Segítséget kérnék! Ma du. bekapcsoltam a gépemet (Ubuntu 16.04). Nem indult a rendszer, hanem ezt a sort kaptam: "grub rescue" Egy 120GB Kingstone SSD van a gépben, eddig nagyon szépen ment a rendszer. Kétségbe vagyok esve, mert sok anyagom van a SSD-n, s nem bírom elindítani. Már próbálkoztam pár leírással ilyen esetekre, de semmi. Amit elértem vele, hogy kiírta: "no such partition" Elindítottam egy boot repair CD-t, azzal se látom a fájlokat sajnos, de kreált egy txt fájlt amiben minden bent van, csak én nem tudom mit tudnék tenni. Ezt a fájlinfot ide linkelem: http://paste.ubuntu.com/24538449 Ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném! Aqua

Akkor mégegyszer mit látsz? Ha boot-olsz Live-val mi a helyzet? Látod a cuccaidat?

AquatikaA live gyakorlatilag az Ubuntu telepítője. Ott kell annak lennie a linkelt részen. (Még egy párat kattintgattam: http://ubuntu.hu/letoltes#desktop-lts) Letöltesz egy képfájlt, (ellenőrzöd,) telepítőt írsz belőle, bebootolsz a telepítőről, elindítod a telepítőt kipróbálás módban (A(z) Ubuntu kipróbálása/Try Ubuntu… ((valami ilyesmi))), megnézed, mit lát a live a lemezedből, a partícióidból, az adataidból…

AquatikaNem kell kétségbe esni, valószínűleg a grub-bal van gond. A boot repair nem ajánlott javítási lehetőséget? Mi mást próbáltál (amire a hibát kaptad)? Nézd meg a grub rescue> -nál, hogy a 'set' parancs kimenete mit mutat a 'prefix=' és 'root=' értékének és az 'ls' parancs mit listáz?

Ha live alól a

sudo fdisk -l
    szerint továbbra is marad a rendszerpartíció az sda1, akkor én ezt próbálnám: e2fsck -y /dev/sda1 (Meglehet, hogy előtte fel kell csatolni a partíciót írható módon.) A GRUB-ot így is újra lehet telepíteni:
    sudo mount /dev/sda1 /mnt
    sudo mount -B /dev /mnt/dev
    sudo mount -B /proc /mnt/proc
    sudo mount -B /sys /mnt/sys
    sudo chroot /mnt
    update-grub
    grub-install /dev/sda
    exit
    sudo reboot
    (Félkövérrel megjelöltem azt a két helyet, ahol esetleg az fdisk -l kimenetének ismeretében változtatni kell.)

csuhas32Mielőtt a live alól GRUB-bot akartok telepíttetni, vagy javíttatni, egyszer azt kellene megnézetni vele, hogy eléri-e a lemezét és a rajta lévő partíciókat, a rendszert, az adatokat. A lemeze jó? Egyik napról a másikra a GRUB se mondja be az unalmast csak úgy magától.

Htibiaz ls paranccsal a következőt kaptam: (hd0) (hd0,msdos5) (hd0,msdos1)

csuhas32Köszönöm a segítséget Csuhás32-nek! Az általad adott megoldással sikerül feléleszteni a gépet, s most ismét jól múködik! Miondenki másnak is hogy időt áldoztak! THX

Ennyivel később: 5 év