Sziasztok. Új nekem a Linux, most próbálkozom vele, és hogy egyáltalán rászánhassam a szükséges időt, szükségem lenne a segítségetekre. A munkahelyemen egy másik számítógépre kötött Canon LBP6670 nyomtató van, a számítógépen Windows 10 fut, otthoni csoportban más gépekkel. A saját gépemre most raktam fel az Ubuntu 16.04LTS-t, és szeretnék a hálózaton keresztül nyomtatni, de nem sikerül beállítanom hogy működjön. Amit eddig próbáltam: Windows nyomtató SAMBA megosztáson smb://WORKGROUP/SZÁMÍTÓGÉPNÉV/lbp6670 (ez a megosztott neve a nyomtatónak) A meghajtóprogramot letöltöttem a Canon oldaláról tar.gz formában, kicsomagoltam, és megadtam a hozzá való PPD-fájlt meghajtóprogramnak. A nyomtató hozzáadása után a tulajdonságoknál ezt írja nyomtatóállapotnak: Üresjárat - Unable to connect to CIFS host after (tries 3 times) Mi lehet a gond? Teljesen kezdő vagyok, így kérlek olyan választ írjatok amit meg is érthetek. :)
Windows 10 alatt lévő Canon i-sensys LBP6670dn nyomtató használata hálózaton keresztül
Talán csak kihagytál a felsorolásból egy momentumot amit ugyan megcsináltál, de nem írtad ide: "A meghajtóprogramot letöltöttem a Canon oldaláról tar.gz formában, kicsomagoltam, ........ és megadtam a hozzá való PPD-fájlt meghajtóprogramnak." A pontok helyén még kéne lennie valaminek.
sömikeA nyomtató hozzáadásánál az elérési utat kéri, meg a meghajtóprogramot. Utóbbit, mivel a nyomtató nincs benn a listában amiből választhatnék, a Canon honlapjáról letöltött, és kicsomagolt mappából szedtem. (PPD) Azóta még néhány órát elszöszmötöltem vele, míg rájöttem hogy a Samba (bármi is legyen az) hiányzik, annak a telepítéséhez meg valami Python hiányzik, majd elég nehezen de sikerült feltelepíteni őket. Viszont nem látják egymást a gépek, pedig ugyanabban a munkacsoportban vannak (workgroup). Gondolom ez előfeltétele lenne annak hogy a nyomtatót használhassam. Sajnos nem jöttem rá mi a gond, így egyenlőre feladtam. De várom az ötleteket. Windows 10 WORKGROUP munkacsoportban, otthoni csoportban vagy anélkül, felhasználónévvel és jelszóval, valamint Ubuntu WORKGROUP munkacsoportban (ezt a Samba beállításaiban láttam) miért nem látja egymást?
csomorbalazsPróbálj meg elérni egy azon a Win-es gépen megosztott mappát.
A hibaüzi alapján a géped nem tud kapcsolódni a W10-en lógó nxomtatóhoz. Régebben volt ilyen a windózokban hogy unixos gépek kiszolgálása. Vhol vmi kis windózos összetevőknél kellett telepíteni, ha jól rémel. Ezt a kis kiegészítőt anno mindenképp telepíteni kellett ahhoz, hogy egyáltalán "gépszámba" vegye a windóz a unixos/linuxos eszközt. Hogy most ezt kiküszöbölték-e Redmondban vagy sem, azt nem tudom. Nemigen használunk windózos kiszolgálókat...
Már addig eljutottam hogy látja egymást a két gép, a Windowsos gép teljes Users mappáját is látom, viszont nyomtatót nem. Nyomtató elérési útnak próbáltam már: smb://WORKGROUP/számítógépnév/lbp6670 smb://számítógépnév/lbp6670 formában is, kisbetűvel, nagybetűvel (nem tudom számít-e), felhasználónévvel és jelszóval meg anélkül is, most ezt írja nyomtatóállapotnak: Üresjárat - Filter failed Windows Unix kiszolgálásával kapcsolatban semmit nem találtam a Neten, lehet hogy máshogy kell rákeresni. Jó lenne megoldást találni, mert én ugyan rászántam magam hogy megpróbálkozom a Linux-al, de a körülöttem lévők mind Windows-t használnak, és jó lenne ha azért tudnék működni közöttük ilyen alapvető feladatokban mint a nyomtatás például.
csomorbalazsGépnév helyett IP alapján nem találja meg a nyomtató hozzáadásnál?