Sziasztok! A gépemen szeretnék lejátszani youtube videókat HD minőségben, de sajnos akadozva viszi, van valami beállítás vagy driver ami segít ezen?

A gépem:
AMD® Athlon(tm) 64 x2 dual core processor 4000+
3 GB DDR2
Geforce 8500 Gt 256 MB
Ubuntu 18.04 minden alapbeállításon

• trt és lala2 válaszolt erre.
  • Feltelepítettem a lubuntu 20.04-et, simán megy minden, plusz egy ventilátort is szereltem a gépbe, így most 70-75 C°-ra lehült 95 C°-ról a gpu, a cpu 76 C°-ról 68 C°-ra. Az ubuntu azért jobban tetszett, de ezt is meglehet szokni, akinek régi gépe van, talán ez a legjobb megoldás.

Szia! Milyen driver van jelenleg telepítve?

ami telepítéskor felkerül, nem állítottam át.

pdav A Wikipédia alapján tud H.264-et dekódolni hardveresen a videókártyád.
      A probléma abban leledzik, hogy azóta már más videokodeket használ a youtube.

Van beállítási lehetőség a youtube felületén – régebben asszem' volt – hogy milyen kodeket részesítsen előnyben?

Van egy AV1 beállítás, ez automatikusra van állítva, AV1 használata SD formátumhoz illetve AV1-kodek használata mindig. Ezek a beállítási lehetőségek.

pdav Akkor nincs lehetőséged szerintem valós időben – pl közvetítést – nézni youtube-on.
        Ha belefér valamekkora átkódolási időablak akkor elviekben – technikailag – megvalósítható átkódolás H.264-re pl. ffmpeg-el, de azt gyanítom, hogy ez megszegheti pl. az alphabet ÁSzFjét is.

pdav Nekem is volt hasonló gépem, ugyanezzel a problémával. A megoldás egy modernebb gépre való váltás volt. Bocs, gondolom, nem ilyen választ vártál, de sajnos tizenplusz éves géppel csak kínlódni fogsz, nem is beszélve az áramszámláról. (A GF 8500 GT 2007 áprilisában jelent meg, pár hónap múlva lesz kereken 15 éves.)

Jó a téma címe, bár a YouTube videók HD-ben régi gépen (vagy valami ilyesmi) számomra beszédesebb lett volna.
        Öreg gépen a YouTube videók lejátszása néha terítékre kerül, de ott éppen az szokott lenni a megoldás, hogy mondjuk SMPlayerrel lehet nézni, igaz nem HD-ben, de szakadozás nélkül.

Esetleg meg lehet próbálni a h264ify használatát: Firefox · Chromium Ezzel AV1/VP8/VP9 helyett H264 videókat fog a YouTube szolgáltatni. Mondjuk lehet, hogy még így is kevés lesz hozzá ez a gép, sajnos nagyon elavult darab.

A téma címe ...khm... nem valós.
        Tudom, nehéz ezzel szembesülni, de ez a gép igenis vén.
        Ahhoz meg mindenképpen, amire használni szeretnéd.

Szerintem be kell vállalni a 144p-t! Minőség terén áldozni kell!

• klt kedveli ezt.

Én is csak az előttem szólókhoz tudok csatlakozni:

• SMPlayer (meglepően jó lejátszás),
        • vagy ha van rá lehetőség, gépcsere

pdav
        Meg lehet próbálni hogy ugyanaz a HD videó mely a böngészővel szaggat, a "FreeTube"-val
        szaggat-e? https://ibb.co/5Wd8kJ0
        https://freetubeapp.io/
        (Az appimage-t töltöttem le, és futási jog adása után indítottam - de .deb formátumban is letölthető
        telepíthető ... ha beválik.)

Van egy magyar fejlesztés lyutyúb nézegetésre.

1. Én nem használom.
        2. Nem ismerem a fejlesztőt.
        3. Csak olvastam róla, folyton előkerülnek a frissítései.

Akit érdekel, ránézhet.
        https://hup.hu/node/171179

• klt kedveli ezt.
        Ennyivel később: 7 nap

Köszönöm mindenkinek a válaszát, sajnos az új gép vásárlása lesz a megoldás.

Ennyivel később: 7 nap

Feltelepítettem a lubuntu 20.04-et, simán megy minden, plusz egy ventilátort is szereltem a gépbe, így most 70-75 C°-ra lehült 95 C°-ról a gpu, a cpu 76 C°-ról 68 C°-ra. Az ubuntu azért jobban tetszett, de ezt is meglehet szokni, akinek régi gépe van, talán ez a legjobb megoldás.

pdav Ha a plusz venti ennyit segített, esetleg egy nagyobb hűtőborda és egy újrapasztázás sem árthat (ha még nem volt).

Ennyivel később: 3 hónap