Az általad linkelt oldalon is írják, hogy a 16.04-ben már automatikusan megy a trim-melés. (Pont azt törölted az /etc/cron.weekly könyvtárból). Állítólag egyes SSD típusoknál ez nem működik (valószínűleg régi, vagy kis gyártótól származó SSD-kre lehet ez igaz). Feleslegesnek tartom minden induláskor trim-melni, pluszban még leálláskor is (kicsit lassítja a folyamatot). Ellenőrizd le, hogy nálad rendesen megy a heti trim-melés, és ha igen, akkor annyi elég is lesz. Én ezt a heti cron-t használom, mert ez naplózza is a műveletet:

#!/bin/sh
LOG=/var/log/trim.log
echo "*** $(date -R) ***" >> $LOG
fstrim -v / >> $LOG
Ez pedig az Ubuntu 16.04 eredeti heti cron-ja:
#!/bin/sh
# trim all mounted file systems which support it
/sbin/fstrim --all || true

Ennyivel később: 6 nap

XebecheAzt mondjuk nem értem, hogy miért fut le megálláskor is. Jó. Tehát törlöm a /etc/rc.local adatból az általam beírt sort, létrehozom a /etc/cron.weekly/fstrim fájlt, és beleírom az általd megadott kettő közül a nekem tetszőt. (Szeretném, ha naplózna, ezért az első tetszik, amit Te es használsz.) Izé. Ennyi? Nem kellene futtathatóvá is tenni, vagy ilyesmi? sudo chmod +x /fájl/helye/ahol/van a parancs? Ezek szerint nem kell annyire félni a heti trimeléstől. Először mikor kellene lefutnia? (Érdekes, kikommenteltem a /etc/rc.local fájlból az fstrim sort, de induláskor mintha ismét lefutott vona. Ugyanakkor log fájl nem jelentkezett a heti lefutással kapcsolatban.)

valekVan pl egy ilyen fájlom: /fstrim ezzel a tartalommal: #!/bin/sh # trim all mounted file systems which support it /sbin/fstrim --all || true Erre vajon szükségem van? Közben a log fájl a heti trimeléssel kapcsolatosan jelentkezett, aminek örülök, köszönöm szépen.

valekAmit most kérdezel, ez az ubuntu 16.04 eredeti fstrim hetente lefutó scriptje. (Ha csináltál sajátot, és log alapján is rendesen működik, akkor már nincs szükség a gyárira). Korábbi kérdésedre: "Ezek szerint nem kell annyire félni a heti trimeléstől" a válasz: bőven elégséges hetente trimmelni. Arra azért ügyelj, hogy az SSD-t ne pakold tele.

XebecheBedaráltam a /fstrim fájlt. Remélem így már nem akar induláskor és leálláskor is trimelgetni. Köszönöm a figyelmeztetést, formázáskor hagytam kb. 20 % szabad, formázatlan lemezhelyet, ezért nem fogom tudni telerakni.

valek" formázáskor hagytam kb. 20 % szabad, formázatlan lemezhelyet" Particionáláskor hagytál particionálatlan helyet, a partíciót pedig megformáztad.

Ennyivel később: 7 nap

XebecheEgyébként a /etc/cron.weekly könyvtár parancsai, scriptjei hogyan futnak le? Konkrétan még fenti trimelős-logos scripttel kapcsolatosan jutott eszembe, mert mondjuk nem 7 nap telt el a két trimelés között, már ha magától csinálta, mert ez sem volt egyértelmű, mert kiadtam a run-parts -v /etc/cron.weekly parancsot, azután láttam csak az új log sort, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennek a parancsnak a következménye. Ennek a parancsnak a kimenetében a következő volt, ami a trimre vonatkozónak tűnt: run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim /etc/cron.weekly/fstrim: 3: /etc/cron.weekly/fstrim: cannot create /var/log/trim.log: Permission denied /etc/cron.weekly/fstrim: 4: /etc/cron.weekly/fstrim: cannot create /var/log/trim.log: Permission denied run-parts: /etc/cron.weekly/fstrim exited with return code 2 Őőő. Nincsen jogosultsága? Ha mondjuk nem kapcsolom be kilenc napig számítógépet, akkor lefut induláskor, hogy pótolja a lemaradást, vagy kihagy egy, két, három hetet, amíg ugyanaznap kapcsolom be a masinát?

Ennyivel később: 11 nap

valekNálam rendben működik, így néz ki a naplófájlom: *** Tue, 24 May 2016 07:25:34 +0200 *** /: 173,8 GiB (186558541824 bytes) trimmed *** Tue, 31 May 2016 06:26:13 +0200 *** /: 169,9 GiB (182441308160 bytes) trimmed *** Tue, 07 Jun 2016 07:11:41 +0200 *** /: 166,6 GiB (178819076096 bytes) trimmed *** Tue, 14 Jun 2016 07:20:27 +0200 *** /: 162,3 GiB (174285148160 bytes) trimmed Jogosultság kiíratása: ls -la /etc/cron.weekly/fstrim Eredmény: -rwxr-xr-x 1 root root 163 máj 22 07:14 /etc/cron.weekly/fstrim Update: Ami eszembe jutott még, hogy az alaplapod támogatja az AHCI-t, és az AHCI mód van kiválasztva (vagy engedélyezve)?

XebecheNekem ez a jogosultságom: -rwxr-xr-x 1 root root 92 jún 16 22:34 /etc/cron.weekly/fstrim Az AHCI be van állítva. Ha jól sejtem, anélkül sehogy sem menne a trimelés.

Ennyivel később: 6 év