Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de mintha az utóbbi néhány évben igencsak lecsökkent volna a felhasználói aktivitás az oldalon. Olyan, mintha manapság csak néhány ember lenne rendszeresen aktív, és ők is egyre kevésbé. Hova lettek az emberek, és miért? Emlékeim szerint 5-10 évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt az oldalon a felhasználói aktivitás. Bár lehet, hogy csak az idő szépíti meg az emlékeket. Ti mit gondoltok erről?

Hát igen... http://ubuntu.hu/node/43258

Minden tök frankón működik mindenkinek, nincs miért írni. Amikor előjön valami, akkor azért megélénkül a csevej. :)

Beletanultunk, nincs kérdésünk. Van a minteseknek is fóruma, ott a Discordon a PenguinPit (Linux Mind), a Facebookon megannyi csoport, számtalan hely, ahol lehet magyar nyelven kérdezni a Linuxszal kapcsolatban.

Ez nyilván így van, a helyzet pedig elég összetett. Egyrészt maga a fórumos kultúra is kiveszőben van, mert nagyrészt átvették a fórumok helyét a különböző közösségi média platformok (némi reklámként, már kb. 30-an vagyunk benne az Ubuntu Hour Matrix szobában: https://riot.grin.hu/#/room/#ubuntu-hour:grin.hu). Másfelől maga az Ubuntu sem olyan érdekes már, mint 5-10 évvel ezelőtt volt, elmúltak azok az idők amikor minden új kiadásban valami forradalmi új érkezik (ez egyébként inkább jó dolog).

Igazad van. Magam is így vagyok. Valamikor volt itt egy kis csapat, 100-200 fő, aki lelkes volt, aktív és segített mindenkinek. Aztán ahogy egyre többen és többen lettünk, a vita is több lett. Egyre többször tapasztaltam, a kérdezők részéről a sértettséget, amiért nem varázsigéket mondasz, ami azonnal megoldja a problémáját, hanem visszakérdezel. Csomó példát találhatnál, amikor a kérdezőt lehetett látni az aktív felhasználók közt, de semmi érdemlegeset nem válaszolt. Pontosabban semmit. Várta a szuperparancsot ami mindent megold vagy inkább a hova kattintsak kettőt. Sokszor aztán a türelem fogyott el, volt egy kis odaszúrás, aztán vita, amibe már azok is bekapcsolódtak, akik eddig a segitségnyújtásnál meg sem szólaltak. Aztán jött az, hogy a címek legyenek legalább helyesen leírva lehetett jelezni. A kérdező topiknyitónak semmi dolga nem volt, megcsinálta más, mégis sok vita lett belőle, volt itt anyázás, durva káromkodás, minden. Persze a kérdező azért azt elvárta volna, hogy a parancs helyesen legyen leírva, ne legyenek benne felcserélt vagy kimaradó betűk, hogy a programnyelv nyelvi szabályait ne is említsük. Nekem ez volt az egyik része, amiért nem írkálok semmit jó ideje. A másik, a csapat egy része fiatal egyetemista volt vagy fiatal dolgozó. Jött az élet, a munkahely, a család. Már nem irkált, nem várta a kérdező reagálását, hanem ránézett a kérdésre, aztán tovább ment, végezte a saját dolgát. Ez természetes folyamat. A gond az, akik azóta regisztrátak, nem vették át a helyüket. Nagyon kevés lelkes kitartó maradt. Eltűntek az egykori nagy nevek, alapítók, közösségi tagok, címek,.... Ez van. Bár ha jól látom az aktív moderátorok is lecsökkentek. Ja, és ma lett több mint 10 éves a regisztrációm, ha nem veszem figyelembe mennyit olvastam itt elötte, már ez az idő is elég sok látnivalót adott.

rapfenLassan én is 10 évnél járok, bár valahogy még mindig új tagnak érzem magamat. Szerintem legfőképp az maradt itt, akinek bejön ez a kép/gif/emoji mentes, ráérősebb kommentelgetés, ahol nem csilingel a gép 3 másodpercenként, van még némi szakmaiság és nem csak az új háttér a hír. Ez egyébként egyértelműen jelzi azt is, hogy öregszünk. Szerintem nem a fórum az oka annak, hogy lassan nincs fórum, hanem a téma, az Ubuntu kezd ellaposodni. Nincsenek már címoldalas újítások, rafinált fejlesztések. Egy OS, ami ugyan jó választás, de akkor is csak egy a sok közül, összességében minimális felhasználói táborral. Aki szereti, használja, de aki nem, annak nincs nagyon miért áttérni rá.

tenkesVan igazság abban amit írsz bőven. Ez még egy régi fórumtípus. Nincs csili-vili képekkel, reklámokkal teletűzdelt oldala. Picit elmarad a mai igényektől. Majd ha megújul. :-) A hibák is kevesebbek és mások. Emlékszem talán a 12.04 megjelenésekor vagy egy picit utána, percek alatt lett naracssárga az oldal a megjelenése után. Ez nem megy, az nem megy, ez sincs az sincs.... valóban a Unity volt ami utoljára akkora véleményözönt váltott ki. A teló/tv.... mindenre azonos megjelenése és eltűnése körül itt a fórumon már nem volt akkora hajcihő. Talán egyszer megint kirukkolnak valami megdöbbentővel. A felhasználoi arány nem tudom mennyit változott. Voltak tervek, irányszámok, felhasználók milliói .... Az üzlet, a pénz erőssebb lett. Kiszáltak abból, ami nem hozta az elvárt hasznot. Maradt támogatás, de nagyszabású tervek, álmok már elcsitultak.

Már jó pár fórumon voltam fórumtag (sok már megszűnt). Ennek a témának a boncolgatása sehol sem vezetett eredményre. Ez legfeljebb önigazolásra jó. Többet nem is igen fűznék hozzá (igazából hozzá sem akartam szólni).

kzprogMit tekintenél eredménynek? Akik inaktívak ezt sem olvassák, nem is lesznek aktívabbak. Eredménye csak az lehet, leírja az ember a véleményét. Ez is eredmény. :-)

rapfenA fórumot át kell nevezni VIP klubnak és ahhoz már pont elegen is vagyunk!

Nem vagyok aktív, mert nem tudok annyit, hogy nagyon labdába rúgnék tanácsadásban, ettől viszont még aktívan figyelem és olvasom az új témákat, új hozzászólásokat. Az elmúlt 7 évben nagyon sokat tanultam a mások segítségkéréseire adott válaszokból. Lényegében ez volt a legfőbb forrása az ismereteimnek, itt tanultam meg a legtöbb dolgot a linuxról, amit lényegében az Ubuntu jelentett nekem a legutóbbi időkig. Most az Archlinux-al foglalkozom, de csak néhány hete, és továbbra is megnézem a friss kommenteket. "Nincs csili-vili képekkel, reklámokkal teletűzdelt oldala. Picit elmarad a mai igényektől. Majd ha megújul. :-)" Nekem ez így nagyon megfelel, a csilivili külsőt nem fogom szeretni :).

gvandorCsatlakozom. Picit több év, de azóta is Ubuntu. Amúgy teljesen egyetértek.

rapfen+1 (főleg a helyesírási "boszorkányüldözés" pl. kisbetű, nagybetű, egybe írom, külön írom dolgok felnagyítása, hajtóvadászata volt megmosolyogtató egy időben. Én tudom csak mit miért írok úgy ahogy.... még ha egyet is kellene értenem a mindíg változó helyesírási nagyszótárral).

Ez a kezdőoldalam. Rendszeresen elolvasom, milyen problémák kerülnek elő. Sok hasznosat tanultam már ezekből. De nincs akkora tudásom, hogy másoknak hatékonyan segíthessek, így csak szemlélő vagyok. Viszont belépni csak akkor szoktam, ha valamit közölni is szeretnék, ami persze valamilyen segítségkérés szokott lenni. Régóta itt vagyok, és az évek alatt akadt pár gond, aminek megoldásához szükségem volt az itteni segítségre.

- Amikor a Linux világával elkezdünk ismerkedni, akkor több asztali környezetet és disztribúciót is kipróbálunk. Egy idő után eldől, melyik kombináció lesz a befutó nálunk. Sokak számára végül nem az Ubuntu lett a befutó. - Egyes hibák hardveres eredetűek is lehetnek. Ha jó hardvert fogtunk ki (vagy a komponens cseréken / garanciás ügyintézéseken sikerült túllendülni), akkor előállhat a "csak működik" ("it just works") szindróma. Ilyenkor az ember a működő rendszerét már nem feltétlen akarja "megjavítani". - A hosszú évek alatt forgatjuk a mókuskereket, így a kezdetekhez képest már nem vagyunk annyira lelkesek. - Sokan inkább a közösségi médián, YouTube -on lógnak. - Sokaknak megfelel a Windows, nem akaródzik újat tanulniuk, vagy nem elég kitartóak. Aki meg kitartóbb, az esetleg inkább a HUP -on fórumozik. - stb.

8 év és 6 hónap van fórumozóként a hátam mögött és mindig szívesen olvasgatom az Ubuntu fórumot, itt sok hasznos tanácsot kaptam. Más problémáiból is sokat tudtam tanulni. És ez a mai napig így van. Ha van valami kérdésem a linux kapcsán, akkor mindig itt keresek megoldást. Igaz, hogy "koros fórumozó" vagyok, ám ahhoz nem elég tapasztalt, hogy bárkinek tanácsokat osztogassak, így inkább az olvasgatásban, és a kérdezésben vagyok aktívabb. Nekem ez a felület szimpatikusabb, mint a Facebook, így maradok, míg lehet. Pedig már nem is Ubuntut használok évek óta.

irokob"Pedig már nem is Ubuntut használok évek óta." vs. "irokob => Ubuntu (MATE, MX) + LibreOffice" Javítod? :)