Egy kedves ismerősöm megajándékozott egy 320 GB-os HDD-vel, ami tegnap be is lett szerelve a Macbook Pro-ba. Szervizes szakember szerelte be, mert végül is nem mertem egyedül nekiállni. Az új HDD egyelőre még használaton kívül van (jelenleg nincs rajta semmi).
De amúgy tökéletes állapotban van. A Power On time jelenleg mindössze 168.5 nap, szóval szinte új.
Miért vagyok Ubuntu 9.10 alól?
A korábban egy 16 GB-os pendrive-ra kiírt Peppermint OS 10 valami miatt már nem akart bootolni. Több próbálkozásra sem. Alapjáraton ki sem listázta a pendrive-ot, csak egy kérdőjeles mappa villogott bekapcsolás után.
Kaptam a HDD mellé egy SATA-USB átalakítót is, kábellel együtt, amivel rákötöttem a laptopra a régi HDD-t. Tehát külső HDD-ként használtam a régi HDD-t.
Egyszer bebootolt róla a Mac OS X 10.6.8. Ezen néztem meg először az új HDD állapotát. Rendben van.
Újraindítottam. Itt próbáltam volna a pendrive-ot kiválasztani, mert meg volt rá a lehetőség. Ennek az lett az eredménye, hogy a régi HDD-n lévő Windows 7 indult el. Később már a külső HDD-ről nem bootolt. Előszedtem hát többek között a gyári Ubuntu 9.10-es CD-met is. Újabb verziójú Ubuntu telepítőm jelenleg nincs. Ezt még annak idején ingyen lehetett rendelni, és én akkor éltem ezzel a lehetőséggel. Szépen ki is postázták. Ha jól emlékszem, akkor valahonnan az Egyesült Királyságból (talán angliából) jött. Próbáltam egy szintén akkortájt (talán 2010-ben) kiírt Debian GNU/Linux 5.0-ás CD-t is, de a laptop beépített touchpadja nem működött a grafikus telepítő használata közben, és a Wi-Fi-t sem kezelte megfelelően (látta a Wi-Fi kártyát, de nem látta a hálózatot, és nem is tudott csatlakozni hozzá).
Az Ubuntu 9.10 ellenben tökéletesen megy live alól. Ugyanúgy 1440x900-as a képernyőfelbontás. Kép, hang, Wi-Fi, Bluetooth, megy.
Szóval ezt a blogbejegyzést egy Ubuntu 9.10-ről, Mozilla Firefox 3.5.3-ról írom.
De ez a webböngésző már olyan régi, hogy sok weboldal ssl_error_no_cypher_overlap (vagy egyéb) hibára hivatkozva be sem töltődik.
Valahogy viszont kénytelen leszek innen újból letölteni és rávarázsolni a 16 GB-os pendrive-ra a Peppermint OS 10-et. Vagy ha nem innen, akkor egy másik gépről.
Csak most semmilyen más számítógép nincs kéznél. Sok cuccom van még Szolnokon.
Természetesen nem fogok 2021-ben Ubuntu 9.10-et telepíteni.
Most megpróbálom újra letölteni a Peppermint OS 10-et, majd kiírni az USB Startup Disk Creator-ral.