Sziasztok. Ne haragudjatok a kérdésért. Szeretnék itthonra egy minipc webservert. Ubuntu 16.04 kerül rá egy imscp panel. 1 Domain és 8 db aldomain. Az egész szervert kb 10 -12 főre tervezem.

A kérdés az volna,hogy a minipc serverként megy tehát nem lesz monitor rákötve.
Az én asztali gépemen win7 van. És azt szeretném,hogy win-7re a server készítsen backupot.

Olyat szeretnék,ha pl gondolok egyet rakok rá ubuntu 21-et és kiválasztom utána egy hónap múlva,hogy á csudákat ubuntu 16-ot akarom újra.

Akkor minden űlljon vissza honlap nginx weboldalak mysql....

Ezt meglehet oldani valahogy? Először mintha a timeshift lenne a fő megoldás,de nagyon limányos talaj nekem ez még. Köszönöm a segítséget előre.

Akkor ha jól értem, a szerverről akarsz backupot csinálni, amelyek átkerülnének a win7-es gépre, mert a szerón ki szeretnél próbálni más-más rendszert? Vagy a win7-es gépen akarsz kipróbálni más rendszereket, és ezeket a mentéseket a szerveren tárolni? Igazából bármelyiket is szeretnéd, az adatbázisokat napra készen kell tartani, vagyis azokról mindig kellene mentéseket csinálni. Én rdiff-backup alapú scriptet csináltam ilyenre, de gyanítom te mást szeretnél csinálni.

Szia igen van egy szerver gép. És az asztali gépen fut win7 se a szerverről akarok csinálni teljes mentést amit ugye nem a szerveren akarok tárolni. És ugye mivem az asztali gép nincs bekalcsolva napi 24be ezért kellene egy windowsos megoldás ha pl be van kapcsolva a win akkor lefuttatni egy progit ami lementi a szerverem.

• klt válaszolt erre.

mennydorges
    Azt ugye szegény szerver nem tudja, hogy te a win7 gépet mikor kapcsolod be.
    Valami olyasmit csinálnék, hogy a win7-es gépen kiajánlanék egy megosztást a mentésre.
    A szerver, mondjuk 5 percenként megpróbálja csatolni.
    Ha sikerül, elindít egy mentést.
    Ha sikeresen végigmegy, lecsatolja, és 24 óráig nem próbálkozik.
    Ha nem sikerült végigvinni, kezdené elölről.
    Ezt kéne leszkriptelni 😉

B. verzió:
    Manuálisan csinálsz mentést (bejelentkezel ssh-n, elindítod, megvárod a végét, kilépsz), és megnyugszol, hogy megvan.
    Én biztosan a systemback.sh -val operálnék.

A systemback.sh is csak Linuxos fájlrendszerre dolgozik - ha jól tudom.
    És csak a rendszer könyvtárakról csinál mentést.

• klt válaszolt erre.

lala2

lala2 csak Linuxos fájlrendszerre dolgozik

Igen, ez valószínű. Bocs, akkor mást kell kitalálni.
      Valószínűleg valami tar -zcvf szerű lesz jó.

lala2 És csak a rendszer könyvtárakról csinál mentést.

Nem csak. Mindent rak, legalábbis, ami nálam van. Külön babrálnom kellett, hogy például /srv -ből nem mentsen semmit.

Csak leírom:
      1) új szerverre elavult rendszert webfejlesztéshez? Nooooormális?
      2) random ki-be kapcsolós gépre autobackup? Nooooormális?

A szerver, az nem arra való, hogy te újratelepítgesd napi szinten, mint valami XP-t. Azt amikor telepítik, a legújabb LTS megy rá és ez ketyeg rajta, amíg el nem jön az ideje egy upgradenek.

A backupon meg gondolkodj el rendesen.

1szakbarbár olvasol is vagy csak beszélsz?
      2igen mert ha van valami amit valtoztatnom kell es masik rendszer kell es nem jon ossze vissza tudjak alni.

Igen ki be kapcsolaskor keozeld az hogy te a gondolkodasig regi? De bevalt. Es ami jo azkn nem varialok.

mennydorges ennydorges"#p618471

Ha jól értem a fentieket, akkor ez egy 'játszós' szerver.
        Az nem jó, hogy felosztod a tárhelyét több partícióra, pl.
        sda1 16GB: belakott szerver
        sda2 16GB: próba szerver
        sda3 ??GB: home
        sda4: maradék hely, közös adatoknak, pl /srv-be csatolva.
        Aztán a belakottról lehet systemback mentésed, ami könnyű visszaállítani, ha valami félresikerül rajta. A másik meg lehet a játszós konfig, arról a visszaállás annyi lenne, hogy a belakott rendszert bútolod...
        Nem kéne a Win7-tel szenvedni...
        Ez így nagyon sz@r lenne?
        Ha igen, miért?

mennydorges a 16.04 egyáltalán nem lesz jo webhostingra, csak a nyűg vele! Olvass utána.

Szakbarbárkodhatsz, én tuti legújabb Debiant raknék házi szerverre.

bartaszili szia imscp php 5.6 mennyire klaffolna hozzá? Amúgy 6 éve igy fut ezzel a felállással. Sose volt gondom. Csak mlst akartam a vps t lemondani sikerült spórolnom és itthonra a akarom rakni a cuccot. A felosztás viszont teljesen korrekt megoldás. Szerintem az lesz. 256gb ssd lesz benne. Köszi.

Mindenképp friss LTS rendszert tegyél a szerverre, mert szívás lesz a régi disztrókkal. Az a gond hogy az elgondolásod hibás, mert ha lemented az egész szervert (ami tartalmazza a weboldalakat és az adatbázisokat is) majd fél év múlva úgy gondolod hogy visszateszed az egyik régebbi mentést, akkor az adatbázisaid is visszaállnak a régire. db mentésről külön kell gondoskodnod, illetve a felhasználók által feltöltött fájlok mentéséről is.
          Itt van egy jó kiinduló pont szerver összerakásra:
          https://www.howtoforge.com/perfect-server-debian-10-buster-apache-bind-dovecot-ispconfig-3-1/
          Az otthoni üzemeltetésnek azért lehetnek nehézségei, (pl dinamikus ip, levelezés) ezekre is fel kell készülni.

Ennyivel később: egy év