Gparded-ben jártasok segítségét kérném Már jó pár éve csak különböző Linux verziókat használok, általában igyekszem többnyire az újabb LTS disztribúciókat installálni. Most is frissítettem 16.04.2-ről 18.04-re egy vadi új asztali gépre. Az a gondom, hogy eredetileg a 16.04.2-es installálása előtt particionáltam Gpareddel annak rendje és módja szerint a 480 GB-os SSD-met (HDD nincs is a gépen) két egyforma partícióra azzal a szándékkal, hogy a másodikra egy Win változatot teszek majd (duál boot), azán insalláltam az első partícióra a 16.04.2-t, majd mindjárt az elején felkínálta a 18.04-esre frissítést, amit természetesen el is fogadtam. A frissítés símán le is ment, újraindításkor minden rendben volt. Miután néhány felhasználói programot felraktam és kicsit átnéztem a gépről szóló információkat, észre vettem, hogy valami hiba folytán, a két partíciót "össze boronálta" egybe! Fogalmam nincs, hol hibáztam, vagy talán a frissítéskor csúszott hiba a tervembe. Mindenesetre mivel a rendszer gyönyörűen működik, sajnálnám "agyon csapni" egy "kályhától indulásos" újratelepítéssel, így megkíséreltem zsugorítani a partíciót a felére, ám többszöri kísérletre sem sikerült. A Gparted-del próbálkoztam, ám magáról az "élő" rendszerről indítva természetesen aktív lévén, nem tudja megtenni, a Live módból (DVD-ről) indított Gparted látszólag megcsinálja, ám amikor rendszert hívok, ismét egy partícióm van.... Meggyőződésem, hogy mivel friss insallációról van szó, az érzékenyebb (hasznos) adatok csak az SSD elején vannak, tehát elvileg meg kellene engednie a hátulról történő zsugorítást. Tud-e valaki olyan particionáló programot, ami Ubuntu alatt működik, és meg tudja csinálni a zsugorítást, és hogyan. Úgy gondolom, ha nem kapok segítséget ezügyben, készítek egy penndrájvra egy indítható Ubuntut, onnan hívok rendszert, és mivel akkor nem lesz aktív az SSD-n lévő partíció, ezt meg kellene tudnom oldani.... Kérek segítséget egy jó program ajánlatot illatően, vagy bármi más tanácsot. Kösz előre is a segítséget. Romi.

Mutatsz a GPartedről képernyőképeket? Live alól az Apply nem marad ki? Kérek live alól egy-egy sudo parted -l kimenetet zsugorítás előtt és után.

Egy: SSD-nél nincs olyan, hogy az elején vannak az adatok vagy a végén. Az SSD felépítése, működése egy icipicit más, mint a merevlemeznek. (Olvass utána.) Kettő: már ott hibáztál, hogy Windowst is akarsz és nem azzal kezdted. Először Windows, aztán Linux. Rengeteg későbbi „fejvakarást” spórolsz meg. Három: mivel egy friss (és elbaltázott) telepítésről van szó, ne szenvedj a kipofozásával, mert jóval több idődbe és energiádba fog kerülni, mint elölről kezdeni (természetesen, már odafigyelve). -------------- A frissítés biztosan nem változtatta meg. A telepítéskori figyelmetlenséged lehetett az oka (szinte 100% :-D). Mutass egy képet a Gpartedről, amin látszik az SSD-d jelenlegi felosztása. A Gparted tud zsugorítani, viszont az igaz, hogy az élő rendszer alatti fát nem vágja ki. (A rendszerbeli Lemezkezelő, emlékeim szerint erre is képes. Az más kérdés, hogy senkinek nem ajánlanám.) Ha live rendszer alól csinálod, akkor is kell figyelni, mert ha a live rendszer talál SWAP partíciót valahol, azt használatba veszi, ezzel blokkolva bizonyos műveleteket az adott lemezen.

Systemback-kal csinálsz egy live rendszert, kiírod pendrájvra és félreteszed. Újra partícionálod az SSD-t, feltelepíted a windowst. Majd a pendrájvról az ubuntut.

csuhas32Köszi szépen az emlékeztetőket! Mielőtt elolvastam volna a segitő tanácsaitokat, magamnak is beugrott, hogy kimaradt az "Apply" :-) Bocsi a balgaságomért. Hiába voltam informatikus, programozó meg rendszer gazda még a "pionír korban", immár 71. életévemet taposom, és Uram bocsá, sem látok rendesen, sem a szenilitás nem került el... Mindenesetre a hálám a sírig üldözni fog benneteket...

HtibiJa, és hogy minek a Windows? Hááááát, életemben sok mindent csináltam, a többi között sport és katonai pilóta is voltam, aztán mivel már évek óta nem repülhetek, néha rám jön a nosztalgia, és repülő szimulátorokkal idézem fel a szép emlékeimet. Sajnos, csak Win alatt működő, jó (majdhogy nem profi) szimulátor programjaim vannak, a Linuxosok nem annyira kidolgozottak... És kösz a felvilágosítást SSD ügyben. Az én időmben még ilyenek nem voltak... Üdv.

romiubuntuA kor nem probléma, csak egy (folytonosan változó) állapot. :-D Azt nem kérdőjeleztem meg, hogy kell neked a Win (nekem is van), csak a telepítés legkevésbé problémás sorrendjére hívtam fel a figyelmedet.

Ahogy a többiek is javasolták, legkönnyebb elölről kezdeni. A) Windows, majd Ubuntu Ez két telepítés. B) Ubuntu, majd Windows, majd Grub Live Ubuntu alól Ez is két telepítés, meg egy extra macera a Grubot újra rakni C) Live alól zsugorítod a meglévő Ubuntut, majd Windows, majd Grub Live alól. Mivel semmi nincs a gépen az A) a nyerő nekem. Persze nagyban függ attól ki milyen mazochista :-)

Ennyivel később: 3 év