Sziasztok. Az lenne a kérdésem,hogy van itthon egy kis gépem ubuntu server fut rajta. Meg lehet azt csinálni ha valamit babrálok vele és elszállna akkor ne kelljen mindent újra kezdeni beállítani,hanem csinálni egy iso-t és azt kiirva pedrive-ra ott folytatnám ahol elkezdtem. Köszi.

• klt válaszolt erre.

pl.: clonezilla De sima dd parancs is jó lehet.
    De ha szerver, akkor ha visszaállítod, akkor az adatbázisok is visszaállnak, bukod az új adatokat, hacsak nem mented azokat is.

Az a legkevesebb még a rendszert nem tudtam felállítani amit kell és hibát akarok javítani akkor tuti xar és ha elrontom jobb újrakezdeni. Csak kivenn iaz ssd-t formázni majdf vissza akkor pendrive boot telepíytés ssh bekapcsolás root-ra stb... sok... asztali gépről csatlakozok rá ssh-n.

Esetleg docker? Akkor nem kell telepítened semmit. Lehúzod az image-ét és futtatod. Utána visszarakod az adatbázist és kész.

mennydorges Akkora nagy tapasztalatom nekem sincs benne, most ismerkedek vele én is 🙂
      A lényeg, hogy indulásképp ezen doksi alapján fel tudod telepíteni a dockert:
      https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-use-docker-on-ubuntu-20-04
      Utána a dockerhub-on keresel egy rendszert, amit használni szeretnél, pl ez egy fullosan telepített webszerver:
      https://hub.docker.com/r/jerob/docker-ispconfig
      Ezek alapján meg tudod nézni miről is lenne szó. Ha tetszik, akkor csinálni kell saját tárolót, forkolni egy rendszert, és azt tudod finomítani. Ha kész, akkor csak lepullozod a tárolót a szerveredre, és futtatod. Ha elcseszed, akkor leállítod, majd újraindítod. Ha egy-egy változtatást sikeresen megcsinálsz a rendszeren, akkor committolod a változásokat, és feltöltöd a tárolódba (push). Itt még én sem tartok, de elvileg ennyi. De sok okosságot is tud még, érdemes utánaolvasni.

hepaly mondjuk az ubuntu 16.04-emre jó is lenne a egy tároló. legalább meglenne minden..de mondjuk még egy olyannal is kiegyenzék mint ami vannak vps- szolgáltatóknál webpanel és csinálhatsz mentést amit egy gombnyomásra bármelyik mentésre visszaáll ... Az lenne a szuper.

odroid n2
        Nekem még a sima n2 van, nem a plusszos verzió, de teljesen meg vagyok elégedve vele.

mennydorges Igen, csak ritkán kapcsolom ki / indítom újra. Most nemrég frissült alatta a disztró verzió, ráférne már egy reboot. 🙂 Egy h2-re szeretném cserélni, de a chiphiány miatt le is vették a terméket, nem tudják mikor gyártják majd megint.

mennydorges

Miért kell iso?
            Miért nem jó a systemback? Meg tudod vele csinálni, hogy a rendszerről készít egy visszaállítási pontot az általad megadott helyre. Célszerűen nem arra a partícióra, ahol maga a rendszer is van, de ez nem előírás.
            Rsync-kel csinálja a mentést/visszaállítást.
            A mentésben rendszer fájlok, könyvtárak lesznek, amiket ügyesen elkülöníthetsz az adatterületektől.
            Például /var/lib/mysql kimarad, vagy ráveszed a mysql-t, hogy /srv/mysql -ben (példa!) tartsa az adatait.
            Ha valami félresikerül, systemback pikk-pakk visszacsinálja a mentett, még jó állapotot...

hepaly

hepaly Nekem ilyen az otthoni felhő:

hepaly
            Ez mennyit fogyaszt (háttértárral együtt))? Háttértárat USB-n tolsz rá?
            Nekem a Fujitsu-Siemens irodai PC látja el a feladatot, nem hittem el, mikor megmértem, de 14W az üresjárati fogyasztása. Ez kevesebb, mint bármelyik azelőtti próbálkozásom, amikor Atom, J1900, vagy ilyesmi ITX-es cuccokkal kísérleteztem...
            A pontos típusát nem tudom fejből, a padlásra meg most nincs kedvem kimenni miatta, de tudom, hogy i5-4590T proci ketyeg benne.

Nem satan van az ssd. Merni nem mertem de kb 16w korul lehet max szerintem. Hogy tudom megmerni? Terminalban?

• klt válaszolt erre.

mennydorges

mennydorges e kb 16w korul lehet max szerintem.

A közeli villanyboltban vettem egy konnektorba dugható fogyasztásmérőt.
                Valami ilyesmi:
                https://eledbolt.hu/emos-fogyasztasmero-fht-9999
                Nem ilyen, de a lényege ugyanez. Annak a fogyasztását méri, amit rákötsz.
                Mindegy, hogy fűnyíró, mikró, sütő, TV, gép, stb.
                Körbejártam a házban, és megfigyelgettem mi mennyit fogyaszt. Persze a szerverem fogyasztása érdekelt a legjobban.

klt Egyszer mértünk egy hasonló kütyüt, az olyan 3-4W fogyit mutatott, ez kb ha meg van izzasztva, akkor 6W körül.
                Gyári adatai szerint stressz alatt max 6w, átlagos üzemben 2.2W Vinyót sem pörgeti ha nem fontos, nagyon kis takarékos kütyü. De le fogom mérni, mert kiváncsi vagyok rá én is 🙂

mennydorges Nem satan van az ssd.

Ez most hogy jön ide?
                  Lényegében mindegy, hogy nvme, vagy valami ősi IDE csatlakozós ...
                  Systemback működni fog.

hepaly

hepaly stressz alatt max 6w, átlagos üzemben 2.2W Vinyót sem pörgeti ha nem fontos, nagyon kis takarékos kütyü.

A vinyót, gondolom, USB keretben tolod rá?
                  A stresszelt 6W az király! Csak teljesítmény is van mögötte ugye?
                  Van egy Raspberry-m (3B+), nagyon jó, üresen 0.9W, ha stresszelem (fullHD film vetítése, plusz hálózati szkenner aktív) akkor 8W. De az az abszolút csúcs. Az idejének 95%-ban pihen.
                  Viszont a Seafile szervert nem bíznám rá, annyira nem vagyok türelmes 😀