Sziasztok!
Villanyszerelő vagyok, keresek olyan programokat, amiket tudok használni épületek megtervezéséhez, árajánlat készítéshez stb..., elég sok programot feltelepítettem, sajnos jól használható nem volt közöttük.

• klt válaszolt erre.
  • Köszönöm mindenkinek a válaszát, több programmal összekombinálva tudom megoldani, ha találok megfelelő programot akkor arról írok ide infót.

Ez eléggé speciális igény, nem biztos hogy fogsz tuti tippeket kapni. Ha jól tudsz angolul, akkor szerintem ezt a Redditen érdemes megkérdezni (kezdésnek az r/opensource vagy az r/freesoftware alredditeken). Illetve jó lenne tudni, hogy pontosan mit is várnál el egy programtól. Én pl. láttam már (relatíve távolról 🙂) CAD, CAE rendszereket, de ami neked kellene, olyat szerintem még nem.

Szia!
    A skála nagyon széles, de inkább a fizetős szegmens felé. Amennyiben egyvonalas, vagy áramutas rajzokra gondoltál ingyenes megoldás a DesignSpark Electrical. Amennyiben nyomvonaltervekre, akkor a CAD megoldások a leggyakoribbak, hiszen azzal lehet a legegyszerűbben feldolgozni az építész rajzokat. Erre pl. megfelelhet akár a FreeCAD 2D-s része is.
    Ezek nem a legprofibbak, de az ingyenesek között nagyon jók és használhatóak a rajzok elkészítéséhez az árajánlathoz. Ha tervezés kell valamihez (márpedig sok mindenhez továbbra is kell), akkor kell egy tervezői jogosultság is.

klt Hát, az EPLAN-nak egyszerűen nincs alternatívája. 😀
      Évekig dolgoztam vele és szerintem a legprofibb programok egyike, nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe.

• klt válaszolt erre.
      • klt kedveli ezt.

tenkes
        Én meg ezekhez nem értek. De valaki egy fórumon írta, hogy az visz mindent, gondoltam rákeresek a'la alternativeto 🙂
        Erre jött a QElectroTech, és mivel ti még nem említettétek, gondoltam, beböffentem 😃

klt Nem is azért írtam, hanem mert a kérdező szempontjából az EPLAN az ágyúval verébre esete lenne.
          a QE-t nem ismerem, simán jó lehet erre.

Ennyivel később: 6 nap

Köszönöm mindenkinek a válaszát, több programmal összekombinálva tudom megoldani, ha találok megfelelő programot akkor arról írok ide infót.

Hello,

Alaprajzot én Sweethome-ba szoktam csinálni,
          dugalj, lámpa, stb. jelet lehet rajzolni valami külső progiba aztán beimportálni.
          Ahoz hogy professzionálisan is nézzen ki, még valami keretet is kell hozzá szerkeszteni/adni.
          Szóval, fizetős szolgáltatásként nehézkes a dolog..

Én most séma rajzok készítéséhez keresek valamit.
          Edraw használhatónak tűnik üzleti célokra is..
          Lehet bekerül a kosárba, mert már sokadjára van szem előtt.. 🙂

Áramkör (pl. elosztó szekrény) tervekhez nem találtam még megoldást.
          Mondhatnánk pl. Schrack design-t, de azzal eléggé hozzájuk is kötöd magad..

Közben én is gondolkodtam a témán, de csak arra jutottam, mint mindig. Sajna erre be kell ruházni. (Bár a kérdező nem írta, hogy ingyenes megoldásban gondolkodna.)
          A költségtakarékosság szempontját is figyelembe véve a minimális és mégis profi megoldás egy 2D CAD program beszerzése. Így minden elkészíthető, igaz igényel némi előkészítést, pl. az áramköri szimbólumok előrajzolását, vagy letöltését gyártói, vagy ingyenes adatbázisokból. Nyilván az alkatrészek jegyzéke sem lesz automatikus.
          Erre legjobbnak a CADian Classic-ot tartom, mivel gyakorlatilag mindent tud amit az ACAD LT annak töredék áráért. Natívan kezeli a DWG/DXF fájlokat, van ACAD parancssor, kézikönyv a tanuláshoz (bár aki már dolgozott CAD programmal, hamar ráérez.)
          Ha, van lehetőség a nagyobb beruházásra, akkor a CADprofi Electrical lehet a nyerő, hiszen azt épp erre találták ki, van eszköz és szimbólumkészlete, nyomvonalas, áramköri és agyvonalas rajzok, fejlécek, jelmagyarázat, alkatrészjegyzék is készíthető vele.

tenkes megfelelhet akár a FreeCAD 2D-s része is.

Hát....
          Felülbírálom önmagamat. Ha csak a saját ökoszisztémájában kell használni, jó lehet. Most próbáltam, de egy véletlenszerű DWG-n már elhasalt, egy dxf-et meg percekig nyitott meg, úgyhogy ez erre nem jó.

Uzleti profi felhasznalashoz barmilyen CAD kell, akkor ott nincs mese, Mac vagy Windows. Csak az idodet pazarolod. Penztarcat tessek elo venni es megvenni a programot, amivel pity pak rajzolgatsz.

bartaszili Én szerencsére piacvezető, céges szoftverekkel szoktam dolgozni, több szakterületen (villamos), de folyamatosan érdeklődöm a szabadszoftveres, vagy ingyenes megoldások iránt is.
            Szorgos és kitartó kutatómunka után rá kellett jönnöm, hogy ilyenek gyakorlatilag (már) nincsenek.
            Olcsóbb és megfelelő alternatíva akad, de van ahol az sem.

Helló!

Annak idején technikusin elkértem az épület tervrajzot .pdf-ben, beimportáltam inkscape-be, és megcsináltam a rajzot.
            Igénytelen favágó módszer, de akkor oda, egyvonalas rajzhoz elég volt.
            Inkscape-ben vannak mozgatható vonalzók meg sok minden más, ami hasznos lehet.
            Árajánlatot nem tudsz vele készíteni.
            Inkscape könyv link:
            http://inkscape.hu/letoltesek/

Az EPLAN az tényleg ágyúval verébre, bár ha többszintes a ház, akkor inkább az.
            Linuxos alternatívát nem ismerek én sem.

Ennyivel később: 3 hónap