dzoltanSziasztok! Mire juttatok azóta? Navon NX11-esem van, és én is próbálok kísérletezni. Eddig ez a megoldás hozta a legbiztatóbb eredményt: https://medium.com/@realzedgoat/a-sorta-beginners-guide-to-installing-ubuntu-linux-on-32-bit-uefi-machines-d39b1d1961ec Nálam akadozás nélkül a Linux Mint Mate és a Lubuntu indult el. Települt is, csak mindig panaszkodott, hogy a grubot nem tudta telepíteni. Pendrive-ra és SD-kártyára próbáltam feltenni. Pendrive-ról el is indult, ha azt választottam, hogy EFI USB-ről akarok bootolni. Annyi csináltam ehhez, hogy kicsomagoltam egy 64 bites ISO-t egy üres Fat32-es pendrive-ra, és a „/boot/EFI/”-be bemásoltam a bootia32.efi fájlt. Ez a bootia32.efi fájl arra van, hogy elhiteti a rendszerrel, hogy 32 bites a 64 bites ISO, és akkor engedi telepíteni. El is szokott indulni, csak a grafika nem töltődik be. Egyelőre itt tartok. Legszívesebben SD-kártyáról bootolnék. Van valakinek valami javaslata? (Ha valaki próbálkozik ugyanezzel, számítson arra, hogy nagyon lassú a telepítés.)

SirálykaEgy próbát megér. Arch alapú, de van 32bites UEFI-s ISO is. https://condresos.codelinsoft.it/index.php/download

Sirályka„engedi telepíteni. El is szokott indulni, csak a grafika nem töltődik be.” Na várjál, jól értem, sikeresen feltelepült? Próbálod indítani a telepített rendszert és „csak a grafika nem töltődik be”? Mit jelent a „csak a grafika nem töltődik be”? Próbáld meg légy oly kedves tudatlanságomnak részletesen leírni, hogy mi történik onnan kezdve, hogy bekapcsolod a gépet, mit tapasztalsz. Azt szeretném megtudni, ha van egy telepített rendszered, akkor az meddig jut el, amikor megpróbálod indítani. Csak egy villogó vonal van a képernyőn? GRUB Splash Bejelentkezési képernyő Vagy kapsz egy promtot? Esetleg be lehet jelentkezni TTY-n? Vagy valamilyen üzenet esetleg a képernyőn? Ha lesz valami információ, akkor talán valakinek lesz valamilyen javaslata. Én most még tippelni sem tudnék, mert fogalmam sincs, meddig jut el a folyamat.

csuhas32Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat. A GRUB bejött. A helyreállító módba tudtam bemenni, ki tudtam választani a rootot is és a networköt, de mikor a normál indítás folytatását választottam, akkor ugyanúgy állt a fekete képernyő, mint a sima indításnál, a bal felső sarokban villogott a kurzor, és nem csinált semmit. Parancssorban maradva tudtam update-t és upgradet csinálni, de nagyon kevés szoftver volt elérhető.

emergelekKöszönöm szépen. Betöltődött a GRUB parancssora, tabulátorral ki tudtam listázni a parancsokat. Holnap megpróbálom telepíteni.

SirálykaAz kell neked, mert abban van 32bites EFI implementációhoz igazítva a telepítő. [Condres OS Efi32 - System64 ]

SirálykaHelyreállítási módban megpróbálkoznék az fsck-val, illetve a normál rendszerindítást nomodeset-tel variálnám. Ha ezek is kevésnek bizonyulnak, akkor a helyreállításiban lehet logokat olvasgatni, kimenteni. Mivel úgy tűnik, megy a csomagkezelés, én recoveryben feldobnék egy mc-t, azt lehet ott is indítani, abban csak könnyebb vándorolni.

emergelekFeltettem a pendrive-ra, tényleg jobb, mert ehhez nem kellett hozzátennem a bootia32.efi fájlt, és úgy is betöltödött az a minimal GRUB felület, ahol ki lehetett TAB-ozni a parancsokat. Már csak az zavar, hogy néztem netes videókat a telepítésről, és azokon grafikus felületeket mutattak a telepítéshez. Ennek grafikusnak kellene lennie?

SirálykaA sima verzióját tettem VBox-ba pár hete. Live rendszer Xfce felülettel. Nem bootoltad be a Live rendszert? Arról lehet indítani a telepítést. Nekem nincs ilyen eszközöm, mint neked. Élőben nem tudom kipróbálni. Akkor viszont szemetszúrt, hogy van ilyen előkészített telepítòjük is.

SirálykaAzt nem tudom, hogy a minimal GRUB nem maradt-e a rendszerben valahogy korábbról, mert akkor az is lehet, hogy el se indult a Condres, mert semmilyen grafikus elemet nem láttam.

SirálykaTegnap letöltöttem ezt az ISO-t, belenéztem és nem láttam benne sehol 32bit UEFI-re utaló bejegyzést sem a boot, sem az efi könyvtárakban. VBoxban EFI-vel felraktam, ott is 64bites UEFI-vel indul. Elég keszekusza ez így.

SirálykaTaláltam mást is és lehet ez jobb lesz, mint a CondresOS. Fedora 29. A kutakodás közepedte akadtam egy bejegyzésre, miszerint a Fedora 27-nél már próbálták támogatni a 32bites EFI-s konfigokat. A 27-es már EOL, ezért lehúztam egy 29-es Mate spin-t. Az ISO /EFI/BOOT könyvtárában ilyenek vannak: -BOOTIA32.EFI -BOOTIA64.EFI -grubia32.efi -grubia64.efi Ami neked kell az nem csak a BOOTIA32.EFI, hanem a grubia32.efi is kell. Ezek így nem szerepelnek sem a Condres-ben, sem pl. a 64bites MX-18.1 (Debian alap)-ben sem. Szerintem ezt is érdemes lenne kipróbálnod. Innen tudsz neked tetsző változatokat letölteni: https://spins.fedoraproject.org/ Mindegyik live rendszer, be kéne bootolniuk maguktól. A 2GB memória miatt lehet vinnyogni fog a Fedora, de bővíteni sem tudsz a procid miatt. https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/80274/intel-atom-processor-z3735f-2m-cache-up-to-1-83-ghz.html

csuhas32Köszönöm szépen, hogy foglalkoztál a kérdésemmel. Az a baj, hogy ezt a hibásan induló változatot viszonylag hamar letöröltem. Megjegyzem a módszereket, amiket írtál, biztosan kelleni fognak még. Most a Fedora Media Writerrel kezdtem el lemezképet tölteni. Annyiból biztató a dolog, hogy a Fedora-SoaS-Live-x86_64-29-1.2 felment pendrive-ra, és el is indul. Remélem, hogy a Fedora-MATE_Compiz-Live-x86_64-29-1.2.iso is fel fog menni rendesen, mert azt jobban tudnám használni.

SirálykaIgazán szívesen! Ha a két Fedora amúgy azonos, csak a felület a különbség, akkor vélhetően a MATE is indulni fog. Amúgy a SoaS-ra is biztos fel lehet tenni utólag akár a MATE felületet is. Csak legyen először egy rendszered, amelyik működik. Amennyiben hagysz erre szabad partíciót, bármikor tehetsz mellé másik rendszert, amelyikkel kísérletezhetsz, aztán majd választasz, hogy melyik tetszik jobban.

Ennyivel később: 5 nap

emergelekNagyon szépen köszönöm a segítséget. A Fedora volt a megoldás a problémámra. Sok idő fog még kelleni ahhoz, hogy kitapasztaljam, de egyelőre bevált. Feltettem pendrive-ra is, de azt nem javaslom a Navon NX11-es géppel, mert nagyon lassú, főleg a Mate változat. A pendrive-on meghagytam egy LXDE-t. Az SSD-n gyors a Fedora. Egy baj van vele: sokszor spontán lefagy az egér. Nem jöttem rá, hogy ez mitől van, majd szólok, ha fogom tudni. A Windows 10 Pro, ami eredetileg van a gépen, nagyon sok helyet foglal, mert gyakran frissíti magát. Az eredeti rendszert nem mertem eltávolítani, mert azt írta a Windows, hogy nem biztos, hogy akkor helyre fogja tudni magát állítani. Még azt fogom valamikor megpróbálni, hogy home mappának becsatolom az SD-kártya egy részét. Ma este telepítettem először SSD-re a Fedorát. Szerettem volna ma kipróbálni az SD-kártya home mappaként való használatát, de az egér állandó lefagyása miatt már nem telepítettem újra. A lényeg az, hogy működik a rendszer. Ezt segítség nélkül nem tudtam volna megcsinálni.

SirálykaNa akkor ez eredmény. Gratula. Fedorások vannak a Prohardver-en és a HUP-on is. Érdemes lenne oda is regelned.