Mostanában több a weboldal szempontjából OFF téma is volt az oldalon. Természetesen az Ubuntun kívül is van élet, és érthető hogy az Ubuntut közvetlenül nem érintő dolgokról is beszélgetnének az emberek. Viszont erre szerintem (és a szabályok szerint) nem a fórum való. Ha OFF témátok van, akkor ott az IRC és a Matrix csevegőplatform:

• https://webchat.freenode.net/#ubuntu-hu
  • https://matrix.to/#/#ubuntu-hu:grin.hu
Bár a Matrixon még nem vagyunk olyan aktívak, de az Ubuntu Hourt ott szoktuk megszervezni, illetve egyéb hazai és nemzetközi szabad szoftveres közösségek is megtalálhatók rajta.

Mivel neked is van jogod hozzá (sőt, több mint nekem :-)), nyugodtan moderátorkodhatsz. (Én sem vagyok mindig elérhető.)

Az IRC olyan szempontból jobb, mint a Matrix, hogy akár terminálból is lehet csatlakozni és csevegni (például az Irssi-vel).

HtibiGyakorlatilag igen, de ha egy mód van rá kerültem, mert senki nem kért meg rá, hogy moderátor legyek. De azt akkor felkérésnek veszem :)

XplosiveValó igaz, viszont a Matrixnak komoly kényelmi és adatvédelmi előnyei vannak.

Egyre viccesebb az, ami a HUP-on manapság megy. Igazából már nem is HUP. De amúgy vicc nélkül. Ma Trey (az ottani admin) szó szerint a mai ebédjéről blogolt, beillesztve az egyik Twitteres bejegyzését fényképpel együtt. :D Elsején egy edzőteremről blogolt, szintén fényképpel együtt. A múlt héten is volt egy ebédes posztja, ugyancsak fényképpel együtt. Mindeközben a többiek filmelemzésről, zongoraestekről, cipőkről, hintaágyakról, fészekhintákról, építkezésekről, diétákról, fegyverviselési engedélyről és mindenféle egyéb témákról blogolnak. Elvileg az Unix-ról szólna az oldal, gyakorlatilag már minden van rajta. Bőven nem ide kellene eljutni az ubuntu.hu-val, de azért kötetlenebb, nyílt forráskódhoz kapcsolódó témák szerintem bőven mehetnének. Szerintem nem ártana az oldalnak, inkább felpezsdítené. Ez persze csak az én véleményem.

a mesterIgen. És emelett valahogy a társaságot is rendesen és rendszeresen összehozza. Nem ritkák a 100 feletti hozzászólással rendelkező blogbejegyzései sem. A múlt héten volt egy autós témája, azon jelenleg 111 hozzászólás van. A múlt heti "ebédes"-en jelenleg 152 hozzászólás van. Ennél is jobb az edzéses, ahol éppen 273 hozzászólás van. Az oltásos blogbejegyzése az utóbbi idők legtöbb hozzászólását generálta az oldalon. Jelenleg 419 hozzászólás van alatta. Ez egy elsősorban szűk rétegnek szánt szánt (alapvetően UNIX-szal, Linuxszal és egyéb hasonló operációs rendszerekkel foglalkozó) oldalon szerintem kimagasló eredmény. Bár kicsit paradox olyan szempontból, hogy ezeknek a blogbejegyzéseknek még a számítógépekhez sincs köze, nemhogy az Unixhoz/Linuxhoz.

XplosiveTrey a tulajdonos, a HUP a saját oldala, azt csinál rajta, amit akar. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy te jutalékért reklámozod? Két hozzászólásodban hétszer (!) linkelted, a Linuxszal egyébként egy cseppet sem összefüggő tartalmait. (Kezd unalmas lenni. :()

HtibiÚgy tudom, hogy már nem ő a tulajdonos. Ő alapította, de megvette kilóra a hwsw, Trey admin maradt, látszólag teljes jogkörrel. "HUP logó és tartalom © 2000-2021 Micskó Gábor" https://hup.hu/elerhetosegek

HtibiNem reklám akar lenni. Jelenleg még csak felhasználó sem vagyok ott. Semmilyen érdekeltségem nem fűződik hozzá. Mindazonáltal az oldal nem is konkurencia, és nem csak ő ír így ott, hanem mindenki. Csak amolyan kontrasztként mutatom, hogy mennyire különbözik (körülbelül mint a fekete és a fehér) a két oldal. Arra szeretnék rávilágítani, hogy az itteni konzervatív szabályoknak lehet, hogy nem ártana egy kis reform, mert itt jelenleg még sokszor a "nyomokban köze van a nyílt forráskódhoz" típusú tartalmak sem férnek bele.

a mesterIgen. 2008-ban került a HWSW tulajdonába a HUP. Erről a HWSW Wikipédia szócikkben írnak. Szerk.: A Hungarian UNIX Portal Wikipédia szócikkben konkrétabban említésre kerül: "2008 márciusában a HUP felhagyott a non-profit üzleti modellel, ezek után a HWSW Unix/Linux mellékleteként jelent meg."

XplosiveNem tudom, mit hoz a jövő, de egyelőre maradnak a „konzervatív” szabályok és ezek rád is érvényesek.

a mesterEzt nem tudtam, nem vagyok gyakori látogatója az oldalnak.

XplosiveRészemről bizonyos szintig benne lennék egy offtopic szekciónak, viszont ennek műszaki feltételei is lennének: éles tartalmi szétválasztás, és ne szemetelje tele a trackert (a friss tartalom lapot). Ezt a jelenlegi Drupallal legjobb tudomásom szerint nem tudjuk megtenni. Szóval amíg nincs előrelépés műszaki oldalon, addig szerintem nincs miről beszélni.

meskobalazsElőre bocsájtom nem offtopic támogató vagyok (bár nem is ellenzem, elfogadom az üzemeltető döntését), pusztán "szakmai" a kíváncsiságom: "ne szemetelje tele a trackert (a friss tartalom lapot)" Miért lenne baj ha ott megjelenne? Hiszen végül is friss tartalom. Továbbá ez azt is jelentené, hogy az ilyen témák/beszélgetések, nem tárolódnának sokáig?

sömikeA HUP-os tapasztalatokból indulok ki. Ott sem lenne szerencsés, amikor a sok Flame témából kellene kiválogatni az értelmes tartalmat. Egyébként a frissebb Drupalokban ez tudtommal felhasználónként kapcsolható, szóval akinek igénye van rá, az be tudja magának kapcsolni. A tárolásnak ehhez nincs köze. Egyszerűen az Offtopic (jellegénél adódva) nem az oldal fő profilja, szerintem csak annak jelenjen meg, aki kíváncsi rá. De hangsúlyozom, ez az én véleményem, alapvetően az offtopic engedélyezésének kérdését a moderátorokra hagynám.

Észrevételek a témaindítóban tett javaslatokkal kapcsolatban. 1.: IRC (FreeNode) Szimpatikus, mert nem kell regisztrálni, ugyanakkor szerintem tök jó ötlet lenne, ha be lehetne csatornázni ide. Nem a jelenlegi megoldásra gondolok, hogy egy külön menüpontban egy pici iframeben kap helyet - gyakorlatilag - egy komplett weboldal. Sokkal inkább, hogy kvázi mintha "szerves" része lenne az ubuntu.hu-nak. Nem tudom van e rá a FreeNodenál API, de akár azt is lehetne, hogy az ide bejelentkezett felhasználót, már tovább is repíti a FreeNode-hoz is. Szóval talán a következő verzióban ez az integráció akár meg is valósulhatna. 2.: Matrix No. Ez számomra rengeteg kérdést felvet. Szinte semmi sem egyértelmű. Főleg a használatának a megkezdése. Tudom én vagyok a béna, de sok dolog elbizonytalanít. Ha pedig sokan így vannak vele, akkor a többség nem is fog vele vesződni és hagyja fenébe. Bár lehet nem is cél, hogy sokan használják. Lehet csak a kockáknak szánják e platformot? Kezdem: Mivel itt lehetőség van rá, hogy válasszak módszert a kapcsolódásra, használatra - úgy mint webes, illetve asztali megoldás- ezért én azt gondoltam, hogy az asztali kliensek egyikét - hiszen abból is több van - választom. Ez lett a NHEKO. Regisztrálni kell a használathoz, ami nem baj, csak hogy? És főleg hova? Úgy értem mi az a homeszerver amit kér? Az alkalmazásban erről egy szó sem esik. Nem csak erről semmiről sem. No jó utánanéztem. Ami kiderült, az az hogy választhatok, hogy mely szerveren legyen a regisztrációm. Ennyi. És innen záporoznak a kérdések: 1. Amit megadok a regsztrációkor szervert az lesz a homeszerverem? 2. Ekkor csak az ezen a szerveren regisztrált userekkel beszélgethetek? (A matrix.com azt mondja náluk van igazán sok user) 3. Ha az "ubuntu-hu:grin.hu" hoz szeretnék csatlakozni, akkor a grin.hu kell legyen a homeszerverem? (Megpróbáltam nem jött össze) 4. Ha a matrix.com-on regisztrálok és azzal a reggel elérem az "ubuntu-hu:grin.hu"-t? Ha igen mi értelme van a grin.hu-nak? (Mármint nem úgy általában, hanem e tekintetben) 5. Vagy ennek a homeszervernek csak akkor van értelme/ jelentősége ha mondjuk én üzemeltetek a saját cégemnek egy matrix szervert? (ami ha jól látom nincs ingyen) És akkor a kollégákkal egy biztonságos csatornán tudjuk tartani a kapcsolatot, és nem kell FB messengert, vagy guglis megoldást használni? Mennyivel jobb ez nekem, mintha egy ingyenes fórum motort használnék? A többi kérdésnek igazából akkor lenne értelme, ha már több konkrétumot tudok. Bár az is lehet, hogy mindenre meg lesz a válasz, ráadásul a fenti kérdésekben is lehetnek átfedések.

meskobalazsÉn is támogatnám egy offtopic lehetőség megjelenését, pl. a "közösségi élet" szekció bővítéseként. Nem hiszem, hogy ez különösebb trollinváziót, vagy kezelhetetlen moderációs leterhelést jelentene, hiszen eleve nem vagyunk sokan. Persze néhány témát illene elkerülni és az új technika is nagy segítséget jelentene. Azt érdemes meggondolni, hogy a reménybeli technikai váltás lehetőségét kihasználva, tartalmilag és szellemiségében is lehetséges-e egy megújulás. Aki itt van, épp azért van itt, mert szereti ezt a kicsit ráérős, like/emojimentes, nemcsetes, kifejtős diskurzust. Jelenleg sincs inkvizíciós moderáció, ha valaki elkalandozik, de szerintem ennek jó lenne szabályozottan, még több teret adni. Itt jó érezzük magunkat, miért kellene pl. egy nem linuxos műszaki kérdés miatt máshova menni?

sömikeEzek teljesen jogos kérdések, amint időm engedi írok rá egy hosszabb választ illetve egy rövid Matrix HOGYAN-t. A használatának elkezdése valóban nem a legkézenfekvőbb :)