Üdv fórum,

Sajnos nem kapok megoldásokat a Google segítségével, ezért hát kiöntöm itt a panaszom 🙂

Adott egy Lenovo G560 (nem mai darab), amelyen Xubuntu 20.04 fut.
Adott egy Mobilinternet stick (ez sem mai darab).

Ez, bedugva a gépbe, kis idő múlva kizöldül a ledje, de nem látszik a kapcsolatok között.
A kapcsolatokban be is állítottam a mobilebrandet, de ugyancsak 0 eredménnyel.

Segitséget kérek.

Köszi

mugli
    marti@marti-Lenovo-G560:~$ lsusb
    Bus 002 Device 003: ID 0bda:0158 Realtek Semiconductor Corp. USB 2.0 multicard reader
    Bus 002 Device 004: ID 19d2:2000 ZTE WCDMA Technologies MSM MF627/MF628/MF628+/MF636+ HSDPA/HSUPA
    Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 003: ID 0489:e00d Foxconn / Hon Hai Broadcom Bluetooth 2.1 Device
    Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    marti@marti-Lenovo-G560:~$

madlybad Bus 002 Device 004: ID 19d2:2000 ZTE WCDMA Technologies MSM MF627/MF628/MF628+/MF636+ HSDPA/HSUPA

Ez lesz az.
      Sosem hastnáltam ilyet, de gyanítom szükséged lesz olyanokra, hogy modem-manger, modem-manager-gui.
      Ezekkel kísérletezhetsz, amíg nálam okosabb meg nem mondja a tutit... 😉

Mobiltelefon viszonylatában tudok nyilatkozni, ott használunk DIGI SIM-et. Néhány telefonnál (Samsung) nem kellett semmit állítgatni, a többinél viszont kézzel kellett beállítani az APN-t, hogy működjön a 4G, legyen mobilnet. Ezt aztán szükség esetén hotspotként osztjuk meg a számítógép felé.
        http://digi.hu/sites/default/files/dokumentumtar/apn_beallitas.pdf

Amúgy a TP-LINK-nek van olyan routere (azt hiszem MR-100), ami kezel ilyen 4G-s SIM-et, azon is be kellett kézzel állítani az APN-t.

Az érdekesség az, hogy egy másik gépen amelyen Xubuntu 18.04 volt, azon futott a stick.
        Maradjunk abban, hogy csoszogott, de működött.

madlybad

Akkor van már vele tapasztalatod, tudod mit és hogyan kell beállítani. Ha jól értem, már nincs 18.04-ed megnézni, hogy azon most is működik-e. Mi változott a 18.04 óta? Ugyanaz kezeli a hálózatot (NetworkManager vagy wicd)?

csuhas32
            Jól gondolod, hogy nincs 18.04-em.
            De előkerült a18.04 Live-ja. Most próbáltam meg, és müködik azon.
            A kérdésedre nem tudom a választ, hogy Networkmanager-e vagy a wicd...Azt sem tudom, hogy hol kéne keressem, hogy tudjak válaszolni.

madlybad
              (A Mint 20.3 synapticjában nincs wicd - akkor a 20.04-ben sincs.)

Arra lettem figyelmes, hogy a Live-ban ki lehet választani a ZTE modemet.
              Ellenben a feltelepitett 20.04-ben már nem lehet.

• klt válaszolt erre.

madlybad
                Akkor hasonlítsd össze a kernel verziókat!

Illetve még az jut eszembe, hogy ha megteheted, egy újratelepítés, de úgy, hogy közben ne frissítsen semmit!
                Aztán óvatosan frissítgetni, kiegészítőket telepíteni, és megtapogatózni, hogy hol romlik el?

klt Ilyen mókához feltétlen javasolnám a systemback.sh-t és visszaállítási pont(ok) készítését, hogy vissza lehessen lépni, ha valahol elszáll a net és így könnyebb legyen behatárolni, mi romlik el.

klt
                  Szerintem egyszerűbb lenne megnézni egy live 20.04-en ... ha azon már nem működik, akkor
                  nem a 20.04 frissítései okozzák a nem működést.

• klt válaszolt erre.

klt "De előkerült a18.04 Live-ja. Most próbáltam meg, és müködik azon."

• klt válaszolt erre.

lala2
                      Tényleg nem egyértelmű. Én 20.04 live-ot értettem a posztból.

klt
                        Nekem 18.04 live-nak tűnt, de lehet, hogy egy 18.04 20.04-re történő frissítése közben is megmarad az előnyös különbség, bár erre azért kicsi esélyt látok. (Van olyan 20.04-em, ami még 14.04-ről lépkedett fel és szépen megvan rajta még a Unity.)