Segítséget kérnék. Oka: költségkímélés - a kliens gépeken UBUNTU futtatásával. Megoldandó kérdés: A "szerver" gépen WIN 10 professional van, ezen fut a C meghajtón egy külön mappában egy ".exe" -vel induló hálózatos számlázó program. ( 64 bites; i3-a proci, 4GB RAM+SSD) A további 2 régi kliens gépen nagy nehezen sikerült beállítani a hálózatot a még döcögő XP-vel. DE: ÚJ gépek kellenek a 15 éves gépek helyett; - viszont nem szeretnék költeni további WIN oprendszerekre. Az XP pedig nem rakható újra, hiába jogtiszta original, nem lehet már újra regisztrálni. (ennyit a microsoftról!) Az új gépekre ( 64 bites; i3-a proci, 4GB RAM+SSD) UBUNTU-t gondoltam felrakni. KÉRDÉSEK: - hogyan állítsam be a hálózatot? ( most fix IP címek vannak; alapértelmezett átjáró; és azonos "csoport" / workgroup helyett más néven/- és XP-vel működik a rendszer, de csiga lassúak az XP-s gépek 500MB...1GB RAM-al, lassú alaplappal, 1 magos 32 bites procikkal és pata winyóval. - Hogyan indítható egy UBUNTUs gép asztalán lévő parancsikonnal a WIN10-es szerver gép C/prx mappájába lévő .exe program? Pontosabban, ha már lesz hálózat, és látom a megosztott mappáját, akkor hogyan küldöm azt el a kliens gép (Ubuntu) asztalára parancsikonnak? - fog-e futni, vagy kell a kliens gépre a wine - alkalmazás? . Valami egyszerű útmutató kellene; nem vagyok lángész ezen hálózatos a területen. Előre is köszi a segítséget.
WIN10 professional szerver + 2 db UBUNTU 14.04 LTS gép + svitch-es hálózat - hogyan kell beállítani?
[törölve]
"Az XP pedig nem rakható újra, hiába jogtiszta original, nem lehet már újra regisztrálni. (ennyit a microsoftról!)" Miért kellene regisztrálni? 5x5-ös hablaty és nem kívánod regisztrálni. (Majd később, most nem stb) Még a héten is telepítettem XP-t. Bevallom. Bár.. az XP volt szerintem a legtűrhetőbb az összes szeméthalmazból amit a májkrémszoft produkált huzatos ablakokból.
[törölve]Nyilvános helyen van. Gondolom ellenőrizhetik. Bár nem tudom a vonatkozó szerzői jogokat, lehet hogy elég ha megvan az original lemez és nincs regisztrálva?
[törölve]
ubuntukezdoNem a lemez kell. Az nekik nem elég. Meg az artisjusos matrica sem, pedig az... namindegy. Hanem számla meg a matrica. De semmiképpen nem a reg. Legalábbis nem tudok róla, hogy kötelezték volna valaha is az XP "boldog" tulajdonosait, hogy regisztrálja a szemetet. Az meg mindegy, hogy nyilvános vagy nem. Az, hogy az otthoni nem üzletszerűen használóknak néha megbocsájtanak - az más kérdés. Ha megvetted hivatalosan, akkor használod ahol akarod. Azt az egy példányt.
Ebben a megoldásban Wine mindenképpen kelleni fog, hiszen az futtatja majd a programot. Kérdés, képes-e rá maradéktalanul. Emellett kérdés, mennyire szereti a program, ha egyszerre több helyről is változások/mentések érkeznek (úgy értem, a saját módosuló fájljai).
lev258Hálózatos verzió, erre találták ki. Tehát valószínüleg "szereti" Egyszerre több gépen is lehet számlázni.
[törölve]Számla az van, (legalábbis volt) biztosan meg lehetne találni valahol a 2000 körüli könyvelt számlák között lefűzve hacsak nem került kompletten selejtezésre... De amennyire ismerem az UBUNTU 14 LTS-t, a 64 bit, i3-as procik, a SATA3 csatlakozós SSD -k és a 4GB RAM előnyeit gyorsaság terén a 15-16 évvel ezelőtti gépekhez képest, mégiscsak előbbre kellene lépni egy aktuális UBUNTUval, és nem vissza a kőkorba egy XP-vel. Még ha jogtiszta is. Ezt kell lecserélni: http://www.motherboards.org/mobot/motherboards_d/asus/a7n8x-x/ + 500MB DDR ram + 20 GB wincsi.
Szerintem az utolsó két kérdés kivételével a többi kérdést a program fejlesztőjének kellene feltenned, ha elérehető valahol. Ő tudja, milyen hálózati környezet kell a szoftvernek. Ami Ubuntu specifikus dolog, az a Windows megosztás mountolása, ehhez kell majd egy cifs-utils, valamint a wine. Kérdés, hogy mennyire működik majd vele? Az is kérdés még, hogy milyen módon adod meg a wine-vel futattot szoftvernek az adatbázis(ok) helyét?
[törölve]
ubuntukezdoElőbbre lépés természetes. De gondolj akkor előre egy kicsit. A kliensen mi a legkisebb keresztmetszet? A gépek saját erőforrásai vagy a háló/szerver teljesítménye? Ha lecseréled a kliens OS-t linuxra, plusz egy hibaréteget kell kezelned. Mert vagy wine vagy vbox vagy bármi, de amig a szerver vindózos addig ugye nincs más. Hacsak a szerver oldalon futó programnak nincs esetleg linuxos kliense is vagy kompatibilis valami linuxos programmal. Ami lehetőleg ingyenes vagy olcsó. Nem hinném. Ha bármi hiba van -minimum a kezdetekben- rajtad fog csattanni a főnökség ostora, hogy "persze, ez biztos azért van mert lecseréltük a jó vindózt linuxra. Kár volt új gépeket is venni. Mennyi kidobott pénz! Tessék visszacsinálni! Ki vagy rúgva!" Ha mégis beüzemeled a linuxot erre a feladatra, nem lesz elég, hogy mondjuk itteni segítséggel elindul a rendszer és működik. Bármi probléma lesz majd a hálóval, linux indulásával, futásával, wine futásával - ezekhez mind értened kell. Mert ha egyik reggel nem áll fel a rendszer, akkor nem hinném, hogy lesz időd ilyen fórumokon a megoldásra várni.