Ubuntu fórum, bal oldali panel
HtibiLehetett vele sok energiát spórolni, amíg a lakosság a villanyt 90% csak világításra használta. Mióta van mikró, mosogatógép, számítógépek, stb, a világítás pedig takarékos (kompakt féncső, LED) ez az előny eltűnt. Egy mai (de akár egy 10 évvel ezelőtti) háztartás energiafelhasználása szerintem max 10%-ban megy a világításra. Már rég el kellett volna hagyni ezt a tekergetést...
HtibiA nyári időszámításnak itt hét előnyét említik meg. Alatta pedig nyolc hátrányát, amiből az első ("Az ellenzők kiemelik, hogy az óraátállításból eredő energiamegtakarítás nem jelentős, néhány száz forint fejenként") nem igazi hátrány, egy másik cáfolva lett ("Az átállítás időszakában a közúti balesetek száma 2%-kal nő. - Ezt az állítást az ORFK cáfolta"), valamint további legalább két pont ("Kényelmetlen, és zavart okoz a különféle berendezések óráinak átállítása évente kétszer") ("Az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású az óra átállítása") szintén cáfolódik, ha állandó időzónaként lenne bevezetve. Én a nyári időszámításnál mindig is előnyként néztem arra, hogy tovább van világos. Én a magam részéről a nyári időszámítás állandó használatát támogatnám. Például Törökország már 2016 őszétől csak azt használja. Lehet, hogy jó lenne ezzel kapcsolatban egy országos népszavazás.
a mester1000 ember? Az még kis hazánkban (~10 millió lakos) sem túl sok. Viszont jó tudni, hogy legalább ebből az 1000 emberből a többség az én véleményemmel ért egyet. "...és kétharmaduk szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos". "Csak tízből hárman (28 százalék) vannak a téli időszámítás mellett." Amúgy ez utóbbi nem 30%?
XplosiveÉn is a téli időszámítás állandósítása mellett vagyok. Itt fentebb már leírtátok, hogy a téli az alap, de sajnos a világon sokan még mindig azt hiszik, hogy a nyári az alap időszámítás. De sok függ attól, hogy az EU/EGT-t alkotó államok többsége melyiket választja, ugyebár nem kellemes a határon átkelve órákat állítgatni. Oroszország is végleg télire váltott, miután a nyárival rossz tapasztalatokat szereztek.
trtGyerekkoromban arról szólt a mese, hogy a Nap délben delel, vagyis akkor van a legmagasabban a napi pályáján. Ehhez képest próbálta bármelyikőtök megnézni hánykor delel a Nap? Ránk húzták ezt az időzóna dolgot (pont azért, mert egyesek lusták a helyi időhöz igazítani az órájukat), aztán meg picsognak, hogy rosszkor van világos, és jaj, mindmeghalunk, mert kétszer át kell állítani az órát. Akkor most számít az emberi szervezetnek, hogy mikor van világos, vagy leszarjuk, hogy Magyarországon sötétebb van, mint Spanyolországban...