Sziasztok Linux mesterek! Kerestem egy magyar Linux fórumot, mert várhatóan elég sok kérdésem lesz a közeljövőben, és ezt találtam itt, ni... :) Az első találkozásom a linux-szal kb. 3-4 éve történt, az idejére pontosan nem emlékszem. Az úgy kezdődött, hogy megjelent, majd hirtelen meg is nőtt a hálózatos tárolási igényem itthon. A legegyszerűbb megoldás számomra egy NAS lett volna, de drágállottam ár/érték arányban. Így aztán lett egy saját NAS-om egy máshonnan kidobott (szó szerint kukáztam :)) atom procis alapból egy fájlszerver-szerűség. Mivel nem használok ilyen-olyan tört (lopott) verziókat nem volt kérdés, hogy valamilyen linux adja majd az épülő kiszolgálóm alap szoftverét (Ha kellett volna Windows licenc is rá, mindjárt a NAS lett volna az olcsóbb). Szóval, így indult. Kezdetben telepítettem több féle disztribúció több féle verzióját. Jellemzően az volt a gond, hogy f..gom sem volt a linux világáról, csak belevágtam. Annyit tudtam csak, hogy Samba megosztást akarok, amit a Windows-os gépeim látnak, és RDP-n elérem a masinát, mert nem szándékoztam billentyűt és monitort dugdozni a -nevezzük most már szervernek- gépre. Igen, rettegtem a parancssortól, és ragaszkodtam az RDP-hez, mert úgy gondoltam, hogy az minden Windowsos gépben eleve ott van, így nem akartam pl. VNC-t használni. Az egyik "majdnem" versenyző az Opensuse akkori verziója volt, de semmilyen módon nem bírtam rávenni, hogy működjön rajta az XRDP. EZÉRT lett Ubuntu! :) Mert azon ment, és működött az XRDP, és sikerült a leírások alapján úgy beállítani a Samba-t, ahogy az nekem jó. De MINDIG van valami bütykölni való rajta, és így aztán, ahogy telt-múlt az idő, megfigyeltem, hog a GUI-ra belépés után (á'la XRDP), legtöbbször a terminált veszem elő. Tavaly léptem egyet, most már Ubuntu server fut az atomos deszkán. Továbbra is Windows-ról érem el, de már puttyogtatom (már nem rettegek a parancssortól :) ). Az idők során jócskán kibővült a funkciók sora, amiket nyújt nekem ez a háziszerver. Például, ha sok GB-ot fel kell tölteni Youtube-ra, vagy FTP-re, megcsinálja, nem kell a 160W-ot fogyasztó desktopot bekapcsolva tartani egy ilyen feltöltés miatt. Csak odamásolom egy erre a célra fenntartott könyvtárba a cuccot :) De a sor hosszú, lényegesen több funkciót lát el, mint amire egy NAS valaha is képes lesz. Szóval, hogy rövidebbre fogjam már egy kicsit, gyakorlatilag, amit manapság a népek ilyen-olyan szolgáltatónál felhő címszóval használnak, az nálam mind megvan az Ubuntun, házon belül. Úgyhogy az eredetileg egyszerű NAS-ból Ubuntu alapon gyakorlatilag a privátfelhőm nőtt ki (tulajdonképpen csak a georedundáns replikációt nem tudom megcsinálni - egyelőre :))) Desktopon, munkára Windows 7-et használok több gépen, és ezzel meg is vagyok elégedve nagyon. Na, most jött a Windows 8, aztán a 10. Én nem tudom, ki hogy van vele, de engem a hideg ráz ki, ha látom ezeknek a felületét. (Nem is frissítettem, pedig ingyen kínálták, de ha egyszer rosszul vagyok tőle...) Az látszik, hogy előbb-utóbb (mondjuk, 4 év múlva) valahova majd váltani kell a Win7-ről, gondoltam, el kezdek kacsingatni (újra) valami desktop linux felé. És ha már egyszer bevált az Ubuntu.... Viszont jó sok jótanácsra és javaslatra lesz szükségem, de a kérdéseket majd a maguk helyén felteszem később. Egyelőre nézegetem, reszelgetem a laptopomon Win7 mellé éppen telepített Xubuntut. Üdv mindenkinek! K.L.
Miért pont Ubuntu?
Ennyivel később: 6 év
administrator lezárta a témát.