Sziasztok! Adott egy laptop, amin Windows megy és a partíció bitlockerrel van titkosítva. A Windowsba nem tudok belépni, de ismerem a BitLocker Recovery Key-t. Erről a partícióról szeretnék adatokat törölni, úgy, hogy LivePen-ről indítom a laptopot és a Live rendszer alá felcsatolom a bitlockerrel titkosított meghajtót. A dislocker nevű, csomagkezelőből is telepíthető programot találtam ehhez a feladathoz. Sajnos eddig nem sikerült úgy csatolnom, hogy írni is tudjak rá, illetve törölni róla. A következő módon csatoltam a partíciót: https://pastebin.com/yg0GV77p Mindkét esetben arra hivatkozik, hogy a Windowsos partíció nem teljesen hozzáférhető, mert valószínűleg nem volt rendesen leállítva ( shutdown /s ). Találtam pár lehetséges megoldást, de nem igazán tudom hogy kellene használnom, mivel nem tudok csak egy „sudo ntfsfix /dev/nvme0n1p4” -et kiadni a csatolás előtt, hisz a meghajtó titkosítva van. Vagy tévedek? Illetve a “sudo mount -t ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/sda2 /media/FE46D60C46D5C615” jellegű megoldás sem működik, vagy nem tudom hogy kéne használni a fent látható csatolás előtt vagy után.

Sikerült megoldani. Nem tudom pontosan mi segített, két dolgot csináltam, mindkettő azt célozta, hogy a hibernálás (nyoma) feledésbe merüljön. Többször újraindítottam a laptopot és amikor már a Windows bootolt, akkor lekapcsoltam a laptopot a power gomb kb. 5 másodpercig való nyomvatartásával. A másik amit tettem, az az, hogy elindítottam a laptopot és beléptem a start menübe (BIOS), kihúztam a tápkábelt, hogy csak akksiról működjön, majd úgy hagytam éjszakára, merüljön le teljesen. Majd elindítottam a LivePen-ről a laptopot és ugyanazokat a parancsokat használtam mint a korábbi, sikertelen próbálkozásokkor: mint@mint:~$ sudo mkdir -p /media/bitlocker mint@mint:~$ sudo mkdir -p /media/bitlockermount mint@mint:~$ sudo dislocker /dev/nvme0n1p4 -p -- /media/bitlocker/ Enter the recovery password: XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX Valid password format, continuing. mint@mint:~$ sudo mount -t ntfs-3g -o loop /media/bitlocker/dislocker-file /media/bitlockermount The disk contains an unclean file system (0, 0). The file system wasn't safely closed on Windows. Fixing. mint@mint:~$ Láss csodát, megoldódott a probléma. Remélem valakinek segíthet majd ez a bejegyzés, ami most inkább a blog részbe tartozna.

Szia! Bevallom meglepődöm, hogy legalább olvashatóként tudod csatolni. "csak egy „sudo ntfsfix /dev/nvme0n1p4” -et kiadni" és kiadtad? Lett eredménye? Ha ez nem segít mindenképp Win alól kell rendbe rakni. Winbe miért nem tudsz belépni? Hardver hiba? Elfelejtett jelszó?

ubisnick"Többször újraindítottam a laptopot és amikor már a Windows bootolt, akkor lekapcsoltam a laptopot a power gomb kb. 5 másodpercig való nyomvatartásával. A másik amit tettem, az az, hogy elindítottam a laptopot és beléptem a start menübe (BIOS), kihúztam a tápkábelt, hogy csak akksiról működjön, majd úgy hagytam éjszakára, merüljön le teljesen." Hát logikusan végig gondolva ez egyik sem segíthet egy fájlrendszer, vagy hibernálási problémán. Illetve az első talán egy hibernálásin, de elméletileg ez egy szabálytalan leállítás. Persze ha éppen a megfelelő mikromásodpercben történik minden, akkor talán. Extra: Miért hívod "start menü"-nek a BIOS-t?

sömikePersze, egy próbát megért. De úgy lett ahogy gondoltam, semmi eredménye. Hisz az nvme0n1p4 BitLockerrel titkosított, tehát ez a parancs magában nem is láthatja mi van ott. A fenti csak akkor működik, ha nem védi BitLocker a Windowsos partíciót és akkor merül fel a nem rendes leállítás miatti probléma. Legalábbis én így gondolom, de nem vagyok expert. Amúgy kérdésedből arra következtetek, hogy nem nézted meg a PasteBin linket a csatolásról. Vagy nem értem miért csodálkozol, hogy olvashatóként tudtam csatolni? Miért ne tudtam volna? A dislocker épp arra való, hogy csatolni tudj BitLockerrel titkosított meghajtókat.

sömike "Miért hívod "start menü"-nek a BIOS-t?" Mert keveset aludtam és ezt írtam "startup menu" helyett. Nekem is fura, mert én még régi BIOS-on nevelkedtem, eddig nem is láttam ilyen modern cuccot (UEFI) de ha indítás után nyomva tartom az ESC-et akkor azt írja ki, hogy belépés a startup menu-be és így visz a BIOS-ba.

ubisnickIgen, csodálkozom, nem pedig kételkedem. Mégpedig azért mert ha nem szabályosan állt le a Windows rendszer, sőt ha szabályos volt a leállítás, de be van kapcsolva a gyors indítás, de még hibernált esetben is azt tapasztaltam, hogy még olvashatóként sem lehet csatolni. Akkor sem ha nincs titkosítva a meghajtó. Bár lehet csak kevés variációt próbáltam ki, és az is igaz hogy általában az írható/olvasható opció a megfelelő és nem elégedtem meg a pusztán olvasható lehetőséggel.

Ennyivel később: egy év