Sziasztok, nincs valakinek ötlete egy olyan script-re ami a ppp0 jelenlétét vizsgálja és ha nemleges akkor felépíti a kapcsolatot? VPN kapcsolathoz használnám de nem találok működő megoldást. Ubuntu szerver (16.04) a rendszer. Köszi!

tenkesAz kicsit ágyúval verébre... Három parancsnak kéne lefutnia a kapcsolat felépítéséhez, pl ha nem sikerül a telnet kapcsolat (a ping tiltva van a távoli szerveren).

Ez egy egyszerű if statement Azok alapján amit leírtál bashban kb ilyesmit tudok elképzelni: #!/bin/bash value=$( ip address | grep -c "ppp0" ) #Megszámolja, hogy hány ppp0 interface van jelen if [ $value -eq 1 ] #Ha az eredmény egyenlő 1-el than #akkor echo "Interface is exist. Nothing to do" #Kiírja, hogy: "Interface is exist. Nothing to do" exit #kilép else #Ha az eredmény nem egyenlő 1-el, akkor echo "Interface does not exist. I start the service" # Kiírja hogy "Interface does not exist. I start the service" service openvpn start # Elindítja az openvpn-t fi PErsze ezt még tovább lehet gondolni, hogy ellenőrizze vissza hogy valóban elindult-e a service stb. Megkötés: hogy ha el akarod indíttatni az akármilyen VPN.service-t akkor olyan júzer nevében futtasd a scriptet amelyiknek van joga hozzá.

Kittus2"than #akkor" Nem nagyon értek a scripteléshez, de szerintem az "then #akkor" lesz. A "than" az mást ("mint") jelent. Például 6 nagyobb mint 5: "6 is bigger than 5".

Kittus2Igen, ilyesmire gondoltam, most egy ilyet tesztelek épp: #!/bin/bash [ "$PPP_IFACE" != "ppp0" ] && exit 0 ipsec up ppp echo "c ppp" > /var/run/xl2tpd/l2tp-control ip route add 172.16.51.0/24 dev ppp0 És ezt az egészet beraktam egy cron-ba, percenkénti futással. Tehát ha nincs jelen a ppp0 eszköz akkor felépíti a kapcsolatot ha igen akkor kilép. Hogy lehetne ezt tovább bonyolítani ppp interface jelenlét nélküli változatra pl. telnet a távoli gépre? Illetve beletenni egy loggolást ha nem sikerük + egy mail küldést. Köszi a segítséget!!! :)

Kittus2Végül csak a te megoldásod a működőképes. De valamiért 2 db ppp interface-t talál, ifconfig-ra nekem csak egy látszik. A mail küldést megoldottam, de a loggolás még jó lenne, azt kellene neki, ha hiba van akkor egy timestamp bejegyzés egy log fájlba.

permanentip address | grep -c "ppp0" Ha megnéznéd, mit csinálsz, látnád, hogy a parancs kimenetében kétszer szerepel a szó. Tegyél mögé kettőspontot... ip address | grep -c "ppp0:"

permanentÉn logolást valahgy így csinálom: echo $(date +%Y%m%d-%T) " Backup finished... " >> backup.log

a mesterValóban, nem vettem volna észre! Köszi! Szerinted ezt az interface vizsgálatot hogyan lehetne lecserélni egy telnet próbára?

permanentLefuttatnám a parancsot. (Nem tudom mit, gőzöm nincs, milyen próbára gondolsz.) Megnézném az eredményét. Aztán a grep-pel azt vizsgálnám.

a mesterBetelnetelni a távoli szerverre, ha sikeres akkor kilép ha nem akkor felépíti a kapcsolatot megint.

permanentÉn még soha az életben nem "telneteltem be" sehová. Mondom: kiadod a parancsot, és megnézed, mi az eredmény. Akkor is, ha jó, akkor is, ha rossz. Látszik valami különbség, a szkriptben arra kell rákeresni.

Ennyivel később: 2 év