A cím valójában így lenne helyes: a Trambulin Színház (TSz), a Bohócszervíz és a Spiritusz Egyesület Ubuntura váltott!- ugyanis e 3 szervezet gyakorlatilag 1 kézben és irodában működik, egyik pillanatban épp színház másikban meg bohóckodás.
Sőt, itt működik a Damu Roland SzíniStúdió is.
A partner:
A TSz ma Magyarország egyik legjelentősebb alternatív (állandó játszóhellyel nem rendelkező, utazó színház) gyermek- és ifjúsági színháza évi több száz előadással. Üres idejükben bohóckodnak (arcfestés, lufizás, gólyalábazás, vásári mutatványok..stb).
A Spiritusz Egyesület pedig a gyermekszinházi szakmának kíván hátteret adni, szinházi találkozók szervezésével, kiadványokkal..stb. Pl a most tavasszal indult gyermekszinhaz.hu portál (főszerk:Takács Vera - a Zsebtv, a Süsü, a Klikkerek és számos gyerekműsor szerkesztője volt a TV-ben), szakmai hátterét is ők adják!
A környezet:
A színháznak 3 számítógépe van: direktor (2 éves LENOVO noti), szervezés (Desktop: Celeron 420, Gigabyte GA-945GZM-S2H( hang, LAN és VGA), 512MB DDR-2 RAM, 160GB S-ATA HDD, 16xDVD+/-RW), pénzügy (valami régi celeron1,7 körüli gép)de ez megmaradt winesnek. HP Scanjet és HP LaserJet
A feladatok:
- Teljesen alapszintű irodai feladatok, leginkább a táblázatkezelővel (speciális xls file, amiben az egész életük benne van: előadások kontaktok, szereplők..stb)
- Levelezés és webezés (pl. a weboldaluk (3 ilyen van) adminisztrálása)
- FTP szerver 2 külső felhasználóval
- nem kell Compiz meg egyéb nyalánkságok, mert nekik ez tök fölösleges gyöngy
- viszont kell mindenféle video meg stream nézhetőség
A folyamat kb. 1,5 éve kezdődött az OpenOffice-szal és Thunderbirddel win alatt, majd 0,5 éve feltettem az igazgató Lenovo notijára a win mellé az Ubuntu 7.10-et, mint érdekességet (a Thunderbird ugyanazt a könyvtárat használta Ubi alatt mint win alatt, így a levelezést nem szórtuk szét, így mehetett a dolog csak).
Kezdeti 2lakiság után egyre inkább Ubuntu lett a fő op.rendszer, sőt most amikor újratelepítettem (a diri kezdeti szárnycsapásai után ezt jónak tartottam ;) ) már a win-t is el akarta dobni!
A szervezés gépe most dölt ki, így oda új gépet vásároltak. Egyből az volt a diri felvetése, hogy ne is legyen rajta win csak és kizárólag Ubuntu.
A munka most ott tart, hogy szokja a szervező (marketinges) néni is a rendszert. Napjában 8-10-15 mailt kapok, hogy ez mi, meg az mi meg skypeolunk rendesen :).
Amúgy a telepítés simán ment, az Ubi azonnal és magától felismerte az össze perifériát és telepítette őket (nyomtató és scannert is beleértve).
Problémák:
- ha az OOo ban meg van nyitva 1 file akkor az másik gépen nem lehet még "csak olvasásra" sem megnyitni."Internet hiba" üzenetet kapunk
- Eddig Pinnacle STUDIO10-et használtak video vágásra most keressük ennek az alternatíváját. Az egyik legégetőbb probléma az, hogy pl. mivel lehet 1 lépéssel grabbelni DVD-ről úgy, hogy az utána a KINOval szerkeszthető legyen (ennek még csak most ülök neki, hogy megkeressem a megoldást). Kizárólag olyan megoldás érdekel amivel egy kezdő is könnyen megbirkózik, így pl terminálos megoldás kizárt!
- Jó lenne olyan progi, amivel flv formátumba lehetne konvertálni Linux alatt
- a Wines gép IP cím/megosztással csatlakozik a megosztáshoz, de ha a hálózati gépeket tallózom, akkor látszik, de nem enged be. Ez azért baj, mert ha egy progiból indulunk (pl.word) akkor nem látszik a megosztott mappa.
- idönként az Evolution nem küldi el a maileket, de gyanítom ez inkább szolgáltatós (SMTP), de lehet, hogy router hiba lesz
- NOKIA 6210C teló mentése, gyanítom ez csak Win alatt megy a Nokia Data Suite segítségével.
- Most - VNC nélkül - nem lehet bárhonnan elérni a gépet, eddig a LogMeIn erre kitünő volt, de linux alá nincs telepíthető kliens (én nem találtam)
Ha ennek vége, akkor a most kitett gép restaurálása után szintén Ubuntu megy rá és ez lesz a társulati gép, amivel mindenki tud majd netezni (pl. a próbák szünetében vagy amikor fizuért várakoznak :) )