Üdvözletem! Régi gépemre, Windows 10 mellé telepítettem Xubuntu-t 64bitest. Ramom 8gb, van egy Nvidia 2gb-os videókártya is a gépben. A problémám az, hogy a videók lejátszás közben akadoznak és lassúak, főleg Youtube-on nézve. Minnél magasabb a felbontás, annál erősebben van az előbb említett jelenség. Mit tudok tenni hogy jobb legyen , min 720P-ben tudjak videókat vagy filmeket nézni? És a Terminálban kell valamit beállítanom hogy tudjam használni? Válaszotokat előre is köszönöm!

"És a Terminálban kell valamit beállítanom hogy tudjam használni?" >>User error! Change user and reboot.<<

Szerintem olvass utána néhány dolognak, például hogy hogyan kell kérdezni, milyen adatokat kell megadnod, hogy válaszolni lehessen. Mert lehet például így is válaszolni, csak fárasztó: Ha az NVIDIA driver van használatban, akkor próbáld ki a Nouveau drivert. Ha ... Ha ... Ha ... Hahaha.

anacondaAzt, hogy kipróbáltad. Kapcsold ki azt a ku fránya gépet, és játssz azzal, ami születésed óta a tiéd. :)

a mesterEgyébként meg a szokásos... Tanulj meg kérdezni: MÁSOLD ide, amit te írtál, utána MÁSOLD ide, amit a gép válaszolt. Mert bemondásra nemcsak elsején, de másodikán se hiszek el semmit.

anacondaCsabának speciel mindig örömmel segítünk, hiszen mindig szépen megköszöni: http://ubuntu.hu/node/44990

Kéne lennie egy "További illesztőprogramok" menüpontnak, onnan lehet letölteni és telepíteni a szükséges meghajtóprogramot. A terminálban nem fognak megjelenni csillagok, miközben beírod a jelszót (csak áll a kurzor), de attól még működik az.

Processzor? (hiába a sok ram, hiába a megfelelő videókártya, ha a processzor gyenge!) És nem csak ubuntuk léteznek! Próbálkozz valamelyik puppyval! (de egy 10000 Ft-os - gyakorlatilag elavult - géptől sokat ne várj (bár maximumra fejlesztett, de még DDR2 sebességű memória, max. Core2 processzor)!)

kzprogJa, én is elvittem a Fiat Albea autómat a szervizbe, ők is javasolták, hogy vegyek másik autót. Soha nem váltottam OS-t azért mert valami nem működött megfelelően, legfeljebb azért, mert egy idióta rám akarta erőltetni a Unity szörnyűséget. Én amúgy a Linux Mint Cinnamont javaslom. (Rendezhetnénk egy szavazást is, hogy ki melyiket ajánlja! Nekem 10 ötletem is van. Valamelyik majd csak jó lesz!) Korábban mindig csak az Nouveau drájverrel működött az NVIDIA kártyám, de most már jó neki az NVIDIA drájver is.

Köszönöm a reakciókat, még emésztenem kell azokat. Amúgy a gép Dell Optiplex 745, a win SSD-n van , a Xubuntu 20.04 64 bit meg egy 500GB-os HDD-n. A videókártya GT 730, ha jól emlékszem...

De hogy a kérdésre is válaszoljak: három lehetőséged is van 1 Nézd a win10 alól! (ja, hogy ott is szaggat! akkor miért várod el a linuxtól?) 2 Vegyél egy modernebb gépet! 3 Használj valamilyen minimalista linuxot, ami videólejátszásra van kihegyezve vagy arra alakítható (ezért javasoltam a puppyt, az arch-al is megoldható lehet, de azt bonyolultabb beállítani) A puppy-ról https://skamilinux.hu/category/puppy-linux/puplet/ Én ezt használom:(ez is linux, mint az ubuntu; pontosabban ubuntu 18.4 alapú linux): https://skamilinux.hu/hubi-pup32-9-t3-iso/ Ne telepítsd fel, pendrive-ról (vagy DVD-ről) próbáld ki! (ha esetleg beválik, még feltelepíthető)

kzprogKöszi a reakciót! Windows 10 alól jól mennek a videók. Skamilinux-ról még csak nem is hallottam. Jó ötlet kipróbálni is telepítés előtt, igaz.

A rendszergazda jelszavát vakon kell beírni terminálban. Semmit nem fog mutatni, csillagokat sem.

anacondaArra hívja fel a figyelmedet, hogy 'a' nevű user nem létezik azon a gépen. Ha nem tudod, mit rontottál el, szerintem fordulj a rendszergazdához.