Sziasztok!

Mai nap vettem egy usb-s bluetooth 4.0 eszközt, telefonról szerettem volna fájlokat küldeni, nem működik, az lsusb parancsra kiírja, a paramétereit, de semmi más egyéb nincs. " Bus 002 Device 002: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)". Rendszer: Lubuntu 20.04 LTS

pdav Az lsusb kiírja: be van dugva, az USB-n tud beszélgetni a kernellel.
    Most következik a bluetooth driver bekapcsolása.
    -kihúzod
    -dmesg
    -bedugod
    -dmesg

A két dmesg KÜLÖNBSÉGÉT mutatod, ami a bedugás után jött hozzá.

• klt kedveli ezt.

pdav Egy kis segítség - ha kell.
    https://ibb.co/bFSqD75

• Az első parancsot csatlakoztatott USB-s eszköz nélkül futtattam.
    • Bedugtam egy pendrive-ot, és utána futtattam a második parancsot.
    • A harmadik parancs mutatja meg a 2 hosszú dmesg kimenet különbségét.
      (A 2 dmesg fájlt, utólag törölheted a felhasználód gyökeréből - ahol a "Dokumentumok" ... stb.
      mappák vannak.)

lala2
      Ez tök jó!
      Mivel félek, hogy a képernyőkép idővel törlődik, kimásolom ide szöveges formában a parancsokat:
      Csatlakoztatott USB nélkül:
      dmesg > dmesg1
      Bedugott pendrive-val:
      dmesg > dmesg2
      A kettő közötti különbség kiíratása:
      diff dmesg1 dmesg2

A két felesleges kimenet törlése:
      rm dmesg1 dmesg2

• klt kedveli ezt.

1011a1012,1018

[ 59.241382] usb 2-7: new full-speed USB device number 4 using ohci-pci
      [ 59.480396] usb 2-7: New USB device found, idVendor=0a12, idProduct=0001, bcdDevice=88.91
      [ 59.480403] usb 2-7: New USB device strings: Mfr=0, Product=2, SerialNumber=0
      [ 59.480407] usb 2-7: Product: BT DONGLE10
      [ 59.528143] usbcore: registered new interface driver btusb
      [ 59.555350] Bluetooth: hci0: CSR: Unbranded CSR clone detected; adding workarounds and force-suspending once...
      [ 59.555368] Bluetooth: hci0: CSR: Failed to suspend the device for our Barrot 8041a02 receive-issue workaround

mugli Jópofa parancsok vannak ott. Biztos el lehet indulni vele.

mugli
        Köszönöm a válaszokat!

Sajnos még nem működik most sem, végig mentem a a fenti linken, de nem teljesen értem mi a probléma oka. Visszamentem, a boltba, hogy cseréljék ki más fajtára, de sajnos csak ez a típus érhető el. Tulajdonképpen nem értem az illesztőprogramok csatolásának módját, erről magyar nyelvű cikket, leírást találok valahol? Szeretném egy kicsit jobban érteni, mert érdekel ez a rendszer, anno win95/98-al kezdtem, de ott nagyon egyszerű és áttekinthető volt a rendszer.

pdav ott nagyon egyszerű és áttekinthető volt a rendszer.

Igazából arról van szó (mondom ezt, jelenleg is W10-11 használóként), hogy az eszköztámogatás teljesen más. A Windows maga is ráfeküdt a támogatásra, ill. gyakorlatilag minden eszköznek van, gyártói Windows támogatása. Logikus, hiszen évtizedek óta ez az egyik (ha nem a top) legelterjedtebb desktop rendszer.
          Linux esetén javul a helyzet, egyre több gyártó készít meghajtót az eszközéhez, de itt van még egy-két plusz nehezítés is. Ha a rendszerben nincs benne alapból a támogatás, driver, akkor azt utólag kell feltenni rá. Ekkor nem segít a linuxok végtelen diverzitása és a felhasználótól részben független folyamatok eleve elutasítása.

tenkes Ehhez egy gondolat: ha Linux disztribúciók is egyformák lennének, és stabilak lennének a kernel belső API-jai/ABI-jai, akkor ugyanaz a mocsár lenne mint Windowson: a gyártók adták volna a támogatást a saját bináris szutykukkal, és nem lenne ennyi jó minőségű szabad szoftveres illesztőprogram.

Nyilván van árnyoldala is a mostani állapotnak, de az előnyökről ritkán beszélünk.

meskobalazs nem lenne ennyi jó minőségű szabad szoftveres illesztőprogram

És nem lenne ennyi eleve nem létező, vagy egyszer megcsinált, de utána hozzá sem nyúlt, karbantartás, követés, fejlesztés nélküli eszközmeghajtó.
              Ezért (is) kell sokkal jobban érteni egy linux üzemeltetéséhez, perifériák megválasztásához.
              Ez a diverzitás a közösség szempontjából előny, de az üzemeltető szempontjából nagyobb szellemi befektetést igényel.
              Az már csak szigorúan személyes véleményem, hogy a jelenleg létező linux marketing ezt valahogy nem igazán hangsúlyozza.

tenkes egyszer megcsinált, de utána hozzá sem nyúlt

Na ez az, ami a zárt illesztőprogramok sajátja. Ami forráskódként bekerült a Linux kernelbe, azokat karbantartják a kernel fejlesztői.

meskobalazs a gyártók adták volna a támogatást a saját bináris szutykukkal, és nem lenne ennyi jó minőségű szabad szoftveres illesztőprogram.

Ezt most annyira én sem értem. Ez most azt jelentené, hogy a gyártók nem törőd(né)nek eléggé a saját hardveres eszközük saját illesztőprogramjának a minőségével? Mert hogy most az "állandóan" változó környezet (API) miatt, nincs "kedvük" szüttyögni vele, még érthető.

tenkes Ezért (is) kell sokkal jobban érteni egy linux üzemeltetéséhez, perifériák megválasztásához.

Perifériák megválasztásában igazad van. Aki nem akar windowsokat használni, annak egy kicsit észnél kell lenni, milyen cuccokból vásárol be. Pl. szkenner terén elég könnyű mellényúlni 😀
                  Az ÜZEMELTETÉShez kell valakinek értenie, ha üzemeltet gépet! Ez nem azonos a használatával.
                  Persze a használatot is meg kell tanulni, de ez így van mosógéptől a felmosórongyig, a köpülőtől a röpülőig.

Linux esetén valóban kell hozzá konyítani valamit, mert ott az üzemeltetés saját hatáskörben van.
                  Az újabb Windowsok esetén az üzemeltetésről gyakorlatilag lemondtál, és átadtad A "CÉG"-nek 😉
                  Legalábbis, nekem ez volt a tapasztalatom.

sömike Mert hogy most az "állandóan" változó környezet (API) miatt, nincs "kedvük" szüttyögni vele, még érthető.

Van én nekem egy tök jó szkennerem, Canon Lide60. Nem mai darab, de kiválóan teszi a dolgát.
                    Szinte kukából guberáltam, de konkrétan tényleg kidobták, mert nem lehet Win10 alatt használni.
                    SANE viszont teljes mértékben támogatja. 😎

klt Az ÜZEMELTETÉShez kell valakinek értenie, ha üzemeltet gépet! Ez nem azonos a használatával.

klt Linux esetén valóban kell hozzá konyítani valamit, mert ott az üzemeltetés saját hatáskörben van.
                    Az újabb Windowsok esetén az üzemeltetésről gyakorlatilag lemondtál, és átadtad A "CÉG"-nek

Pont erről beszéltem és ezért utaltam a marketingre is. Egy átlag felhasználó bármilyen eszközén az OS nem azért van, hogy azt üzemeltesse, hanem csak azért, hogy magát az eszközt használja. Lassan már minden szoftveresen vezérelt, a porszívó, a TV, a villanykörte.
                    Örülök, hogy csak használnom kell a gépeimet a W10-en, vagy bármilyen szoftveren keresztül, nem szeretném ténylegesen üzemeltetni azokat, mert az egy külön szakma.

sömike Ez most azt jelentené, hogy a gyártók nem törőd(né)nek eléggé a saját hardveres eszközük saját illesztőprogramjának a minőségével?

Azt. A legtöbb gyártónak ez nyűg, egyszer lefejlesztik, aztán ennyi. Az én nyomtatóm gyári szoftvere is csak Windows XP-n működött (még jó hogy Linuxra van hplip), de sok egyéb periféria is notóriusan csak egyetlen operációs rendszer egyetlen verzióján működik rendesen, például a hangkártyáknál ez elég jellemző.

Ez alól persze vannak kivételek, de összességében nem jó a helyzet.

pdav "végig mentem a a fenti linken, de nem teljesen értem mi a probléma oka."

Elmesélheted, hova mentél, merre jártál...
                    ... de jobb lenne, ha mutatnád:

• a parancsot, amit begépeltél
                    • a választ, amit a rendszer írt ki.

(Az lenne a szép, ha nem képet adnál, hanem a szöveget másolnád ide. Ekkor ugyanis mi is be tudjuk másolni a válaszba, rámutatva, hol lehet a hiba.)

A gyartok zart linux drivereit olyan emberek irjak, akik windows drivereket irnak egesz nap. Ahhoz a logikahoz vannak szokva. Akaratlanul is szarul kozelitenek meg dolgokat. Berogzodes. Aztan hiaba akarna valamit varazsolni, surgetik. Nem hegyezheti ki. Megy az ubuntu xx.yy.z-n es annyi. Amikor kinyitjak a kodot es hozzaferhet boldog boldogtalan, nekiesnek olyanok, akik nem windows buzik, de linux buzik es addig csurik csavarjak mig az nem lesz jo mindenhol. A kernel driverei jobbak itt mint windowson.

• klt válaszolt erre.

bartaszili

Azért bizonyos esetekben jobb a zárt drivert használni, talán mert a nyílt még nem tart ott, ahol jó lenne, hogy tartson.
                      OBS-t használom egyszer-egyszer közvetíteni, és nem baj, ha nem a CPU izzad a videó kódolásával. Ezt meg a nyílt driverrel nem tudom megcsinálni egyelőre, kell az i965-va-driver-shaders https://packages.debian.org/buster/video/i965-va-driver-shaders
                      Vagy a desktopon az nvidia kártyám esetében (egyelőre) lényegesen jobban lefedi a kártya kpességeit a zárt driver.
                      Szóval, azért lehetnek kivételek 😉