Sziasztok ! Kaptam a szolgáltatómtól (DIGI) egy tájékoztatót, miszerint hálózat korszerűsítés címén 2021 május 16-án megszűnik a jelenlegi előfizetői szerződésem. Új szerződés kötésére van lehetőség. Gondolom a fórumtagok közül már többen is átestek ezen a váltáson. Az Ő tapasztalatukra/véleményükre lennék kíváncsi. A tervem az, hogy csak a DIGINet 1000 (FTTH) csomagot rendelem meg. TV csatornák, telefon nem kell. A kérdésem lényege az lenne, hogy ebben az esetben mire számíthatok ? - A DIGI közvetlenül az optikai kábelt hozza be a lakásba, és kapok tőlük egy megfelelő WiFi- rouert, vagy valamilyen formában van rá lehetőség hogy a jelenleg meglévő saját routeremet használhatom ? A többit majd akkor, ha kapok valakitől ezzel kapcsolatban információt.

Nálunk (Parkváros) az utcán megy végig a kábel, és onnan lecsatlakozva jön be a házba az optika. És mivel optika, egy megfelelő berendezésben kell végződtetni, ami "kiveszi a vízbül a zokszigént". Nálunk ez a cucc csinál mindent: adja a netet 3 db gigás LAN-on, ad WiFi-t. (Bónuszként bekapcsol egy árnyék WiFi-t is, amit hiába tiltok le, mindig visszaengedélyeződik), adja a TV-t DVB-C-n, és ad két lukat a telefonnak. Amikor 5 éve bekötötték, a net-tv-telefon előfizetés olcsóbb volt, mint ha csak netet kértem volna. Van tehát egy telefonszámom, amit soha nem használtam, nincs is készülék bedugva a csatlakozóba. (Aztán még az is lehet, hogy a magyar szabályok szerint ez büntetendő, mert vészhelyzet esetén nem tudják használni a telefonomat.)

a mesterKöszi szépen a válaszod! Ennek a "megfelelő berendezésnek" be tudsz menni a beállítási menüjébe - pl. saját WiFi SSID-t / jelszót beállítani ? Esetleg egyéb beállításokat végrehajtani / módosítani - hasonlóan egy kereskedelmi forgalomban kapható routerhez?

lala2Az én cuccomat ZTE F668-nak hívják. Igen, tudok saját SSID-t adni, jelszót hozzá. Ezt szépen meg is jegyzi. Ha már kérdezted, belementem. Szóval... A user/password nem változtatható, a Digi fenntartja a jogot az adminisztrálásra. Én csak user vagyok. 4 SSID lehetőség van, lehet engedni, tiltani, hide-ba tenni. Az SSID1-re a Digi beírt valami félrandom számsort, de azt is lejelszavaztam. Az SSID2-től az enyém a terep. Tud MAC-címre szűrni, nem használom. Tud a DHCP fix címet adni, ha nem is írom be neki, ugyanazt kapom általában. Más trükköket nem kerestem benne.

a mesterKöszi szépen még egyszer ! A jelenlegi kapcsolatnál is a DIGI adott felhasználónevet/jelszót + a vezeték nélküli kapcsolatoknál megadhattam saját SSID-t és hozzá tartozó tetszőleges jelszót - ha ugyanez a kapott "cuccnál" is beállítható, akkor kibékülök vele. :)

Én nem értek hozzá. Laikusként le tudom írni. Az optikai bejön az utcáról, bemegy egy kis dobozba, ez leosztja a jelet tv-re és egyéb netre. Az egyéb neten ágán van a modem-router. A modem-router bontja tovább a netet. Egy telefon és egy darab LAN jön ki belőle plusz WiFi-s is. Mivel csak egy LAN jön ki és kötöttem utána egy switchet, mert a saját routerem nem tolta ki jól az asztali gép felé az ezres netet. Most így van a lánc: DIGI modem-router, switch, saját router (vendégeknek a saját router WiFi-kódját adom meg, azt tudom, ha véletlenül kell, hogyan tudom megváltoztatni). A DIGI modemjében soha nem turkáltam.

csuhas32Köszi szépen neked is ! Közben rákerestem a mester cuccára és ha minden igaz, illetve én is hasonlót kapok, akkor az úgy önmagában megfelel az elvárásaimnak. (Csak net-et igényelnék.) https://setuprouter.com/router/zte/f668/wifi.htm

lala2Az „enyém” az hüvelyes borsó vagy micsoda. Valami kínai cucc. Elyesmi: https://hardverapro.hu/apro/huawei_hg8121h_wifi-s_router/hsz_1-50.html

Én bridge módba állíttattam a Diginél, így saját routerem üzemel, de az ONT csak egy Lan-t ad, az 1Gb/s-t. Sem a routerem, se a számítógépeim nem alkalmasak gigabites kapcsolatra. Ehhez a sebességhez i5, vagy inkább i7 processzor, és ssd merevlemez kellene. Van egy analóg házi telefonközpontom, ami az átállítás után lebontotta a hívást hívásátadás flash-re. Szerencsére a Digi kérésemre megoldotta a gondomat, szoftveresen növelte a flash tartás idejét. A Vo_IP telefon nem vezetékes, hírközlési törvény lehet, hogy vonatkozik rá, de nem képes minden körülmények között segélyhívásra. Mivel minden családban van legalább egy mobiltelefon, azokról akár kártya nélkül is lehet segélyhívást kezdeményezni. Eleinte picit olcsóbb lett a Digi előfizetés, viszont az eszközeik 10-20W fogyasztását mi álljuk. Lakótelepi lakásunkban 10-20 wifi pont látható, ami esetleg az adott csatorna sávszélességét csökkentheti. Nekem két eszközt adtak, egyik a tévéhez, másik telefon + Internethez. Tévé vétel korrektebb lett. Két routerből egyet switch módban használok a műhelyemben. Minden kimenete stabilabb, gyorsabb lett. IPv6-t nem használok. Emlékszem még a hajdani 2,4kb/s betárcsázós netre, amit a helyi telefoncég 4000Ft/30 óráért adott, és egy 3-4MB mp3 letöltése órákig is eltartott.

majtee"Sem a routerem, se a számítógépeim nem alkalmasak gigabites kapcsolatra. Ehhez a sebességhez i5, vagy inkább i7 processzor, és ssd merevlemez kellene." Csak tájékoztatásból: Ezek között nincs közvetlen összefüggés. A gigabites hálózati kapcsolathoz gigabites hálózati kártya kell. Procikból is rengeteg fajta van ami ennél gyengébb és "elbír" a gigabiten érkező adatokkal. Ráadásul nem csak Intel létezik a világon. Az ssd-nek meg végképp semmi köze nincs a sikeres és stabil gigabites hálózathoz. Persze megértem, hogy mik a vágyaid.

sömikeNem Ő a hunyó ! :) A DIGI-nek van ilyen ajánlása: https://digi.hu/informacio/diginet-technikai-kovetelmenyei Biztos Ő is ezt nézte.

sömikeTP WR940N routerem LANja 10/100Mb/s, bár a wifin 450Mb/s-t tud. Mechanikus HDD-k írási sebessége sem biztos, hogy elboldogul a gigabites adatfolyammal (tudom cache, stb segíti). A gépben 10/100/1000 hálózati kártya természetesen alapkövetelmény lenne. Nincsenek irreális eszköz-vágyaim, nekem stabil 100Mb/s sebesség is elegendő, a sebesség-különbözet belefér a nyugdíjas időmbe. Megjegyzem, hiába a gigabites kapcsolat, ha az ellenoldali szerver lassabb, vagy túlterhelt. Az 1Gb/s sebesség gyakorlatban alacsonyabb, a garantált minimum 300Mb/s.

sömike>Az ssd-nek meg végképp semmi köze nincs a sikeres és stabil gigabites hálózathoz. Biztos? Nem mindenki tolja az adatokat a /dev/null -ba.

sömikeAzt sugallja, hogy azért torrentezel, hogy a zeredménye a merevlemezen lan doljon.

a mesterHát lassú felfogású vagyok az biztos. Ha d.r.i. csak annyit reagál/kérdez hogy: "Biztos?" Akkor arra azt válaszoltam volna, hogy: Igen biztos. De így az azt követő mondattal együtt már nem tudok mit kezdeni vele. Köszönöm, hogy Te segítesz megértenem, de most sem sikerült. Sajnos csak visszakérdezni tudok. Miért? Más alapvetően nem azért torrentezik? (Biztosan vannak Seed fetisiszták, de csak töltenek le ők is valamit? Nem?)

sömikeNincs kedvem utánanézni, mekkora sebességgel írható a merevlemez. Mert ugye ha a cumót nincs időd kiírni a lemezre (várni kell rá), akkor addig hiába dől be a csövön az adat.

sömikeSzerintem nem kifejezetten torrentről van szó, hanem arra gondol, hogy a gigás lanon olyan tempóban tudnak közlekedni adatok, amit mezei HDD-k nem biztos, hogy képesek a torkukon benyeldekelni. Te meg azért nem érted, mert szerinted is botorság így gondolkodni. Nem tudom másnál mi a helyzet, de nekem például az utóbbi 6 évben felgyűlt vincsesztereim mind tudnak nyeldekelni bőven a 100Mb/s fölött. A leglassabb is átvisz 70MB/s, de van, amelyik a lemez külső szélén 140MB/s sebességre is képes (ez egy 3TB-os Toshiba). A gigás hálón elvileg kb. 125MB/s tudhatna átcsurogni, de ha az adatfolyamot egy lassabb HDD-re kell letenned, akkor csak, mondjuk 50-60 MB/s lesz az átviteli sebesség. Így a gigás háló adta elvi sebességet kb 50%-ban tudod kihasználni. Ámde! Ez még mindig 5-6-szor gyorsabb, mint a 100-as háló maximális áteresztő képessége.