A "probléma" leírása: Összeomlik a grafikai megjelenítés (nem megfelelő a felbontás). A hardware adatok: Fujitsu E752 laptop (nincs saját kijelzője) //4Gb Ram, HDD nélkül Technika 21.6" LCD tv X216/54E-GB-TCU-EU (mint monitor) VGA kábellel van összekötve. A kijelző valamilyen általam ismeretlen okból csak és kizárólag 1280 x 720 -as felbontáson hajlandó olvashatóan bármit is megjeleníteni. A laptopot csak live-ban indított módon szeretném indítani, és használni, de a kérdéses felbontást nem tudom hogy állítsam be. (sajnos nincs lehetőségem másik monitort használni, még beállítás idejére sem). A live rendszer szépen elindul, de beáll 1366 x 768 -as felbontásra ami azt eredményezi, hogy "szétesik a kép" // kis ablakban ugyan elő tudok szedni egy terminál ablakot; Ezért gondolom, hogy menthető a dolog. De a leírások amiket találtam, mind CLI használatát kérik, amit lehetetlen használni az esetemben (nem látom mit írok, és mit válaszol a gép) // Van egy másik laptop amivel tudok boot eszközt készíteni, ha kell szerkeszteni. (Debian 9.8 rendszerrel). Kérdés: Hogyan tudom úgy elkészíteni a live rendszert hogy eleve 1280 x 720 -as felbontásban induljon a gép? A válaszokat előre is köszönöm! Update: A megoldást ezen az oldalon találtam meg: https://csucsuri.webnode.hu/xrandr/

Live rendszeren, csak a rendszer betöltődése után tudsz felbontást állítani. Ha tudsz terminált nyitni, - írd be: xrandr -s 1280x720 enter (Ha helyesen írod be a parancsot, (vagy inkább másold) akkor az enter után váltani kell a felbontásnak.) Ezt a beállítást minden indítás után meg kell ismételni - ha csak nem csinálsz persistens telepítőt.

lala2A parancs hatására: elsötétül a monitor, (nincs jel) Ha más felbontást adok neki akkor is ez történik // 1024x768 vagy 800x600 // rendszer nem hal ki, mert vakon begépelve a /sudo reboot/ parancsra megvillan az eredeti (rossz felbontás) és újraindul a gép.

Írsz egy perzisztens live-ot és bebootolsz vele egy másik konfigon és keresel az /etc/default/grub fájlban egy olyan sort (kb. a 25.), amelyikben át tudod írni a felbontást 1366x768-ra (* vagy amit akarsz). Utána csinálsz egy sudo update-grub -ot. Remélem beválik!

Bigyó bácsiAz xrandr kimenetében benne vannak ezek a felbontások? Szerintem nincsenek, ezért nem is lehet őket beállítani. Ha ez így van, akkor kellene előtte a cvt alapján addmode és newmode a 1024x768-ra. A csucsuri xrandr szavakra keress rá.

Ennyivel később: 3 év