SirálykaHelyreállítási módban megpróbálkoznék az fsck-val, illetve a normál rendszerindítást nomodeset-tel variálnám. Ha ezek is kevésnek bizonyulnak, akkor a helyreállításiban lehet logokat olvasgatni, kimenteni. Mivel úgy tűnik, megy a csomagkezelés, én recoveryben feldobnék egy mc-t, azt lehet ott is indítani, abban csak könnyebb vándorolni.

emergelekFeltettem a pendrive-ra, tényleg jobb, mert ehhez nem kellett hozzátennem a bootia32.efi fájlt, és úgy is betöltödött az a minimal GRUB felület, ahol ki lehetett TAB-ozni a parancsokat. Már csak az zavar, hogy néztem netes videókat a telepítésről, és azokon grafikus felületeket mutattak a telepítéshez. Ennek grafikusnak kellene lennie?

SirálykaA sima verzióját tettem VBox-ba pár hete. Live rendszer Xfce felülettel. Nem bootoltad be a Live rendszert? Arról lehet indítani a telepítést. Nekem nincs ilyen eszközöm, mint neked. Élőben nem tudom kipróbálni. Akkor viszont szemetszúrt, hogy van ilyen előkészített telepítòjük is.

SirálykaAzt nem tudom, hogy a minimal GRUB nem maradt-e a rendszerben valahogy korábbról, mert akkor az is lehet, hogy el se indult a Condres, mert semmilyen grafikus elemet nem láttam.

SirálykaTegnap letöltöttem ezt az ISO-t, belenéztem és nem láttam benne sehol 32bit UEFI-re utaló bejegyzést sem a boot, sem az efi könyvtárakban. VBoxban EFI-vel felraktam, ott is 64bites UEFI-vel indul. Elég keszekusza ez így.

SirálykaTaláltam mást is és lehet ez jobb lesz, mint a CondresOS. Fedora 29. A kutakodás közepedte akadtam egy bejegyzésre, miszerint a Fedora 27-nél már próbálták támogatni a 32bites EFI-s konfigokat. A 27-es már EOL, ezért lehúztam egy 29-es Mate spin-t. Az ISO /EFI/BOOT könyvtárában ilyenek vannak: -BOOTIA32.EFI -BOOTIA64.EFI -grubia32.efi -grubia64.efi Ami neked kell az nem csak a BOOTIA32.EFI, hanem a grubia32.efi is kell. Ezek így nem szerepelnek sem a Condres-ben, sem pl. a 64bites MX-18.1 (Debian alap)-ben sem. Szerintem ezt is érdemes lenne kipróbálnod. Innen tudsz neked tetsző változatokat letölteni: https://spins.fedoraproject.org/ Mindegyik live rendszer, be kéne bootolniuk maguktól. A 2GB memória miatt lehet vinnyogni fog a Fedora, de bővíteni sem tudsz a procid miatt. https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/80274/intel-atom-processor-z3735f-2m-cache-up-to-1-83-ghz.html

csuhas32Köszönöm szépen, hogy foglalkoztál a kérdésemmel. Az a baj, hogy ezt a hibásan induló változatot viszonylag hamar letöröltem. Megjegyzem a módszereket, amiket írtál, biztosan kelleni fognak még. Most a Fedora Media Writerrel kezdtem el lemezképet tölteni. Annyiból biztató a dolog, hogy a Fedora-SoaS-Live-x86_64-29-1.2 felment pendrive-ra, és el is indul. Remélem, hogy a Fedora-MATE_Compiz-Live-x86_64-29-1.2.iso is fel fog menni rendesen, mert azt jobban tudnám használni.

SirálykaIgazán szívesen! Ha a két Fedora amúgy azonos, csak a felület a különbség, akkor vélhetően a MATE is indulni fog. Amúgy a SoaS-ra is biztos fel lehet tenni utólag akár a MATE felületet is. Csak legyen először egy rendszered, amelyik működik. Amennyiben hagysz erre szabad partíciót, bármikor tehetsz mellé másik rendszert, amelyikkel kísérletezhetsz, aztán majd választasz, hogy melyik tetszik jobban.

Ennyivel később: 5 nap

emergelekNagyon szépen köszönöm a segítséget. A Fedora volt a megoldás a problémámra. Sok idő fog még kelleni ahhoz, hogy kitapasztaljam, de egyelőre bevált. Feltettem pendrive-ra is, de azt nem javaslom a Navon NX11-es géppel, mert nagyon lassú, főleg a Mate változat. A pendrive-on meghagytam egy LXDE-t. Az SSD-n gyors a Fedora. Egy baj van vele: sokszor spontán lefagy az egér. Nem jöttem rá, hogy ez mitől van, majd szólok, ha fogom tudni. A Windows 10 Pro, ami eredetileg van a gépen, nagyon sok helyet foglal, mert gyakran frissíti magát. Az eredeti rendszert nem mertem eltávolítani, mert azt írta a Windows, hogy nem biztos, hogy akkor helyre fogja tudni magát állítani. Még azt fogom valamikor megpróbálni, hogy home mappának becsatolom az SD-kártya egy részét. Ma este telepítettem először SSD-re a Fedorát. Szerettem volna ma kipróbálni az SD-kártya home mappaként való használatát, de az egér állandó lefagyása miatt már nem telepítettem újra. A lényeg az, hogy működik a rendszer. Ezt segítség nélkül nem tudtam volna megcsinálni.

SirálykaNa akkor ez eredmény. Gratula. Fedorások vannak a Prohardver-en és a HUP-on is. Érdemes lenne oda is regelned.

SirálykaVan még itt valami, a napokban piszkálgattam egy kicsit. Magamnak is telepítettem. Sparky Linux rolling 32bit kiadás. https://sparkylinux.org/download/ Belenéztem az ISO-ba, a /EFI/BOOT könyvtárba ilyen van: -bootia32.efi -bootiax64.efi Megérne egy próba bootolást a live rendszer. Igaz itt nem látni a grubia fájlokat, de próba cseresznye. Ha elindúlna és telepűlne, akkor jobb lenne, mint a 64 bites Fedora. Ez LXQT környezet, 32 bites, és Debian Testing (leendő Debian 10 Buster) ág, nagyon friss csomagokkal.

emergelekMagamnak válaszolva, folytatom itt. Az este a kiváncsiságtól fűtve csináltam egy virtuális gépet. -32 bites Debian gép, 2GB RAM, 1 processzor mag, EFI bekapcsolva Bebootolt efi módban hiba nélkül. Feltelepítettem a 32bites Sparkyt efi módban. Sikerült, bootol, fut hiba nélkül. Ilyen könyvtárak és fájlok vannak a telepített rendszeren: /boot/efi/EFI/sparky -grub.efi -grubia32.efi (akár csak a Fedora ISO-n) /boot/efi/EFI/boot -grubia32.efi (akár csak a Fedora ISO-n) Ez arra enged következtetni, hogy nálad is sikeres lehet a telepítés. Kíváncsi vagyok nagyon. ......szerk....... Ugyan ez csak 64bites ISO-ból telepítve, 64bites Debian gép, bekapcsolt EFI-vel. /boot/efi/EFI/sparky -grubx64.efi /boot/efi/EFI/boot -bootx64.efi Van némi különbség. VBox:Verzió: 6.0.4 r128413 (Qt5.7.1) ......szerk2.... Hasonlóan 32bites Debian gép EFI-vel, MX18.1_32bit Az ISO-n van bootia32.efi, de elhasal bootoláskor https://drive.google.com/file/d/1r-LKIuxGcS81BClATmFhG8FyQMhlp7V_/view?usp=sharing

emergelekKöszönöm szépen a tippet. Sajnos se a 32 bites, se a 64 bites ISO nem booolt be, már maga a live rendszer megállt egy nagyon fényes fehér képernyővel mindkét esetben. Azt, hogy mi induljon el, még ki lehetett választani. Világoskék háttérrel megjelent a Sparky logója, és mutatta azt az animált időkérést (a felirat alatt egy végtelen jelet rajzolt ki a táncoló pötty). Aztán jött a nagyon fényes fehérség. Többet sajnos nem tudok erről mondani. Ezeket próbáltam: sparkylinux-5.7-i686-lxqt és sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.

SirálykaA grubban az első sornál nyomjál "e" betűt, majd a quiet splash után szőköz és nomodeset beírod. Ctrl+x és elindul a live. Az bizakodásra ad okot, hogy a betöltési folyamat elindul az animáció alatt. Nem tud indulni a grafikus rendszer, ezt próbáljuk a nomodeset kernelkapcsolóval orvosolni. A 32 bitest próbáld.

SirálykaAkkor marad a Fedora, esetleg LXQT-vel. Ott nem kéne pl. a két panelt kapásból hegeszteni, ha úgy nem tetszik. Meg vagy 100 MB-al kevesebbel beéri, mint egy Xfce4.

emergelekSemmi baj, tetszik a Fedora. A Mate verzióról távolítottam el minden nélkülözhetőt. A spectrwm ablakkezelőhöz vagyok szokva, lehet, hogy a felhasználói felületet is eltávolítom. Egész jól megy. Az egérfagyást még nem sikerült teljesen kiküszöbölnöm. A másik gondom, hogy nincs hang. Majd megírom, hogy ezeket hogy lehetett megoldani, ha rájöttem. Olyan programokkat is fel lehet tenni, amik nincsenek a listán, nekem a VLC kellett nagyon, és leírás alapján feltelpült az is.

Ennyivel később: 7 nap

SirálykaAz egérfagyást meg lehet lerülni vezetékes egér használatával, akkor semmi ilyesmi nem jelentkezik.