Kittus2Nem írtam, hogy nem tudok hasonlót összehozni. Akkor éppen fáradt és álmos voltam, tudom, hogy mi járt a fejemben, hidd el, ezt most sokkal részletesebben és magyarázóban megírtad annál.
Amúgy meg vagyok elégedve a „szakértelmemmel”, már rég elértem a kitűzött célt, a kezem alatt lévő gépekre tudok Linuxot telepíteni, be tudom őket állítgatni úgy, hogy a feladataink ellátására legalább annyira alkalmasak legyenek, mint egykor az XP-s konfigurációink. Stabilak, gyorsak.
Valakinek egyszer összeraktam egy konfigurációt. Olyan sokáig nem hallottam felőle, hogy meg voltam győződve róla, a gépre már rég Windows került. A napokban jelentkezett a gép tulaja, elköltözött és a vezetékes internet helyett mobilos előfizetés lett. Alkalmazkodni kellett az új szituációhoz, vagyis szükségessé vált egy WiFi-adapter konfigurációba történő beillesztése.
Láss csodát, a gépen még mindig a Xubuntu van, azóta is gyönyörűen teszi a dolgát. Frissítették is, míg a támogatottsága le nem járt. Természetesen jeleztem a verziófrissítés szükségességét, de erre most nem kaptam időt.
Az általam kinézett WiFi-adaptert nem kezelte a régi kernel, de a fiókomban lévő alig használt azonos márkájú adapterét igen, úgyhogy elcseréltük, így a tulaj kívánsága szerinti állapotban a gépet tíz percen belül vissza tudtam adni.
Ez egy szép sikerélmény volt számomra! Ezek szerint évek óta használják a konfigurációt minden gond nélkül.
Amatőr szinten jól állok, nyilván vannak területek, melyeken volna még bőven mit tanulnom például azoktól, akik hivatásból foglalkoznak vele, de mezei felhasználóként ezeket azért sem tudom, mert egyszerűen nincs rá szükségem.