Szeretnék napi 6óra ráfordítással elérni, azt a szintet, hogy pénzt is tudjak keresni a programozással, mondjuk egy cégnél. Próbálok realista lenni, nettó 120ezer forintnak már örülnék:) a lényeg az, hogy legyen olyan tudásom amit el tudok adni egy cégnek. havonta 14napot dolgozok, így rátudok szánni napi 6 órát.
Mekkora tapasztalat kell ahhoz, hogy JUNIOR java programozóként pénzt keressek?
kb 6-10 köbméter. Pontos adatot nem tudok mondani.
***va sok. Ha tényleg szeretnéd ezt csinálni, akkor ne határold be a rászánt időt egy bizonyos időintervallum mögé; adj bele minél többet.
madlybadÉrtem! De mennyire sok munka elérni, megütni azt a minimum szinten, hogy kb. havi nettó 120at összeszedjek? Tudom, hogy hülye a hozzáállás, de szeretném előre látni, munkám gyümölcsét, amikor már anyagiakban is mérhető a tudás. Nagyjából ti is be tudjátok lőni, nem? én viszont nem, nincsenek se ismerőseim akiket megkérdezhetnék, se tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Egyébként köszi a választ.
alex230Ez nyilván emberfüggő is, de az tényleg fontos, hogy akard és szeresd is csinálni, azt pedig nem lehet időbe határolni. Az önszorgalom és az önoktatás kifizetődő lehet, viszont ettől függetlenül a papír is fontos mert anélkül úgysem állnak szóba veled. Manapság pedig legalább ugyanilyen fontos az angol nyelvismeret, egy magas fokú papír és természetesen a folyékony beszéd is kelleni fog. Sok helyen már az interjú is angolul megy. De pár év alatt mindez teljesíthető, csak némi befektetést igényel, és persze jó ha mondjuk Angliában nyaralsz pár hétig/hónapig.
alex230Ha realista lennél, nem gondolnád, hogy „hosszú évek munkája” nélkül elérheted ezt. A programozást nem lehet hetek alatt megtanulni, mert nem egyenlő a nyelv szintaxisának ismeretével. A programozás annyit jelent, hogy képes vagy bonyolult feladatokat valamilyen programnyelvre átültetni, a programot tesztelni, és a hibákat kijavítani. Ezt csak sok éves gyakorlattal tudod elsajátítani, nem a mintaprogramok elkészítésével. Aztán képzeld magad a munkáltató helyébe, aki téged alkalmazna. Az első kérdése: milyen referencia-munkákat tud bemutatni? Mondok neked valami hasznosat is, mert szeretnék segíteni: Azt mondod, napi 6 órát tudsz foglalkozni vele a jelenlegi munkád mellett. Akkor kezdd el, nem vesztesz vele semmit, mert rá tudod szánni az időt. Vegyél könyvet, vagy keress ingyenesen letölthetőt az adott témában. Azzal elkezdheted egyedül is. Ha valóban rászánod a napi 6 órát, akkor kb 1 hónap múlva már fogod tudni, hogy egyáltalán érdemes-e neked ezzel foglalkozni. A kérdésed amit ide föltettél arról árulkodik, hogy neked ez csak egy kósza ötlet. Mint ha azt mondanád ismerem a kártyalapokat, nyerhetek pókeren? Hidd el, huszonévesen nem vagy még öreg tanulni. Esetleg bevonhatnád az öcsédet, hogy segítsen...
alex230A prog-hu elég szépen körbeírták, hogy mi a helyzet. Próbálj meg másképpen hozzáállni. Szabadidődben tanulsz, olvasol, fejleszted magadat, programozol magadnak apróságokat, vállalsz apróbb dolgokat (ha már van egy kis háttértudásod), keresel egy kis "mellékest". Ha bejön, van érzéked hozzá, van türelmed tanulni, idővel meglesz a tudásod is ahhoz, hogy megélj belőle. Akkor már érdemes lesz neked is "munkahelyet" keresni ezen a területen.
GorrodinMekkora arcod van, csodálom hogy befér ide az oldalra, ez az a tipikus kelet-európai, azon belül is magyar felfogás. A hőbörgés az megy, meg a Jajj istenem! Van egy kis tudás a fejedben, és máris akkora a fejed, mint a Zeppelin léghajó.. De mindegy, a szükséges információkat begyűjtöttem, magyar fórumokra, nem fogok járni, maradok angol nyelvterületen. Isten véled drága juliskám!
alex230Szia! Igaz, én nem Java-ban utazok (web, JavaScript, CSS, HTML, PHP, és nem tartom magam profinak), de az előttem szólókkal teljesen egyet értek! A referencia munka (akár saját magadnak készített) nagyon fontos, ez alapján tudják felmérni a tudásod (én saját oldalamhoz (CMS) készítettem kinézetett, modulokat, blokkokat, természetesen a forrás kódot is át adtam). Ezek után kaptam egy próba munkát (egy oldal kinézetét kellett módosítani a megadottak alapján). Ja, és persze határidőre! A másik a tanulás, az folyamatos (vannak könyveim, meg van a net, ha valamin nem sikerül átlendülni), ha csak egy hónapot is ki hagyok, akkor már komoly hátrányba vagyok (pl. PHP). Amit írtál, a napi 6 óra, az kezdésnek jó, de később (ha ebből szeretnél megélni), akkor kevés lesz. Nos, összeget nem fogok írni, de nem érem el azt, amit Te kitűztél, igaz én távmunkában dolgozom (saját magam főnöke vagyok :), meg a másik nagy hátrányom, a papír, az ami nincs).
alex230Szerintem teljesen félreértetted. Én semmiféle támadó vagy okoskodó hangnemet nem találtam az írásában, segítő szándékot viszont annál többet (hidd el igazat mondd, én is tapasztaltam már), úgyhogy ne láss bele semmi rosszat, inkább fogadd meg amiket írt, tuti nem bántásból mondta egyiket sem.
ztsoftÉn is egyetértek a hozzászólókkal. '80-as években kittből épített ZX81-el kezdtem, amit Basicben és gépi kódban nyaggattam, majd Sinclair ZX Spectrum után AT286 volt az első PC-m. AT386, AT486, Pentiumok következtek. DOS-ok után Win3.1 és utódja volt telepítve XP-ig. Akkor tértem át Linuxokra, első "éles" opsys-em SuSE9.0 volt. Minden rendszert magam telepítettem (néha segítséggel), a problémákat általában megoldottam. 66évesen agytornaként igyekszem ezzel és a tvműszerész szakmámmal elkerülni a korral járó demenciát. A szakmámmal keresek valamicske pénzt (közben kiment a divatból a tévéjavítás), a számítástechnika hobbim, soha nem jutott eszembe ezzel pénzt keresni, kivéve ha tévék szoftvereit programozom... Ha ma lennék fiatal, biztosan komolyabban tanulnám (nemcsak autodidakta módon) az informatikát, és megpróbálnék a megszerzett tudásomból megélni.
Szia! A Java fejlesztők azért nem netto 120 ezret keresnek... ;) Ha nagyon leértékeled magad egy állásinterjún, akkor úgy lesznek vele, hogy biztos annyit is érsz... erre már rájöttem! :)) Szóval, nyugodtan duplázd csak meg azt a nettó 120at! Amúgy nem a tapasztalat fog dönteni, hanem a referenciáid, hogy hol melyik cégnél dolgoztál, vagy melyik suliban végeztél... ja és guglizz utána az interjú kérdéseknek, szakmai teszteknek stb., készülj fel a cégből, s nem árt ha végig gondolod előre a válaszokat a szokásos kérdésekre (hogyan képzeled el a jövődet 5 év múlva? , mik az erősségeid, gyengéid?, miért akarsz ittdolgozni? stb), jaa és nem árt, ha angolul is meg tudod válaszolni ezeket. :) R