Sziasztok,
A tegnapi napig boldog tulajdonosa voltam egy dualbootolt Linux/Win10 gépnek. Aztána tegnapi napon amikor bekapcsoltam, a Windows10 frissített, és sikeresen megölte a gépet. (Talán a hírhedt Anniversary Update?) A következő történt:
-A linuxos partícióm szabad területté változott
-A grub "eltűnt?", csak a grub rescue fogadott amiben az létező összes partíció "ismeretlen formátumú"
-A Windows10-et nem tudtam az eredeti pendrive-ról javítani, mert az látta hogy frissítés közben hasalt el a gép, és ilyenkor nem engedi a helyreállítást.
A fentiek eredményeképpen úgy döntöttem ledobom a napalmot, és újrahúzok mindent. (Minden adatom megvan 3 példányban, időn kívül nem veszítek sokat) Ezt viszont szeretném "JÓL" csinálni.
Adott egy 250Gb-s SSD, ezt szeretném felosztani az operációs rendszerek között. A gép UEFI-s, (ha 9 év öreg hardverról való áttérés után gyanítom hogy az van most bios helyett?) Először ezt a tutorialt követtem: http://askubuntu.com/questions/666631/how-can-i-dual-boot-windows-10-and-ubuntu-on-a-uefi-hp-notebook
Ez azért érdekes, mert eddig kifejezetten ajánlott volt hogy a Windows menjen fel elsőnek, ez a tutorial pedig kifejezetten kéri hogy a Linux legyen az első. (A magát hozzáértőnek és engem hülyének nevező ismerősöm is felváltva linkeli a egymásnak ellentmondó tutorialokat...)
Szeretném tisztázni a következőket:
-Windows 10 vagy Xubuntu 16.04 menjen-e fel előbb? Miért?
-Ha Xubuntu megy fel előbb, milyen típusú legyen a "boot" partíció? (nem a /boot)
-Mily megoldással lehet a Windows10-et távoltartani a hasonló jövőben esedékes öngyilkosságoktól?
-Miért szereti a live rendszer alól futtatott Gparted azt ordibálni (üres lemezre) hogy "physical block size is 2048 bytes, but Linux says it is 512"?
(Ha minden kötél szakad, van még egy nem SSD vinyóm is, de azt adatoknak tartom fel, és az utóbbi események után nem szívesen engedek rá semmilyen oprendszert)
Amit már próbáltam:
1)
-Windows10 felpakolása ~140 Gb helyre (fast boot, sleep kikapcsolása) --> Xubuntu nem tud Grub2-őt kiírni sehova (elszáll a libquity)
2)
-Xubuntu 16.04 felrakása új partíciós táblával először így: (partíciók sorrendben)
sda1:
-1Mb szabad terület amit valamiért nem lehet eltűntetni (miért van itt?)
-250Mb fat32 "csatolási pont" \windows-típusú (másik lehetőség a \dos)
-100Gb ext4 /home
-4Gb swap
-Maradék helyre Windows ment volna, de Xubuntu nem tud Grub2-őt kiírni sehova (elszáll a libquity)
3)
-Xubuntu telepítése az "egész lemez felhasználásával"
-/home partíció átméretezése
-Windows10 telepítése -> Windows nem települ, mert GPT területre nem tud települni. (akármi is legyen az)
Más régebbi Windowsok mellé ezerszer tettem már linuxot 9 éves gépen probléma nélkül, de ezek a modern vackok nem öreg motorosoknak valók.