[Megoldva]Hogyan tudnám beállítani Ubuntu 15.10-ben, hogy USB-s egér csatlakoztatásakor automatikusan le legyen tiltva és nekem kelljen ezt megtennem az Fn + F6 billentyűkombinációval?
Touchpad automatikus letiltása USB-s egér csatlakoztatásakor
Én régebben ezt használtam, azt hiszem a 15.10-re is lehet telepíteni: https://launchpad.net/~atareao/+archive/ubuntu/atareao/+index?field.series_filter=wily
sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareao
sudo apt-get update && sudo apt-get install touchpad-indicator
csuhas32Nem lehet, már próbáltam. Pontosabban feltenni fel lehet, de elindítani már nem, mert nincs 15.10-re: savanweylyn@savanweylyn-Lenovo-G50-45:~$ sudo ppa-purge ppa:atareao/atareao Updating packages lists PPA to be removed: atareao atareao Package revert list generated: touchpad-indicator/wily Disabling atareao PPA from /etc/apt/sources.list.d/atareao-ubuntu-atareao-wily.list Updating packages lists Csomaglisták olvasása... Kész Függőségi fa építése Állapotinformációk olvasása... Kész E: „wily” kiadás nem található ehhez: „touchpad-indicator” Nem találtam meg "wily" archívumot a(z) "touchpad-indicator" csomaghoz Nem találtam meg "wily" archívumot a(z) "touchpad-indicator" csomaghoz Nem lesz telepítve, frissítve vagy eltávolítva semmilyen csomag. 0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 21 nem fog frissülni. Az archívumból 0 B letöltendő. Kicsomagolás után 0 B lesz elfoglalva. PPA purged successfully using aptitude fallback De azért probléma nélkül feltelepült (a 15.04-eshez készült verzió): savanweylyn@savanweylyn-Lenovo-G50-45:~$ sudo apt-get update ... Letöltés:2 http://ppa.launchpad.net/atareao/atareao/ubuntu/ wily/main touchpad-indicator all 1.0.5-0extras15.04.0 [250 kB] ... savanweylyn@savanweylyn-Lenovo-G50-45:~$ sudo apt-get install touchpad-indicator ... A korábban ki nem választott touchpad-indicator csomag kiválasztása. Kibontás előkészítése: .../touchpad-indicator_1.0.5-0extras15.04.0_all.deb ... Kibontás: touchpad-indicator (1.0.5-0extras15.04.0) ... ... Indításkor: savanweylyn@savanweylyn-Lenovo-G50-45:~$ touchpad-indicator touchpad-indicator: a parancs nem található
Egy sima udev szabály (/etc/udev/rules.d) kell hozzá ami bedugáskor futtathat egy egyszerű xinput parancsot (kihúzáskor pedig már gyárilag aktiválódik a touchpad).
KendekEz nekem magas. Lehetne kicsit részletesebben?
Savan WeylynEgy udev szabállyal beállítható, hogy adott eseménynél (jelen esetben az egér bedugásánál) valami történjen, mondjuk futtasson egy szkriptet. A xinput (mint parancs) segítségével pedig letiltható a touchpad (pl. xinput disable 11). Ha a kettőt összerakod, akkor kijön az, hogy bedugásra megszűnik működni a tapipad.
KendekAkkor csak annyit kell csinálnom, hogy létrehozok egy fájlt a /etc/udev/rules.d könyvtárban és bemásolom a xinput disable 11-et és lementem valamilyen néven?
Savan WeylynNyilván nem, azért ennél kicsit jobban utána kell járnod a dolognak...
Savan WeylynHali. Itt van egy leírás, igaz 14.04-re, de talán nálad is működni fog: http://askubuntu.com/questions/533266/how-to-disable-notebooks-touchpad-on-usb-mouse-connect-and-slower-the-last A "Solution - automatic" részt keresd
Savan WeylynA xinput --list parancs mutatja meg, melyik a Touchpad ... (számilag).
sömikeSajnos nem működött.
sömikeNálam ez terminálból működik, de azt én se tudom, hogyan is kellene automatizálni. :-( Viszont 14.04-en ez szuperál. A kérdezőnek: Ha gondolod, vakard le az előzőt: sudo apt-get purge touchpad-indicator és ezt meg tedd fel GDebivel. Ha elindul, a Preferences/Actions-nél a Disable touchpad when mouse plugged, az General options-nél pedig az Autostart előtti négyzetbe érdemes pipát tenni. (Azért jó lenne az udevest érteni, az hosszú ideig használható megoldás lenne.)
Savan WeylynLehetséges az is, hogy valamit elböktél, azért nem megy. Előfordul ez mindenkivel. Ellenőrizted a begépelt, bemásolt fájltartalmak helyességét? Van egy ilyen sor: xinput set-prop $touchpad_id "Device Enabled" 0 | notify-send "Disabling the touchpad..." "" Ennek kiadásával egyszerűen tudod ellenőrizni a letiltás működőképességét. (Persze a $touchpad_id átírásával, vagy értéket adni neki. A $touchpad_id értéke nálam 12 volt. Te is ellenőrizted? (xinput | grep -i "touchpad" | cut -f2 | cut -d '=' -f2)
[törölve]
csuhas32Egy kis (hevenyészett) segítség. Ha csatlakoztatom a tabletet USB-re akkor hápogással jelzi. A két szám(18d1 és 0003) az lsusb kimenetében, az adott eszközhöz tartozó számpár. Ezek alapján már igazán minimális guglizással/próbával testre szabhatod. /etc/udev/rules.d/88-tablet.rules(ez egy tetszőleges file. hozd létre ebben a könyvtárban!): SUBSYSTEM=="usb", ACTION=="add", ENV{ID_VENDOR_ID}=="18d1", ENV{ID_MODEL_ID}=="0003", MODE="0666", RUN+="/root/udevtest.sh" /root/udevtest.sh(futtatható legyen természetesen): #!/bin/bash play /root/DUCK/animals039.wav exit 0 Ha a két file kész akkor udevet újraindítani, másképp csak legközelebbi boot után fog működni. service udev restart (10.10-es ubuntun. Nem tudom, hogy változott-e más verziókban) Ezután ha csatlakoztatod az eszközt akkor a szkriptnek le kell futnia.
csuhas32Nem tudom, hogy miért nem indul el az, amit apt-get -tel telepítek, de a lényeg, hogy ez működik.
KimariteSzerintetek itt: Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)] ⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)] ⎜ ↳ ASUS Laser GAMING MOUSE id=10 [slave pointer (2)] ⎜ ↳ DLLC6B2:00 06CB:75BF Touchpad id=12 [slave pointer (2)] ⎜ ↳ SynPS/2 Synaptics TouchPad id=14 [slave pointer (2)] Melyik a 3 közül? És ha megvan, akkor mit csinálok vele?