Szerk.: mint utóbb kiderült nem a Snap volt A Snap a háttérben automatikusan frissít, például a firefoxot. Ezt onnan lehet megtudni csak ha éppen internetezünk és felszólít a firefox újra indításra. http://kepkezelo.com/images/8k1ukoh8r2y244e7s45m.png http://kepkezelo.com/images/qzuh93fmla1jwtel2c8z.png hogyan lehetne kikapcsolni a Snap önállóságát? a frissítések előtt szoktam systemback mentést csinálni, de ha nem tudjuk hogy mit és mikor frissít a Snap akkor minek van a rendszergazda?

Install Linux Mint vagy valami snap mentes disztró. :-) Ez így totál, mint a Win10.

https://www.kevin-custer.com/blog/disabling-snaps-in-ubuntu-20-04/ De megjegyzem ubuntu.com szerint a 20.04-nek kell a snap, mintha az egyik kezét levágnád.

Snaps update automatically, and by default, the snapd daemon checks for updates 4 times a day. Each update check is called a refresh. tényleg csak a törlés a megoldás vagy másik distró.

sudo snap set system refresh.hold="2030-01-01T01:00:00-01:00" Úgy értelmezem, hogy ezzel a paranccsal 2030 Jan. 1.-ig felfüggeszted a snap automatikus frissítését. https://askubuntu.com/questions/1131182/how-can-i-disable-automatic-update-for-a-single-snap-in-ubuntu

Mi lesz a következő lépés vajon? a.) A szemetelni fog a rendszer. b.) Elcseszik a tűzfalat. c.) Kéretlen alkalmazások telepítése.

sömike"Mi lesz a következő lépés vajon?" Népvándorlás megindulása a Debian irányában. :))

sömikeWe to come the next walk on butter? a.) Már most szemetel, hiszen pl. a kernelek képesek feleslegesen halmozódni. b.) Felhasználóbaráttá teszik, lesz 3-4 szint, ami közül választhat a felhasználó, anélkül, hogy különösebben tudná/érdekelné mit is csinál. Vagy szakértő mód. c.) Eddig is az volt számos linux disztró fő reklámja, hogy minden elő van telepítve, ami kell, de eddig sem kellett mindenkinek minden. A népszerűségre törekvő disztróknak ez a jövője, mivel csak az lesz széles körben népszerű, amelyet bárki tud használni, mindenféle számtech ismeret nélkül (vö. android). De, ez nem gond, hiszen aki másra vágyik, annak van pár tucat szakmai linux.

A Róka ezen „tulajdonsága” a legjobb tudomásom szerint nem függ össze a Snappal. (Snap csomagból telepítetted?) 16.04-en is ugyanezt műveli kb. egy éve (vagy majdnem). A 16.04 viszont már több mint négy éves telepítés. Három évig semmi gondja nem volt a Rókának? Volt egy beszélgetésem ezzel kapcsolatban valakivel. Nála nem csinálja ezt a Róka, nálam igen. Nála az automatikus frissítések ki vannak kapcsolva, nálam a biztonsági frissítések automatán vannak. Tippre ez az automatizmus a bűnös. (Még nem teszteltem.) Ha a Mozilla is „postáz” biztonsági frissítéseket (és nagy a valószínűsége ennek), akkor ezek felmennek látatlanba és ha közben éppen böngészek, letiltódnak egyes funkciók (gyakorlatilag minden), az éppen megnyitott oldalak böngészhetők, de nem nyithatsz új oldalt és a linkek sem „működnek”.

kltVagy túl optimista vagy, vagy nem írtad komolyan.

• klt válaszolt erre.

lala2bekapcsolás után készítettem egy képernyőképet synapticban a frissítendőkről http://kepkezelo.com/images/19f68s20z295r9avg9jp.png terminálban kiadtam a következő parancsokat: sudo snap set system refresh.hold="2030-01-01T01:00:00-01:00" and then also: sudo crontab -e and add the following: # prevent snap updates entirely: 1 1 1 * * /usr/bin/snap set system refresh.hold="2030-01-01T01:00:00-01:00" egy óra múlva a magára hagyott laptop synapticja ezt mutatta: http://kepkezelo.com/images/ct7vcprhfgkckhdw9gat.png a frissíthetők megfogyatkoztak. A Snap nem akar 2030-ig várni a frissítéssel.

Htibi"A Róka ezen „tulajdonsága” a legjobb tudomásom szerint nem függ össze a Snappal. (Snap csomagból telepítetted?)" Ubuntu 20.04 LTS .iso letöltve, telepítve "gyárilag" benne van: csucsu@IBM-T430:~$ sudo snap info firefox name: firefox summary: Mozilla Firefox web browser publisher: Mozilla✓ store-url: https://snapcraft.io/firefox license: MPL-2.0 description: | **The new Firefox** Meet Firefox Quantum. Fast for good. Features: * A powerful, new engine that’s built for rapidfire performance. * Better, faster page loading that uses less computer memory. * Gorgeous design and smart features for intelligent browsing. **Now 2x faster** Crazy powerful browser engine? Check. Less time waiting around for pages to load? Also, check. Firefox Quantum is twice as fast as Firefox was before. **Smooth browsing** Whether you’ve opened 10 or 1000, switching between tabs is faster than ever with Firefox’s new, responsive engine. **Seriously Private Browsing** The most powerful private browsing mode with added tracking protection. * Private Browsing * Firefox blocks online trackers while you browse and won’t remember your history after you’re done. * Tracking Protection * Some ads have hidden trackers that follow you online. Rude. We know. That’s why our powerful tool stops them cold. * Faster Page Loading * By blocking some ads and scripts that bog down browsing, pages load up to 44% faster. Now that’s a win-win. **Customization Features** * Extensions * Customize Firefox with thousands of extensions like LastPass, uBlock Origin, Evernote and more. * Themes * Make over Firefox to suit your mood! Choose a new look from our theme categories or create your own. **Sync your devices** * Seamlessly access passwords, bookmarks and more. Plus, use our Send Tabs feature to instantly share open tabs between desktop, mobile and tablet. **Browse for good** Firefox is made by Mozilla, the non-profit champions of a healthy internet. Mozilla also tackles issues like privacy, misinformation and trolling by investing in fellowships, campaigns and new technologies designed to make the internet healthier. snap-id: 3wdHCAVyZEmYsCMFDE9qt92UV8rC8Wdk channels: latest/stable: 80.0-2 2020-08-28 (411) 172MB - latest/candidate: 80.0-2 2020-08-24 (411) 172MB - latest/beta: 81.0b3-1 2020-08-27 (416) 167MB - latest/edge: ↑ esr/stable: 68.12.0esr-1 2020-08-24 (412) 220MB - esr/candidate: 78.2.0esr-1 2020-08-24 (413) 170MB - esr/beta: ↑ esr/edge: ↑ csucsu@IBM-T430:~$

csucsuLehet hogy nem jól, de úgy tudom hogy a snap-el telepített alkalmazások a Synapticban nem láthatóak. Azok a csomagok melyek frissíthetőnek vannak jelölve a képen, szerintem nem snap-el lettek telepítve. Szerk.: Nem minden snap ami fénylik! :)

csucsuJa! Az update-manager. sudo apt update sudo apt upgrade Futtasd ezeket a parancsokat, és után nézd meg hogy mutat-e frissíteni valót a Synaptic.

csucsuMost frissült a Róka, újra kellett indítanom. Mellékesen nálam a snap ezt mondja: htibi@ht:~$ snap list No snaps are installed yet. Try 'snap install hello-world' A te parancsodra ugyanazt kapom, mint nálad. Én biztosan nem telepítettem semmit ezzel az új csodával. Szóval erősen kétséges a kiment valóságtartalma.

csucsuKicsit utánanéztem, a snap info azt mutatja meg, hogy az adott programból van-e snap csomag és nem azt, hogy telepítve van-e.

csucsuKeverednek a dolgok. A Synaptic az apt által kezel .deb csomagokat mutatja, a snap egy ettől teljesen eltérő technológia.