A koronavírus járvány miatt az utóbbi időkben az Ubuntu Hour rendezvények online kerülnek lebonyolításra. Ezzel kapcsolatban lenne két javaslatom. Az első javaslatom: A Mozilla Hubs alkalmasabb lehet a virtuális összejövetelekre, mint egy egyszerű chatszoba. Ugyanúgy nem kell hozzá letölteni semmit, és VR headset sem kell hozzá, lényegében (egy modern webböngészővel) és egy mikrofonnal bárki használhatja, így a résztvevők nem csak írásban chatelnének/csetelnének, hanem rendesen hallhatnák egymás hangját, mint egy valódi összejövetelen. A másik javaslatom a Second Life, aminek a használatához már le kell tölteni egy "néző" programot, amivel belép az ember a Second Life világába. De lényegében ugyanaz, mint az első. Lehet benne mikrofonnal (is) kommunikálni. Egyelőre ennyi javaslatom van. Mit szóltok ezekhez? Van mikrofonotok, amit tudnátok használni egy online összejövetelen? Van valakinek esetleg jobb (vagy más, a fentiekhez hasonló) javaslata virtuális helyszínekre?

Az ötlet aranyos, de megtaláltam a hátulütőjét :( Ha bárkit odaengednek töltött mikrofonnal, az szerintem szét tudja trollkodni az eseményt. Van lehetőség moderátor (műsorvezető) kijelölésére, aki el tudja venni a szót a ... öncenzúra ... renitens résztvevőtől?

a mesterA Mozilla Hubs szobákból elvileg el lehet távolítani/ki lehet dobni (remove/kick) az ilyen felhasználót. A Second Life-ban biztosan van némítás (mute), mert ott komplett előadásokat, oktatásokat is tartanak. Az is biztos, hogy a némítást Discord-on is meg lehet csinálni. És a Discord-ot - a Mozilla Hubs-hoz hasonlóan - nem feltétlenül kell letölteni, használható webböngészőből is. Csak a Discord-nak az a hátránya, hogy ott csak hangalapú beszélgetés és szöveges chat van, nincs virtuális tér, ezért nem javasoltam a témaindító hozzászólásban.

Alapvetően azt mondom, hogy érdemes lehet ezekkel tenni egy próbát, ha ez megfelel a résztvevőknek. A hozzászólásban szereplő Discordot viszont teljesen elvetném, mert zárt szoftver. Nem véletlen, hogy eddig a Jitsit és a BBB-t használtuk, amelyek szabad szoftverek, ráadásul grin üzemeltet belőlük egy példányt, amelyet használhatunk.

OFF Van egy csomó webes konferenciára alkalmas program (TeamViewer, GoToMeeting, Join.Me, Zoom, Skype, Google Hangouts), ami ingyenes, de valóban, lehet némi irónia abban, ha egy linux találkozó zajlik rajtuk. (bár pl. a Apache OpenMeeting teljesen nyílt és jól működik, cserébe kicsit csúnya). Ugyanakkor azt gondolom, hogy első körben fontosabb az, hogy az Ubuntu Hour létezzen és gördülékenyen megtartható legyen, úgyhogy engem még egy zárt program sem zavarna. ON

Ennyivel később: egy év