ÜDV! Az a problémám, hogy windows alatt nem látszik az linux-os gépem samba megosztása Csináltam egy minimális smb.conf-ot : [global] workgroup = SAMBA netbios name = smbgep guest ok = yes read only = no security = share guest account = nobody [megosztas1] comment = Vendeg megosztasa path = /tmp browseable = yes read only =yes guest ok = yes samba restart-ra: restarting nmbd (via systemctl): nmbd.serviceJob for nmbd.service failed because the control process exited with error code. See „systemctl status nmbd.service” and „journalctl –xe” for details. failed! Mit nem állítottam be jól? üdv!

A (megoldva) azt jelzi a később érkezőknek, hogy ha figyelmesen végigolvassák a topikot, akkor megtalálják benne a megoldás leírását. Jelen esetben ez hol található?

Én csak ötletelek, de próbálj a saját mappáid közül megosztani valamit. Hogyan próbálsz csatlakozni? Így? \\192.192.192.192\ Share Mit is ír a hogyishívják? journalctl –xe Google: linux samba windows

a mesterTudom, hogy nem nekem írtad, de itt: Google: linux samba windows :-)

Ennyivel később: 4 nap

a mesterA megoldás csak annyi hogy a windows egy kicsit késett a megosztás ikon kirakásával!

Ennyivel később: 17 nap

Sziasztok! Nálam annyiban tér el a probléma, hogy jól ment a Samba, de miután újraindítottam a gépet, nem látható a megosztás. A teo user /home-ja a megosztás, nem csináltam külön. Az smbd rendben újraindul. Szóval nem tudom, mi lehet. Valakinek tippje? Köszönöm!

teo77" jól ment a Samba, de miután újraindítottam..." Mennyi igeig ment jól?

a mesterFeltettem a sambát, bűvészkedtem vele pár órát, teszteltem, majd restart. És nem látszik semelyik kliens által sem a megosztás. Szerk.: reinstalláltam purge-al, és telepítéskor volt egy hibaüzenet. Nem tudom, mi lehet ez: http://paste.ubuntu.com/23150079/ Szerk: valami bibi a DNS-el lehet, mivel a kliens nem látja a gépnevet. Csak az ip-t. Ezért nem tudott csatlakozni. Ez viszont nem jó, mert változhat az ip. Hogyan kell ezt orvosolni? Meg nem is indul el automatikusan a samba. Kellene neki alapból, nem? Futtattam a sudo update-rc.d samba defaults parancsot, majd gép újraindít. De így sem indul automatikusan.

teo77Leszedtem a gadmin-samba klienst és feltettem a system-config-samba-át. Amikor terminalban indítottam, ezt kaptam: http://paste.ubuntu.com/23151155/ Ez mit akar jelenteni?

a mesterJah! :P :) Köszi! Már eljutottam odáig, hogy visudo-ba téve a samba-át tudom indítani gyorsbillentyűvel, már csak az kellene, hogy késleltetve tudnám betenni indítópultba. Ezt mi módon kell sleep-elni?

teo77Mostmár indulnak a szolgáltatások automatikusan (smbd, nmbd), de valamiért nem lehet a kliensekkel csatlakozni mindaddig, míg ki nem adok egy sudo service smbd restart -ot. Az smbd-t beletettem a visudo-ba, hogy miután felállt a rendszer, jelszó kérése nélkül le tudjon futni a gksudo service smbd restart. De hiába adom hozzá az indítópulthoz újként, nem restartolja a sambát. Mivel nem lehet csatlakozni hozzá, kliensről. Így néz ki az indtópulthoz hozzáadott parancs: sleep 10 ; gksudo service smbd restart Ennek ellenére sem tudok csatlakozni a sambához, mikor feláll a rendszer, lefutott a parancs. (gondolom, lefut). Az smb.conf-ban az interface = 192.168.0.13 -ra lett átírva. Valszeg azért nme indult auto a samba, mert nem tudott bindelni. De így már úgy tűnik, jó, indul. Csak a kapcsolódás nem megy restart nélkül. Gyorsbillentyűre is rátettem, arról indul. Mi lehet a gond, tudjátok?

teo77gksudo service smbd restart (gksudo:2173): Gtk-WARNING **: Failed to set text from markup due to error parsing markup: Hiba a(z) 1. sor 86. karakterénél: A(z) „b” elem le lett lezárva, de a jelenleg nyitott elem a(z) „big”

KimariteKöszi! Nálam simán lefut gksudo-val. Simán sudo-val nem indítja újra az smbd-t gyorsbillentyűvel. Ha már rendszerindításkor, sleep-elve nem csinálja, marad ez a gyorsbillentyűs megoldás, jobb híján-

teo77sleep 20 ; sudo service smbd stop ; sleep 5 ; sudo service smbd start 10 másodpercnél a rendszer még mást csinál, például egy Conky-t sem tölt be így ..., hanem mondjuk 12-15 másodperc sleep-pel. Próbáld így, és ne a 'restart'-tal. A 'gksudo'-hoz a 'Futtatás' ablak kell, 'sudo'-hoz a (egy) terminál (az Indítópult esetében és nem egyértelmű parancsnál) Pontosabban így tedd az Indítópultba ('sudo'-val), így 'terminálban' fut le sh -c "sleep 20 ; sudo service smbd stop ; sleep 5 ; sudo service smbd start" Működni fog. Máshogyan Futtatható scriptet készítesz (pl. smbd.sh néven) #!/bin/bash sleep 20 sudo service smbd stop sleep 5 sudo service smbd start exit 0 és azt futtatod majd az Indítópultban sh /home/teneved/smbd.sh Nyilván mást látsz .. (terminálban futtattam) ./smbd.sh Failed to stop smbd.service: Unit smbd.service not loaded. Failed to start smbd.service: Unit smbd.service failed to load: No such file or directory.

KimariteŐszintén szólva, a 'sudoers' változtatásaidon gondolkoztam és talán egy szűkebb történet jobb lenne, http://stackoverflow.com/questions/17556065/allowing-users-to-run-script-via-etc-sudoers-and-permissions/20912536#20912536 ha csak a Samba újraindításhoz kell emelt jog. Engem pl. nem zavarna egy jelszókérő ablak. Szerk.: A papírforma szerint a script így néz ki #!/bin/bash sleep 20; \ sudo service smbd stop; \ sleep 5; \ sudo service smbd start; \ exit 0

KimariteZzeni vagy, nagyon köszönöm! Működik az indítópultos verzió frankón. Köszi szépen a szkripteset is! Csak akkor teszem be visudoba az appokat, mikor sok a root teendő-

teo77Nem ez az egyetlen 'App', amely emelt joggal futhat? Mi a többi, mit csinálnak? Egy 'app' valamelyest a felhasználóé, azaz elég a megszokott módon indítani. Nagyon nem jól csinálod ezt. Olyan lehet a rendszered, mint a szita ... . Más megoldás(ok) után kéne nézni. A bizonyos scriptek futásához elég lenne a több jog. Nem értem, miért szükséges a Samba-n kívül másra egyáltalán.