Ma frissítettem 16.04.4 LTSre; 14-ről. A frisítés szépen lefutott egy óra alatt. GONDOK: - a gép nem kapcsol ki. ( újraindítást sem lehet választani) Csak a power gomb folyamatos nyomva tartása kapcsolja ki. - frissíteni nem lehet, a frissítéskezelő megnyílik, majd eltűnik. És ami a legérdekesebb: RENDSZERPROGRAM HIBA történt. a "hiba jelentésre" kattintva: "elnézést, az Ubuntu 14.04 belső hibát észlelt" Holott a 16.04 van rajta!!! ( a "fogaskerék"-re kattintva a "számítógépről" menünél legalábbis ezt írja ki. Ezt a megdöbbentő képernyőképet el is mentettem, hova töltsem fel, ha valakit érdekel?
14.04 LTS-ről frissítve 16.04 LTS-re, sok-sok hiba (Megoldva)
Ebből úgy tűnik, félresikerült a frissítés. Mit szeretnél? Próbálkozol valahogy helyrehozni vagy inkább újratelepíted?
lev258Ezt a frissítést én is megpróbáltam, de nem jött össze, így én a 16.04 LTS-t telepítettem. Tehát én az újra telepítést ajánlom, de még jobban az új Ubuntu 17.10-et, mivel annak van a legnagyobb jövője. A felülete is tetszetős, alakítható. Esetleg még számításba jöhet a Lathronos féle CUBUNTU rendszer. Bár 14.04, a frissítése 1919-ig tart, és sok extrát tartalmaz, hibátlan kitűnő disztro( már eleve több felületből lehet választani).
Ezt a verziófrissítést nem nagyon szoktuk ajánlgatni (bár biztos van olyan is, amikor sikerül, de azt itt nem igazán teszik közzé, mi csak azokkal az esetekkel találkozunk, amikor besül a mutatvány), helyette inkább az a javaslat, hogy egy másik partícióra tedd fel tiszta telepítéssel az új rendszered a régi mellé. Így nagy eséllyel lesz máris két működő rendszered az egy bizonytalan helyett. Most már késő bánat, eb gondolat. „- a gép nem kapcsol ki. ( újraindítást sem lehet választani) Csak a power gomb folyamatos nyomva tartása kapcsolja ki.” Ez egy drasztikus beavatkozás, és mint olyan, kerülendő, ha lehet, hagyjuk, hogy a rendszer rendesen leálljon. Az egy dolog, hogy grafikus felületen nem megy a leállítás, de ilyenkor nem egyből a power gomb irányába matatunk, hanem kiadjuk a
sudo shutdown -h now
parancsot.
Ezt próbáltad, erre sem áll le?
„- frissíteni nem lehet, a frissítéskezelő megnyílik, majd eltűnik.”
Bízom benne, hogy a megállapításod csak félig igaz, és mindössze grafikus felületen nem tudsz frissíteni, a csomagkezelés amúgy működik (vagy legalább konzolos felületen javítható), mert nálam egy ilyen félig végbement verziófrissítést a
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
parancsok párosa meglepően jól rendbe hozott, és ezért remélem, hogy ez neked is beválhat!
Ha nem tudod gatyába rázni a verziófrissítésen átesett rendszert, akkor marad a helyére a 16.04 tiszta telepítése.
Hogy minek vallja magát a rendszer, azt az
lsb_release -a
parancs kimenetében tudod megnézni, megmutatni nekünk.
Erről nem kell képernyőképet készíteni, csak egyszerűen bemásolod a vágólap segítségével (kijelölöd a bemásolandó szöveget, Ctrl+C, majd a hozzászólásba Ctrl+V-vel beilleszted).
Amennyiben képernyőképet, fényképet szeretnél velünk megosztani, azt először egy képmegosztó oldalra (például: https://imgur.com/) fel kell töltsed, majd az arra mutató linket tudod egy hozzászólásban elhelyezni.Már nagyon sokszor ajánlottuk, - de úgy látszik nem elégszer ! Telepíteni és használni kell a "Systemback" rendszer mentő és visszaállító alkalmazást : http://wiki.ubuntu.hu/index.php/A_Systemback_telep%C3%ADt%C3%A9se_%C3%A9s_haszn%C3%A1lata Bármikor nagyon jól jöhet, ha vissza tudsz térni egy olyan állapotra, amikor még kifogástalanul működött a rendszered. Ha a verziófrissítés előtt csináltál volna egy friss mentést, akkor a balul sikerült verziófrissítés után , 2-3 percen belül visszaállíthattad volna a (feltételezhetően jól működő) 14.04-et. Ha újabb rendszerre vágysz, - már csak 6 hónap van vissza a következő 18.04 LTS-ig.
mogyo02"de még jobban az új Ubuntu 17.10-et, mivel annak van a legnagyobb jövője" A 17.10-nek semmilyen jövője nincs. A benne lévő megoldások egy részének lehet jövője, ha a 17.10 életciklusa alatt, a felhasználói tesztelésük sikerrel végződik. Az LTS kiadásoknak biztos a jövője, a következő LTS-ig.
a mesterJó, de az olyan egyszerű felhasználó nem így csinálja. (Ha feltelepítesz egy *buntut, az alapból kínálgatja a verziófrissítés eme módját, úgy kell róla lebeszélni, ez szerintem hibás beállítás, inkább lenne helyette fenn a gksu.) A Frissítéskezelő az arcába vágja, hogy új verzió érhető el (beállítástól függően ez lehet a soron következő, vagy a soron következő LTS) és megkérdezi, hogy akarod-e. Tudja a fene, az újabb az mindig jobb, meg amúgy is ilyesmit leginkább a házasságkötő teremben szoktak kérdezni és ott illik igent mondani és különben is állandóan újra és újra jön ez az ablak, szóval előbb-utóbb IGEN. Elindul az intelligens frissítés, szenved vagy egy órát, aztán vagy jó lesz, vagy nem. Utána meg el szokás olvasni, hogy és mielőtt nekifognál az egésznek, Systemback, meg adatmentés, a külső tárolók elől ki kellett volna szedni a pipát, az újat a régi mellé telepítsd, ne frissíts…
a mesterHogy jön ide a Tanácsköztársaság? Kun Béla is linuxozott?
Köszönöm a segítséget. A leírtakat végigpróbáltam. Megoldódott a probléma. Csak tájékoztatás képpen: "Systemback" -om van, de nem akartam vissza állítani. Indok legalul olvasható. 1) sudo shutdown -h now -ra sem kapcsolt ki. 2) emiatt kapott egy parancssort: sudo apt-get update - letöltött pár dolgot, de még így sem kapcsolt ki. 3) Ekkor újabb sudo shutdown, de nem kapcsolt ki semmilyen módon sem, ezért kellett a power gombot nyomva tartani. 4) bekapcsolás simán ment, de még ezután sem kapcsolt ki. Ekkor írtam a fenti bejegyzést. 5) újra sudo apt-get update - megint letöltött pár dolgot. 6) Frissítéskezelő ezután már futott és elég sokat dolgozott. Egymás után 3 alkalommal is elindítottam. 7) jelentett jó pár rendszerhibát. 8) Ekkor sem kapcsolt ki - újra power gomb. 9) ujra indítás. 10) újabb rendszerhiba jelentés, 11) újra frissítéskezelőt nyomtam, dolgozott. 12. RENDBE JÖTT. Azóta rendben. EGYÉB: Én csak LTS verziót használok, és ezeket is csak 1 év elteltével frissítem. Addigra általában kigyógyul a gyerekbetegségekből. Az előző 14-est is "élőben" frissítettem 12-ről. A 12, 10, és 8-as verziót CD-ről telepítettem új telepítésként /gépcsere miatt. xxxxxxxxxxxxxxxxxx Egyébként azért kellett verziót frissíteni, mert a CEWE fotókönyvnél frissítésre kattintottam, frissített és belehalt, utolsó üzenetként újabb linux verziót kért. Tényleg, a cewe fotókönyv miért nincs benne szoftverközpontban? Mások nem használják? Én igen. Ja és a képernyőkép a két különböző verzióval egyszerre: ide kattintva: http://avasiborút.hu/index.php/hir-archivum/83-0-tesztuezem Ideiglenes, 1-2 hét múlva törlöm.
Silent_Boba frissítése 1919-ig tart
a mesterNa, ezt nem vettem észre.... Mindegy, most hogy már lejárt a támogatása, át kell írni az old-releases -re a tárolót, és akkor frissíthet az Ubuntu_2006 Trianon edition -re
mogyo02Sokaknak nem tetszik ha ilyet írok ide, de attól még igaz! "de még jobban az új Ubuntu 17.10-et, mivel annak van a legnagyobb jövője." 2019 végére talán beérő, jövője. :( Szerkesztve:(a 2018-as LTS verzióba épülve, aminek kell majd egy év mire a bogarak kipusztulnak belőle... + kösz a mesternek, hogy nem mögé irt lehetőséget biztosítva a félreérthetőség megszüntetéséhez) (Eddig használható a 14.04-es is.) Tessék megírni ide, mi az ami annyira bedöglött, elromlott, vagy hátráltat végtelen korszerűtlenségével, hogy a mellette kipróbálás helyett, az elpusztítását kellet választani? + A feltételezhetően, jelentősen egyedivé tett rendszer frissítése, túlzott önbizalomra vall. :)
ubuntukezdo"Tényleg, a cewe fotókönyv miért nincs benne szoftverközpontban?" http://www.fotokonyv.hu/arak-arlista.html Szerinted, a Linuxokon belül kinek osztja vissza a bevételből származó jogos részt?