Sziasztok, Az lenne a problémám, hogy a napokban telepítettem fel egy ubuntu disztribuciót (20.04.1), de a wifi állandóan lecsatlakoik. Van, hogy akár 30 percig is bírja, de van, hogy 1 percig se. Ez több "módon" jelentkezik, van mikor a wifi jelnél semmi hibát nem mutat, de egy oldal se jön be, de olyan is, hogy kirakja a saárga felkiáltójelet. Amit eddig láttam javasolni erre a problémára az a google DNS (8.8.8.8 és 8.8.4.4) beállítása, a ipv6 letiltása/figyelmenkívűl hagyása, valamint a wifi energitakarékos módjának 3-asról 2es értékre állítása a/etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf fájlban valamint a /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf -ben állítottam át a managed true-ra. A veetékes internettel nincs gond, valamint a összes többi vezetéknélküli eszköz seb csatlakozik le a hálózatról. Ezidáig egyiknek sem sikerült megoldania a gondot. Milyen kimeneteket mutassak, ami esetleg segíthet megoldani a problémát? Parancskimetetek: https://paste.ubuntu.com/p/t6dgYYX7J6/
WIFI gyakran lecsatlakozik
Szia ! Itt azt írják hogy: "Megpróbáltam hozzáadni a grub paramétert a pcie_aspm = off paraméterhez. Túl korai lenne megerősíteni, hogy a probléma megoldódott, ám azóta a hiba már nem jelent meg." https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1875437
KireiFix IP és ping router? pl Ping Indicator https://extensions.gnome.org/extension/923/ping-indicator/
idankaEzt kirpróbáltam a javaslatodra, és egész sokáig összekapcsolva is maradt, de végül 1.5 óra után szintúgy eldobott. Ellenben hozzátenném, hogy akaárhány helyen állítottam be a router címét mint dns elsődlegesről sehogy se udtam lecserélni a 213.46.246.54-et , pedig próbáltam a resolv.conf.d/headers állományban és magánál a wifi beállításainál is
KireiAz a fix IP kívül van-e a router DHCP tartományán? Mettől meddig oszt a router? Az IP ütközés csodákra képes. :-)
KireiA nyitóban írtad, hogy a vezetékes kapcsolattal nincs gond ezen az eszközön. Ugye? Gondolom ennek az interfésznek nem állítottál fix IP-t, csak a Wifi-nek. Az IP ütközésből adódó kapcsolat bontást, a router részéről ezt meg magyarázza. Mi indokolja a fix IP használatát?
emergelekez eszembe sem jutott:) Természetesen, azt az IP kell megadni amit eddig is kapott. Vagy ha IP ütközés van akkor másikat, de én első körben arra koncertráltam, hogy elveszett a kapcsolat. fix IP + fix dns ezért javasoltam a ping indicatort is (rögtön jelez ha nem látja a routert, ha az van beállítva) IP ütközést és úgy szoktam "tesztelni", hogy adok magamnak másik fix IP-t és a mókamestert meg szoktam pingelni 2-3 eszközről csak hogy tudjam él-e az IP ez ugye eddig a sajátom volt. macOS: ping 192.168.1.111 -s 65500 Linux: ping 192.168.1.111 -f iPad: ping 192.168.1.111 -i 0,1
emergelekBocsi hülyeséget írtam, tehát a wifi az dinamikusan kapja, a vezetékes a fix (186). Indokolni igazából nem indokolja semmi, azon kívűl, hogy régebben mikor több eszköz volt a hálózaton akkor valamért random ledobott 1-1 eszközt, de ez most már nincs. Egyébként a 10.címtől kezdi el osztani. A wifi adapter AC szabványt támogat, a router az csak n-ig, viszont mint írtam ha átváltok windows-ra akkor a wifivel sincs gond. De ha valamilyen parancskimenet esetleg segíthet az pastebin-re kirakom. A router a 2.4 és az 5 GHz-t is támogatja.
KireiEzeket légyszives: - wifi adaptered pontos tipusa, - wifi routered pontos tipusa, - mi az a fix IP amit megadtál (teljes), - a routered DHCP tartománya (LAN>DHCP pool), - Windowson ki van-e kapcsolva a gyorsindítás? (Energiagazdálkodási lehetőségek>>Nem megjelenített elemek mutatása, mondjuk a "Mi történjen a kikapcsoló gomb megnyomására" menüben), - Linux alól az ip address show kimenete.
emergelek Router típusa:UPC ConnectBox ch7465lg-lc Adapter típusa A fix IP-t még mikor írtam levettem, hogy ne okozzon gépet, tehát most minden DHCP-n kapja a címet (egyébként 192.168.0.186 volt, de dhcp-n is ezt kapja a WIFI-n és gépen is egyébként) DHCP tartomány: https://imgur.com/GodFIPN
A címeket a 192.168.0.10-től kezdi el osztani, az átlag eszköz ami wifi-n csatlakozik az 5, de van, hogy több.
A FastBoot alapból be volt kapcsolva win-en, ezt kilőttem ip address showidankaEzt megcsináltam, és hozzá is adta a böngészőhöz, de mikor rányomok az addon okonjára és bejön a gnome extension oldala, kiírja, hogy nem található a gnomeshell verziója. (gondolom mivel nem alap ubuntum van, hanem kde pasma, elnézést ha ezt nem említettem) A ping-indicator ettől függően továbbra se engedi telepíteni. (a shell verzió egyébként neofetch szerint bash 5.0.17)
KireiNa nem akarok mellébeszélni, tudom hogy ez az ajánlott/alapértelmezett érték (3600), de nálam A digis eszközben a DHCP lejárat ideje 2-3 nap. Melóhelyen is gond volt a DHCP kiosztással amióta megnöveltem max. értékre, azóta nincs vele gond. Elvileg semmi sem indokolja a pár perces, 1 órás bérleti időt. Már találkoztam olyan eszközzel ahol 120s volt a default.