ÜDV! Az a problémám, hogy windows alatt nem látszik az linux-os gépem samba megosztása Csináltam egy minimális smb.conf-ot : [global] workgroup = SAMBA netbios name = smbgep guest ok = yes read only = no security = share guest account = nobody [megosztas1] comment = Vendeg megosztasa path = /tmp browseable = yes read only =yes guest ok = yes samba restart-ra: restarting nmbd (via systemctl): nmbd.serviceJob for nmbd.service failed because the control process exited with error code. See „systemctl status nmbd.service” and „journalctl –xe” for details. failed! Mit nem állítottam be jól? üdv!
samba megosztás nem látszik (Megoldva)
A (megoldva) azt jelzi a később érkezőknek, hogy ha figyelmesen végigolvassák a topikot, akkor megtalálják benne a megoldás leírását. Jelen esetben ez hol található?
Én csak ötletelek, de próbálj a saját mappáid közül megosztani valamit. Hogyan próbálsz csatlakozni? Így? \\192.192.192.192\ Share Mit is ír a hogyishívják? journalctl –xe Google: linux samba windows
Sziasztok! Nálam annyiban tér el a probléma, hogy jól ment a Samba, de miután újraindítottam a gépet, nem látható a megosztás. A teo user /home-ja a megosztás, nem csináltam külön. Az smbd rendben újraindul. Szóval nem tudom, mi lehet. Valakinek tippje? Köszönöm!
a mesterFeltettem a sambát, bűvészkedtem vele pár órát, teszteltem, majd restart. És nem látszik semelyik kliens által sem a megosztás. Szerk.: reinstalláltam purge-al, és telepítéskor volt egy hibaüzenet. Nem tudom, mi lehet ez: http://paste.ubuntu.com/23150079/ Szerk: valami bibi a DNS-el lehet, mivel a kliens nem látja a gépnevet. Csak az ip-t. Ezért nem tudott csatlakozni. Ez viszont nem jó, mert változhat az ip. Hogyan kell ezt orvosolni? Meg nem is indul el automatikusan a samba. Kellene neki alapból, nem? Futtattam a sudo update-rc.d samba defaults parancsot, majd gép újraindít. De így sem indul automatikusan.
teo77Mostmár indulnak a szolgáltatások automatikusan (smbd, nmbd), de valamiért nem lehet a kliensekkel csatlakozni mindaddig, míg ki nem adok egy sudo service smbd restart -ot. Az smbd-t beletettem a visudo-ba, hogy miután felállt a rendszer, jelszó kérése nélkül le tudjon futni a gksudo service smbd restart. De hiába adom hozzá az indítópulthoz újként, nem restartolja a sambát. Mivel nem lehet csatlakozni hozzá, kliensről. Így néz ki az indtópulthoz hozzáadott parancs: sleep 10 ; gksudo service smbd restart Ennek ellenére sem tudok csatlakozni a sambához, mikor feláll a rendszer, lefutott a parancs. (gondolom, lefut). Az smb.conf-ban az interface = 192.168.0.13 -ra lett átírva. Valszeg azért nme indult auto a samba, mert nem tudott bindelni. De így már úgy tűnik, jó, indul. Csak a kapcsolódás nem megy restart nélkül. Gyorsbillentyűre is rátettem, arról indul. Mi lehet a gond, tudjátok?
teo77sleep 20 ; sudo service smbd stop ; sleep 5 ; sudo service smbd start 10 másodpercnél a rendszer még mást csinál, például egy Conky-t sem tölt be így ..., hanem mondjuk 12-15 másodperc sleep-pel. Próbáld így, és ne a 'restart'-tal. A 'gksudo'-hoz a 'Futtatás' ablak kell, 'sudo'-hoz a (egy) terminál (az Indítópult esetében és nem egyértelmű parancsnál) Pontosabban így tedd az Indítópultba ('sudo'-val), így 'terminálban' fut le sh -c "sleep 20 ; sudo service smbd stop ; sleep 5 ; sudo service smbd start" Működni fog. Máshogyan Futtatható scriptet készítesz (pl. smbd.sh néven) #!/bin/bash sleep 20 sudo service smbd stop sleep 5 sudo service smbd start exit 0 és azt futtatod majd az Indítópultban sh /home/teneved/smbd.sh Nyilván mást látsz .. (terminálban futtattam) ./smbd.sh Failed to stop smbd.service: Unit smbd.service not loaded. Failed to start smbd.service: Unit smbd.service failed to load: No such file or directory.
KimariteŐszintén szólva, a 'sudoers' változtatásaidon gondolkoztam és talán egy szűkebb történet jobb lenne, http://stackoverflow.com/questions/17556065/allowing-users-to-run-script-via-etc-sudoers-and-permissions/20912536#20912536 ha csak a Samba újraindításhoz kell emelt jog. Engem pl. nem zavarna egy jelszókérő ablak. Szerk.: A papírforma szerint a script így néz ki #!/bin/bash sleep 20; \ sudo service smbd stop; \ sleep 5; \ sudo service smbd start; \ exit 0
teo77Nem ez az egyetlen 'App', amely emelt joggal futhat? Mi a többi, mit csinálnak? Egy 'app' valamelyest a felhasználóé, azaz elég a megszokott módon indítani. Nagyon nem jól csinálod ezt. Olyan lehet a rendszered, mint a szita ... . Más megoldás(ok) után kéne nézni. A bizonyos scriptek futásához elég lenne a több jog. Nem értem, miért szükséges a Samba-n kívül másra egyáltalán.