DELL Inspiron 3521 laptop (win működött) duálbootban lett telepítve Linux mint 20_1 mate 64 bit Nem éppen új gép ezért először a 201.1 XFCE változattal próbálkoztam de ez meg sem moccant. Mate verzió egyből futott és telepítettem. Csak UTP kábellel képes internetet (ruter mögül) találni. WIFI sajnos nincsen azaz le van kapcsolva ha jól értelmezem azon parancsok használatával amiket olvastam és működtek: Sajnos képet nem tudok mellékelni, nem tudom hogy an lehet rfkill list parancsra:phy0:Wireless Lan Soft blocked: yes Hard blocked: no A hálózati kapcsolatok ablakban : Ethernet Wired connection 1 most Wi-Fi kapcsolat SOHA Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet driver:r8169 a hálózati kártya A hozzáértők talán tudnak tanácsolni valamit hol tudnám "bekapcsolni" a wifi-t USB wifi -t is próbáltam de azt nem érzékeli. Előre is köszönöm a válaszokat. kezdö
Linux Mint 20.1 MATE 64 bit, WiFi ki van kapcsolva
"Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet driver:r8169 a hálózati kártya" Ez a vezetékes. Mi a wifi eszköz?
Ha "Soft blocked: yes" akkor próbád meg ezzel a paranccsal életre kelteni: rfkill unblock wlan Szerk.: Mutathatnál egy inxi -n kimenetet.
lala2lajos@lajos-Inspiron-3521:~$ rfkill unblocked wlan Köszönöm szépen a választ. Itt az eredmény. Try 'rfkill --help' for more information. lajos@lajos-Inspiron-3521:~$ rfkill list 0: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 1: hci0: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no lajos@lajos-Inspiron-3521:~$ inxi-n inxi-n: command not found lajos@lajos-Inspiron-3521:~$ inxi CPU: Dual Core Intel Celeron 1007U (-MCP-) speed/min/max: 798/800/1500 MHz Kernel: 5.4.0-70-generic x86_64 Up: 17m Mem: 1448.2/3810.7 MiB (38.0%) Storage: 465.76 GiB (3.6% used) Procs: 194 Shell: bash 5.0.17 inxi: 3.0.38 lajos@lajos-Inspiron-3521:~$ végül sikerült nagybetűt kellett írnom lajos@lajos-Inspiron-3521:~$ inxi -N Network: Device-1: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet driver: r8169 Device-2: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter driver: ath9k Device-3: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb Nem tudom ez az információ elég-e? Ha kihúzom az UTP kábelt továbbra is a WIFI jelen x van. Várom szíves segítségedet Olvasgatva "megtaláltam a FUNKCIÓ BILLNETYŰT "a kapcsoló működik és be van kapcsolva
Mate_64Úgy látom hogy a szoftveres blokkolást sikerült feloldani. Device-2: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter driver: ath9k Ezzel pedig elméletileg nem lehet gond - az ath9k-s driver bent van a kernelben. Nekem is van wifi adapterem mely a ath9k driverrel működik. Az UTP kábelt kihúzása után próbáltál wifi csatlakozást létre hozni ?
Mate_64Nem a routert kérdezte, hanem a gépben szereplő WiFi modult (valszeg valamilyen Qualcomm Atheros modell lesz).
lala2Igen és legnagyobb meglepetésemre visszajutottam oda ahonnan elindultam azaz a tiltásra HÁLÓZATI KAPCSOLATOK + 1 VIFI KAPCSOLAT SZERKESZTÉSE megnyílik a WIFI fül SSID a ruterem neve MÓD Kliens (automata választás) SÁV Automatikus (automata választás) CSATORNA (üres) (alapértelmezett halovány) BSSID üres ESZKÖZ üres KLÓNOZOTT MAC CÍM üres MTU automatikus (automata választás) Ezen beállítások MENTÉSE A HÁLÓZATI KAPCSOLATOK ablakban WI-FI 1.Wi-Fi kapcsolat soha Folytatva a beállítást WIFI biztonság fülön BIZTONSÁG úgy állítottam be mint a win-ben WPA és WPA2 Personal JELSZÓ ami az én jelszóm a ruterben Beírás elött piros beírva átvált fehérre az alapszín (tehát valamit érzékel) ezután MENTÉS gomb és visszatértem megint a SOHA Talán valamit még be kéne állítani.A többi gép látja a wifit. Tanácstalan vagyok.
lev258Manuálisan próbáltam a hozzáadást.Azért írtam le lépésról lépésre.De semmi. Most, hogy válaszolhassak a tanácsokra bekapcsolva megjelent a wifi jel, és láthatóvá váltak a a környék wifijei. Az én ruterem is látszik látszólag csatlakozik (az adatok beírása után) is de nincsen internet. A HÁLÓZATI KAPCSOLATOK lapon kiírja az WIFI kapcsolat nevét(ruterét) (hány perce van kapcsolatban) De internet nincsen és a lent az óra mellett is csak egy kör látható, és újból felugrik a WIFI hálózat hitelesítést igényel ablak és hiába írom be ( a megfelelő jelszót mint a többi gépnél) ujból megjelenik a wifi jel jobbra lent egy x el tehát nincsen kapcsolat. A ruteren többször is megnyomtam közben hogy könnyebben csatlakozzanak a WPS gombot de így sem találkoznak. Valamint jobbra lent kis szövegdobozban kiírja "felhasználói hitelesítés szükséges a Wifi hálózathoz és a ruter nevét.
kzprogNagyon szívesen ha megírnád hogy lehet képet betenni? Erre sem találtam sehol választ. Itt a doboz alatti leírásban semmi ilyesmit nem találtam. Jobb egérgomb nem megy "beillesztés-re gondolok). És még akkor , hogy miröl? Milyen parancsokat kéne futtatni, hogy többet láthassatok? A TERMINÁL ablakban ha megvannak a konkrét parancsszavak talán elboldogulok.És meg a képernyőkép mentés is megy. Ha UTP kábelt bedugom akkor még netem is van.
a mesterKöszönöm. A legegyszerübbre nem gondoltam. Várom a tanácsokat milyen parancsokat tudnék akkor futtatni. Ha ez még segít az unokám a telefonján megosztotta a netjét és arra sem sikerült csatlakozni. Hitelesítés ablakban jelszó beírása után itt is átvált a piros fehérre tehát a jelszó jó, mégis kis idő multán szintén megjelenik a hitelesítést igénylő ablak. Ebből én arra következtetek, hogy nem a ruter lehet a gond(de csak gondolom)