klt ha Windows-ra gyenge a géped, tegyél rá Linuxot, és jobb lesz.

Én ezzel nagyon nem értek egyet. Ez csak akkor színigaz, ha gép semmi másra nincs használva, mint az OS futtatására. Jobb lehet az OS-re vonatkozó száraz számok szintjén, pl. kevesebb helyet foglal, valamennyivel kevesebb procit meg ramot eszik. De ez önmagában kb. semmit sem jelent, mert nincs mellette, hogy mire használják azt a gépet.
Szinte borítékolható, hogy ha valakinek pl. W10 alatt gyenge volt a gépe, arra amire használta, az linux alatt is szenvedni fog. Ha pl. van a gépben 4GB ram, teljesen mindegy, hogy az OS mennyit eszik, egy böngésző akkor is megeszi a maradékot.
A programokhoz hardver kell, és ezen az OS sem tud érdemben változtatni.
Szerintem a mondat úgy lehet igaz, hogy: Ha a gép egyébként megfelel a mai minimum követelményeknek és a felhasználást is támogatja, a linux lehet jobb, mint a Windows.
Csak ez így nagyon erőltetett.

tenkes Böngészőtől is függ azért. Sok ismerősöm használ sok éve (évtizede?) FIrefoxot munkára és egyéb dolgokra is. Sosem értettük a böngésző megeszi a RAM-ot mémeket.

Igen a hardver hibát szoftveresen javítani nem lehet. Elfedni igen.

tenkes Ha a gép egyébként megfelel a mai minimum követelményeknek és a felhasználást is támogatja, a linux lehet jobb, mint a Windows.

Szerintem te jogász vagy. ;-)

mugli Én is FF-es vagyok, gyakorlatilag mióta megjelent (igaz főleg W alatt), jelenleg 5 db átlagos lap van megnyitva és 1,2GB a fogyasztás. Ez egy gyenge gépen már épp elég.

tenkes

tenkes Ha pl. van a gépben 4GB ram, teljesen mindegy, hogy az OS mennyit eszik, egy böngésző akkor is megeszi a maradékot.

Szóval, tökmindegy, hogy a 4-ből szűk 1GB-ot eszik el maga az OS, hagyva 3-at a többi dolognak, vagy eleve bő 2GB-ot, az első program nyitásakor mindjárt swappelést kényszerítve? Jól értem?

klt Nagyon jó a példa, hiszen százalékosan nagy a különbség, de igazából ha belegondolsz az az 1GB mire elég ma már? Azt értem, hogy nagyon szigorúan épp elég lehet valamire, de a küzdés éppúgy megmarad, legfeljebb egy-két programot még el kell indítani hozzá.
        Az meg gyorsan megvan.

• klt válaszolt erre.

tenkes

tenkes 1GB mire elég ma már?

Hmmm... a Raspberrymben 256MB jut a GPU-nak, a rendszernek marad 768MB. Kényelmesen nézek rajta filmeket fullHD -ig, egy rádugott LIDE60 -nal (máshol szó szerint kidobták, mert nincs hozzá aktuális Win driver!!!!) hálózati szkenner, továbbá egy jobbféle USB DAC-kal pulseadio hálózatos meghosszabbítása, de BT recevier is, és akár mindez egyszerre.
          pi@butyok:~ $ free -m
          total used free shared buff/cache available
          Mem: 744 61 404 23 279 612
          Swap: 99 0 99
          pi@butyok:~ $

Ja, véletlenül sem WinRT futik rajta 🙂
          Szóval, lehet elég 1GB!

Más megközelítésben Debian MATE telepítés után a saját rezidens marhaságaim nélkül 700..800MB-ot fogyaszt.
          Hozzátéve a rezidens marhaságaimat (Seafile kliens, caprine, gigolo, plank) , már valóban 1.2 GB környékén járunk.
          De még mindig vastagon 2GB alatt!!!

klt Ha van jó specifikáció én is ilyen setupon implementálom a matematikai modellt. Háttérben meg szól az onkormanyzati.tv weboldalról az aktuális magyar nyelvű szöveg, hogy ne felejtsek el magyarul szöveget érteni.

• klt kedveli ezt.

klt Értelek, de most nem célgépekről beszélünk, hanem PC-k ről🙂
            Egy PC-t (pl. lapit) meg általában mindenre is, használunk, ahová kell egy csinos OS, min. egyszerre kell futnia 10 böngészőlapnak, egy office-nak, egy csoportos videohívásnak (pl. skype), meg még ki tudja minek. És ez még csak egy sima mindennapos leckeírás.

• klt válaszolt erre.

tenkes

tenkes kell egy csinos OS, min. egyszerre kell futnia 10 böngészőlapnak, egy office-nak, egy csoportos videohívásnak (pl. skype), meg még ki tudja minek.

Érdekes, hogy ezt hozod fel, éppen most ecseteltem másik szálon, hogy fiam laptopkáj (abszolút gagyi Acer 314) tökéletesen(!!!) ellátja mindezen feladatokat, éppen Skype nélkül.
              Amit használ, MS Teams, az valóban nyöszörögteti a szegényt, de még elviszi.

klt Amit használ, MS Teams, az valóban nyöszörögteti a szegényt, de még elviszi.

Ugye, hogy ugye!
                Holnap meg zenéket kéne konvertálni, kiegyenlíteni tömegesen, meg osztályképeket mókolni, szerkesztgetni, bemutatót eszkábálni csoportosan a jövő hétre, miközben az osztálytársak egy része discordon, mesengeren, skype-on tartja a kapcsolatot, mert csak az van neki, miközben háttérben megy a youtube.
                Online játékról már ne is beszéljünk.

tenkes SZERK: annyit még, hogy neked megvan a tudásod, hogy szoftveresen kihozd a vasból a maximumot (szerintem egy okosizzóval is tudnál netezni), de a felhasználók 99%-a számára ez az út nem létezik.

tenkes Ugye, hogy ugye!

Meg a nagy lóhúst!
                  Ha minden lehetséges felhasználási területetre alkalmas eszközt kellene előszedni, akkor a milliós laptop is kevés lenne, amin egyébként jól elfutkorászna akár a vindóz-harminchat-egész-öttized....
                  Ne kevered a röpülőt a köpülővel.
                  Azon van a lényeg, hogy ez a kis nulla gép jól használható jelenleg a jelenlegi feladatokra, ami jórészt annak köszönhető, hogy nem egy végtelen erőforrást vizionáló pocsékoló OS van rajta.

tenkes Holnap meg zenéket, kéne konvertálni tömegesen,

Az nem nagy ügy. Simán vinné.

tenkes meg osztályképeket mókolni, szerkesztgetni,

GIMP? Szerintem bírná a gép 24Mpixelig biztos...

tenkes bemutatót eszkábálni csoportosan a jövő hétre,

Jaj, ilyen volt már egyszer!!!
                  Elkezdte Libreoffice impress-szel, de aztán pont azért, mert kooperatív volt a cucc, végül online fejezték be.
                  Windows nélkül 😃
                  A Seafile szerverembe még régebben beszuszakoltam a CODE -t (Collabora Office Develpment Edition), és valami állati pöpes cucc! Az egyik ember írja a valamit, a másik meg a másik valamit - egyazon dokumentumbn. Ez persze a kliens oldalon csak böngészőben megy, a tényleges kooperatív szerkesztés a szerveren megy, és azt terheli.

tenkes miközben háttérben megy a youtube.

Oszt mér mennnyen a jutúb hátul? Annak elöl a helye, ha nézik. Ha csak zene kell, arra ott Spotify (röhögve elmegy), vagy Audacious valami online rádióval.

tenkes miközben az osztálytársak egy része discordon, mesengeren, skype-on

Szerintem ahogy a Teams működik, legalább úgy menne a Skpye is. Kipróbálva nincs, az tény, tehát ez csak spekuláció.
                  Messenger tekintetében elég jól működik a Caprine, és Discord is megy. Konkrétan tudom, hogy a cserkészek Discordon jönnek néha össze online, pont egy ilyen alkalommal derült ki, hogy a Discordot sűrűn kell frissítgetnem, mert mikor kiadnak egy új verziót, a régi klienssel már nem működik az asztal megosztás, nincs képátvitel, meg ilyesmik...

tenkes Online játékról már ne is beszéljünk.

Az offline játékról se....

klt Szépen meg is erősítetted, amit írtam. Az átlagnál sokkal jobban értesz hozzá, sőt ugye ezt nevezik szakembernek. Az meg nem sok van.

klt Jaj, ilyen volt már egyszer!!!

Nálunk elég izmos volt a digitális távoktatás, úgyhogy gyakorlatilag a napi 4-6 online (video) óra után, a beadandó házik mellett heti 1-2 szer még ment a beszámoló szerkesztés is, több tantárgyból.
                    Tudom, hogy ezt linuxon is meg lehet oldani, de nem mindenkinek van szakembere otthon, aki ezt folyamatosan és főleg zökkenőmentesen menedzselni tudja. Csak amit most felsoroltál, abba az emberek 90%-ának beletörne a bicskája. Így marad,a Windows, meg a gép megkínálása SSD és 8GB ram kombóval, hogy ne a homokórával kelljen foglalkozni.
                    Szerencsére nálunk van Windows/Android/iOS rendszer és régebben akadt szép számmal linux rendszer is. Többek között azért nincs jelenleg, mert egyszerűen kevés vagyok ahhoz, hogy mindazokat a feladatokat megoldjam rajta, amikre minden nap szükség lenne. (+ ott vannak a W only programok, amik kellenek)

klt Ha minden lehetséges felhasználási területetre alkalmas eszközt kellene előszedni, akkor a milliós laptop is kevés lenne

Ja, de közben eltértünk a tárgytól.
                    Pedig egy lapit azért vesz az ember, hogy minél több területre alkalmas legyen, különben miért költene rá egy fillért is?
                    Az már más kérdés, hogy mi az szint, ami már elegendő az ő területeinek a kiszolgálására.
                    Ha csak a PC memóriánál maradunk, akkor én úgy gondolom, hogy ma már a 4GB a határeset, az az a mennyiség, amely még működhet, de már erős kompromisszumokat kell kötni. Az teljesen mindegy, hogy a hiányt hogyan éljük meg, egyes felhasználások hanyagolásával, vagy szakértelem, idő beáldozásával a végeredmény akkor is csak épp elég, a jövőre tekintve pedig nem sok perspektívát kínál.

tenkes Engedtessék megjegyezni, hogy egy orvostanhallgatónak, ha a szerves molekulákat forgatja a videokártya, akkor az már elég. Ezzel szemben az informatikus hallgatóknak a nagy kutatóegyetemek erőforrásai sem elegek.
                      És itt most nem csak az MI féle témakört mondanám példának, hanem a grafikánál maradva: mennyire számoljuk ki a játék térképét? Minden bejárható útvonalra vagy elég csak az, ami a VR headsetben a következő pár másodpercben emberi nyakcsigoját feltétezve megjelenítendő?
                      Nem elrugaszkodott példa ez, egy sima egyjátékos minecraft játéknál is napi probléma, hogy a számítógép , vagy nem jó?

• klt kedveli ezt.
                      Ennyivel később: egy év