Tudom ez a fórum nem pont ezzel foglalkozik, de sajnos a problémámra sehol nem találtam a neten megoldást. 1. kaptam egy vadi új Tenda AC6 WiFi routert. A gond ott kezdődött, hogy a Vidanetes modemmel összekötve a modem WAN led-e sárgán villog, ami a leírás alapján lassú sávszélességre utal. A csomagom 150 mbit/s, ami kábellel összekötött modemen meg is van, de ha közbe iktatom a router-t, akkor csak 70-80 mbit/s van, és senki nem tud rá megoldást, beállításban minden jó elméletileg. Dinamikus IP cím és automatikus DNS beállításon van a router. Kábelek cserélve modem router között, semmi változás. Erre keresek ötleteket. 2. eddig minden routeremen könnyen nyitottam portot, de itt hiába állítom be, utorren-t szerint meg zárva a port. Az a gond, hogy itt a virtuális szervernél a LAN portnál is kell állítani FTP, Telnet, stb. dolgokat, de akármire állítom, nem jó. UPnP bekapcsolva, fix IP címet kap a gépem, és itt a gép száma mellett egy 10000 belső portot jelez, utorrentes portot nem. Erre van valakinek valami ötlete? Előre is köszönöm!
Új router beállítása! [Végül is megoldva]
Csak ötletelés: 1. Biztos a 150Mbit/s? Elvileg a Vidanet-nél 100-200-300-400-500Mbit/s netek léteznek. 2. Tenda router visszaállítása gyári beállításokra - ekkor "szabadon" kellene szórnia a netet - és utána sebességmérés.
tenkes1. igen, ez régi csomag, már nem létezik. 2. köszi, kipróbálom!
zsolt160matizosSajnos nem lett semmi változás.
Szia! Két problémára is vársz ötleteket. Nos én csak egyet adok, de az mindkettőre megoldás lesz: Cseréld le a vadi új Tenda-t valami normális hálózati eszközre.
Nálam okosabbakat kérdezek: az IPv6 letiltása nem valami ilyen hibákra megoldás?
Az is megeshet, hogy sok wifi router van a környéken és mindegyik ugyanazt az alapértelmezett sávot használja, pedig lehet azon változtatni! Én is átállítottam a magamét és gyorsabb is lett.
Amikor a 70..80 Mb/s sbességet méred a routeren keresztül, akkor azt nem wifi-n át méred ugye?
https://www.tendacn.com/en/product/specification/AC6.html Ezek szerint 100Mb/s portok vannak rajta. Szopi. Kínai fos. Ez tényleg az. Gigabites LAN, WAN portosat vegyél. Ennél ez a max. Sehogy nem lesz jobb. És a műszaki adatait nézd meg mielőtt kérdezel. Ott írja miért. Ha 300km/h-val akarsz menni egy autóval, akkor ne vegyél trabit. Se ignist. Vegyél olyat, ami legalább 350-el megy, akkor biztos megy 300-at. Ugyan ez rúterrel is érvényes.
bartasziliAzta! Jól beletrafáltál! Ettől tényleg nem várható több. A wifije miatt vettem ilyet: https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/archer-c1200-ac1200-p356075045/#termek-leiras Ez is kínai. De nálam jól működik, és ez alapján merem jánlani.
kltNekem is ez van, de a csicsás kinézetű. A lényeg, hogy 2020-at írunk, gigabites hálózati csatlakozóval szerelnek mindent, és az alaplap gyártók most állnak át a 2,5x gigás hálócsatikra a sima közepes alaplapoknál. A telefonok simán mennek már 150-el, de ha pont a WAN 10/100-as nálad, akkor meg lehet 40 Gb/s-os is a belső hálózatod, kifelé akkor is 80 Mb/s lesz a maximumod. Úgyhogy oda kell figyelni.
bartasziliKöszönöm a kedves válaszodat, de talán olvasni és értelmezni is kellene, már mint az oké hogy fos, de "Ha 300km/h-val akarsz menni egy autóval, akkor ne vegyél trabit. Se ignist. Vegyél olyat, ami legalább 350-el megy, akkor biztos megy 300-at. Ugyan ez rúterrel is érvényes.", viszont figyelmes olvasás és értelmezés és láthatod, kaptam, ajándékba. Egyébként meg amiket olvastam, ott nem volt ilyen probléma nagyobb sávszélességet adott mint nekem, ezért mertem kérdezni.
zsolt160matizosSzerintem meg nem kéne kioktatni, aki értelmes választ ad neked, főleg, ha igaza van. Az, hogy úgy fogalmazott, ne vegyél trabit, te meg közlöd vele, hogy nem vetted, hanem kaptad, ez csak játék a szavakkal, nem kellett volna szó szerint venni, és belekötni a fogalmazásba. Szerintem aki linuxot használ, van annyira értelmes, hogy le tudta volna úgy is fordítani magának: ne akarjál trabival 300-al menni. Ha te is értelmezted volna, mint ahogy másnak tanácsolod, akkor le jött volna a lényeg.
bartasziliNa, ez az! Odáig még eljutottam tegnap, hogy beírjam a keresőbe, de miután kidobta találatnak, hogy "Tenda AC6 AC1200" nem is olvastam tovább, hogy tényleg gigabites é. Azok a fránya fantázianevek. Ha egy ladának előre 160 a végsebessége, hátra meg 60, akkor az "LADA 220".
gvandorLe jött, hogy fos. Igazad van, elsősorban nem Linuxot használok, tehát én hülye vagyok, lefordítottam. Csak egy ilyen hülye ember mint én azt mondtam volna: "Ez ennyit bír, ez ilyen sz@r és kész." Így vissza álltam a régi Planet WDRT-731U routerre, tudom ez is szar, de hozza amit várok. WiFi gyengébb rajta, ezért örültem a szülinapomra kapott (ma van) routernek, de ez van. Most már tudom, köszönöm, téma lezárva.
zsolt160matizosMi a fontosabb: a vezetékes sebesség, vagy a wifi térerő? Mert a régi uán beteheted ezt az erős pistát is, hogy ő vifizzen.
zsolt160matizosSenki sem akar cseszletni, pláne nem a szülinapodon (Boldog Szülinapot!), csak megvezetődtünk azzal, hogy nem is feltételeztük, hogy az nem gigabites router. Gondoltuk, megnézted és utána jött a probléma. Szerintem a Tenda egy jó router, csak ez épp nem gigabites. Ettől még van ötletem (a mester úré) arra, hogy hogyan lehet jól felhasználni. Fő routernek továbbra is használod a gigabites Planet-et, a Tenda-t pedig átteszed egy másik helyre jelismétlő módban. Így megmarad a sávszélesség, és nő a wifi lefedettség is. :)
zsolt160matizosWifi lefedettséget tudsz javítani az ajándék Tenda-val. Csak sajnos a 100-as LAN portjai által nem tudsz a közelébe menni az csomagod sebességének. Beállíthatod AP-nak és kábellel elviszed oda ahol már kevés a Planet wifi-je. Ilyesmi a problémád, vagy egyedüli routerként szeretted volna az egész lakásban?
emergelekNem akartam két routert használni, de ezt csináltam és a régi után kötöttem, így most a lakás jobban le van fedve.