Időm az sajna nincs a feladatra, de gondoltam belevauvauzok...
Én személy szerint nagyon kedvelem a partclone-t (tetszik, hogy nem fájlonként matat a rendszeren hanem egy tisztességes image-t készít, ami egyben kezelhető és még hibaellenőrzés is van benne.) Ha nem is dobnám az rsync-et (mert annak is van létjogosultsága), de paramétererezhetővé tenném melyiket akarom használni...
Ugyanígy paraméterezhetővé tenném a csatolási pontokat is, nehogy már bele legyen írva a szkriptbe... Vagy .ini-fájlt használnék az ilyen gépenként/felhasználónként változó paraméterekre.
Természetesen a folyamatot naplózhatóvá kell tenni...
Kiindulásnak ezt használnám: https://github.com/kvz/bash3boilerplate
Aztán ezek után beszélni kellene arról is, hogy lvm-snapshotot is készíthetne és abból is menthetne a szkript. Kezelhetne titkosított (LUKS, ecryptfs) partíciókat is...
Nekem felhasználóként leginkább egy ilyesmi dologra lenne szükségem. Megjegyzem megoldom magamnak, de kb. mint Kendek, hogy minden bele van kalapálva a szkriptbe és eléggé az én rendszeremre specifikus amit most használok, ha már itt előkerül a téma gondoltam megosztom ezeket a gondolatokat, hátha ti okosabban, gyorsabban összedobtok egy ilyet, paraméterezhetően, naplózással... (Egyébként nagy vonalakban ezt mind tudja is a partclone, szal max egy körítés kellene hozzá ami a adaptálja az adott rendszerhez a dolgokat, na meg felhasználóbarátabb... Nekem most sokadlagos a TODO-listán...)