What is the difference between gksudo and gksu?
a mesterAz oldalon lévő linkekben nem találtam megoldást, de rákerestem ! (pkexec with policy) Addig eljutottam, hogy ha így indítom a root jogosultságot igénylő grafikus alkalmazást.: pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xxx (x = program neve) Akkor megnyitja. (A jelszó beírása után.)
A gksu alapvetően a su binárist használta, amihez a root jelszava kell. Mivel Ubuntun a sudo van használatban helyette, ezért a rootnak (alapból) nincs jelszava és (amíg nem adunk neki, addig) nem használható a su a jogosultsági szint emeléséhez (nem lehet hitelesíteni). A gksudo a sudo-t használja, és az tudja magát hitelesíteni vele a saját jelszavával aki bent van a sudo csoportban. Illetve ma már a gksu is alapértelmezetten a sudo használatára van beállítva (legalábbis Ubuntun), ami bármikor megváltoztatható a gksu-properties parancs által megnyitott kis ablak segítségével. Vagyis összefoglalva, alapértelmezett beállításokkal a gksu és a gksudo tökre ugyanazt csinálja, amint feltelepítetted (mivel ma már nem képezi az alaptelepítés részét).
KendekNa igen, de itt is olvastam a fórumon valahol, meg az angolon is, hogy sudo geditezett a muki, aztán nem indult el a rendszer legközelebb. Erre jönnek emberek a gksudo paranccsal, ami ok. Később meg olvasom, hogy az már ciki, mert évek óta senki sem fejleszti. Viszont működik, nem? Szerintem úgy kellene a rendszert kiadni, hogy sudoval biztonságosan mennyen grafikusan is, nekem meg nem is kell tudni róla mi zajlik a háttérben.
KendekNem tudom, hogy elolvastad-e a bevezetőt, vagy csak a hozzászólásokra reagáltál, de engem nem sikerült meggyőznöd. A belinkelt hozzászólás azzal zárul, hogy használjuk a gksudo-t a gksu helyett. Ezért is indítottam ezt a vitát. Te pedig azt írod "a gksu és a gksudo tökre ugyanazt csinálja." Nem tudom kipróbáltad-e a leírtakat. Én igen. Megvallom, a RegEx nem az, amit valaha is önnállóan használni fogok. Ennyit tudok róla: "Mindig babonás félelemmel néztem a RegEx mintáira" és még ezt is ollóztam! :) Létrehoztam egy mappát, és benne ezt a két fájlt: abc.tmp és abctmp A gksudo -- find . -regextype posix-egrep -regex '.*\.tmp' -delete törli az abc.tmp fájlt. ¨¨¨A gksu -- find . -regextype posix-egrep -regex '.*\.tmp' -delete pedig mindkettőt. De lehetne az is, hogy az első egyet töröl, a második ötezret. Az persze lehet, hogy a gedit, a nautilus, vagy a thunar indítása mindkettővel ugyanazt az eredményt adja. De a lényeg az, hogy most az derült ki, hogy a kiátkozott gksudo nem is annyira rossz, sőt van olyan helyzet, amikor kicsit még jobb is, mint a gksu. Ami letöröl ötezer nem törlésre szánt fájlt. Vagy te meg tudod magyarázni az abctmp törlését a második esetben?
anaconda. = bármilyen karakter * = 0 vagy többször \. = . (Kéne legyen, de itt nem az) tmp = tmp Próbáld így: .*[.]tmp Vagy .*[\.]tmp Egrep másképp veszi ezek szerint a\. -t
bartasziliNem próbálom, mert mint írtam én is babonás félelemmel nézek a RegEx mintáira. És nem az adott RegEx problémát akarom megoldani. Itt az a lényeg, hogy a kétféle módon indított parancs hatása nem egyforma.
anacondaDebug módban az jön ki, hogy a gksu és a gksudo eltérő módon kezeli a \ jelet, ami összefüggésben lehet a ' jel kezelésével is. Pl.: gksu -d echo 'a \ a' és gksudo -d echo 'a \ a' Ugye a zárójel miatt meg kellene maradnia a \ jelnek, lásd sima echo 'a \ a' parancs és az echo a\a Nekem ez egy bugnak tűnik, de ha ezt figyelembe vesszük, akkor már ki lehet helyesen is adni a gksu-s parancsot is: gksu -- find . -regextype posix-egrep -regex '.*\\.tmp' -delete De mindez nem azt jelenti, hogy ne lenne teljesen jól használható a gksu is a gksudo ellenében, főleg grafikus alkalmazásoknál, amelyeknél általában nem adunk extra argumentumokat. Az említett példában értelmezésbeli/argumentumátadásbeli probléma van, de azon kívül, hogy nem teljesen ugyanazt az argumentumot adja át a gksu és a gksudo, más különbség nincs (lásd -d kapcsoló). És ha már bugnál tartunk, éppenséggel a gksudo sincs a helyzet magaslatán. Pl. az echo 'a\\a' és a sudo echo 'a\\a' parancsoknak a kimenete a következő: a\\a míg a gksudo echo 'a\\a' már ezt adja vissza: a\\\a
bartasziliA gksu(do) lényegét is jól megmutatja a -d kapcsoló, pl: xauth: /tmp/libgksu-wu6lFp/.Xauthority Ennyi, elvileg nem kell, hogy más különbség legyen. Az, hogy van, már inkább bugnak tekinthető. Lásd a következő parancsok kimenetét: sudo -H printenv gksu printenv gksudo printenv