A hónap elején hivatalosan is elérhetővé vált a Windows 11. Egy csomó újdonság mellett sok találgatás is érkezett vele, amelyek egy része a linuxos közösséget is érintheti.
A hardverigény változott, amiből a legfontosabb a TPM 2.0 és egy újabb CPU (pl. intel 8. gen) megléte. Nagy a kavarás a nem támogatott CPU-k esetében, melyekre először kizárták a telepítést, majd csak a frissíthetőséget, utána a funkciófrissítéseket. Persze, azóta is szinte naponta változnak a hírek ebben a témában, úgyhogy csak tippelhető mi lesz a vége.
Ami biztos, hogy aki "régebbi" gépen szeretné a W11-et dual-boot felállásban használni, az jelenleg ugyanúgy trükközni kényszerül, mint a W júzerek. Még kacifántosabb a helyzet virtuális gépen hiszen ott a TPM 2.0 miatt mindenkinek trükköznie kell.
A szép az egészben, hogy a trükközések egyáltalán nem bonyolultak, és azok menetét maga az MS tette közzé, szépen leírva.
Akit ez az egész nem izgat, annak egyelőre semmi dolga, mert a W10 2025-ig biztosan támogatva lesz, az elődöket ismerve meg még ki tudja meddig.
Windows 11 vs Linux laikusan
"A szép az egészben, hogy a trükközések egyáltalán nem bonyolultak, és azok menetét maga az MS tette közzé, szépen leírva."
Az úgy gyönyörű. Azt inkább már meg sem kérdezem, hogy mi szükség ezekre a trükközésekre? Miért kell a felhasználók dolgát szándékosan megnehezíteni? Én egyébként örülök, hogy már a Windows 10 sem érintett igazán. Csak néhányszor kipróbáltam.
- Szerkesztve
Xplosive
Azért hogy pörögjön a vas eladás. A covid elötti gépek 10%-t érintve rágtam a főnök fülét dobjuk már ki a fenébe.
Erre vettek a suliba detto azonos 20 gépet és azóta az ára min. a 3x lett.
De valójában egy menő Win11 komp. új gép akár 800e körül lehet.
Pörögjön az üzlet
Jahh és ha már olyan drága akár Apple vas is lehetne. A terv, hogy majdnem egy árban legyenek az Apple és a PC-s eszközök.
Náhány hete olvastam (felületesen) hogy a Windows 11-nek készül egy könnyített változata is.
Ha minden igaz, régebbi gépekre is telepíthető lesz.
Nem tudom hogy erről lenne-e szó ?: https://archive.org/details/windows-11-pro-lite-build-22000.51
lala2
Elvileg A Windows 11 SE-ről lesz szó, ami valóban gyenge gépekre lesz optimalizálva, de ugyanúgy nem fog futni a "régebbi" gépeken. A támogatott CPU-k listája elérhető a MS oldalán és bár ott szép számmal vannak egyszerű procik is, (és ez még bővülhet), ellenben mind újabbak, az Intel 8. gen ill. AMD Ryzen 2. gen kiadása körül van az időbeli határ.
tenkes
Nekem valójában nem fog hiányozni, a Windows11, 1-2 grafikus alkalmazással volt gondom. De megtanultam a Krita, Gimp, Inkscape használatát (mármint éppen arra amire szükségem van). És valójában jobban is szeretem őket.
Szia Uram! Gyenge gépre Windows 11 érdekel? :-D
Windows 11: társíthatatlan kiterjesztés
Találtam ... gondoltam, valakinek hasznos lehet: https://hup.hu/node/175759
tenkes meghatodtam, meg sirtam is... (marketinges szofosas) az optimalis szo tetszik az egwsz katyvaszban a legjobban. Csak hasznaljatok, akinek ez kell.
Tényleg nagyon jó hír... Vegyek 75eFt-ért egy olyan laptopot, amelynél a 8 éves régi laptop (a procin kivül) nagyságrendekkel többet tud, és természetesen csak azok a progik kerülhetnek fel rá, amit az MS jónak tart - bomba üzlet.
tenkes
Ezt nézte/kipróbálta már valaki ? https://ibb.co/W011mkT (8 napja linkeltem)