Sziasztok. Olyan gondom lenne, hogy van egy gigabyte brix gb-bxbt-1900 amiben van egy 180gb ssd. Ubuntu 16.04 szerver megy rajta. Vettem egy csere gépet ha ez meghibásodna az pedig egy GIGABYTE BRIX GB-BACE-3000 Mini Barebone ebben pedig egy 120gb ssd vicsorog.

Azt szeretném kérdezni,hogy nagyobb ssdről kisebbre megoldható úgy hogy a kicsire is feltelepítem az ubuntu 16.04 szervert majd systembackot átmásolom rá? Vagy esetlegvmit kéne még másolni,hogy csak kiveszem a régit és berakom a csere ssd-t vagy éppen a gépet? Köszönöm a segítséget.

• klt válaszolt erre.

mennydorges

mennydorges nagyobb ssdről kisebbre megoldható úgy hogy a kicsire is feltelepítem az ubuntu 16.04 szervert majd systembackot átmásolom rá?

Igen, de a systemback visszaállítása után nagyon észnél kell lenni. Amikor visszaállítás végeztével az újraindítás következne, ott NINCS REBOOT!
    Előbb a GRUB-ot helyre kell tenni (újratelepíteni), és az fstab-ot átnyálazni, mert biztos, hogy a másik gépen, ahonnan a visszaállítási pont származik, más volt a partíciók UUID-je.
    Szóval, GRUB reinstall, /etc/fstab ellenőrzése és javítása.
    Utólag is meg lehet ezeket, de sokkal kacifántosabb.

Szóval vegyek inkábv pl egy 240gb ssdt arra áttudom klónozni. Amúgy a két fajta gigabyte passzolhat? Mármint egy ugyanaz vinyó mindkettőbe?

mennydorges
      Kisebb eszkozrol nagyobb eszkozre, egyszeru dd paranccsal klonoztam rendszert.
      sudo dd if=/dev/sdx of=/dev/sdy bs=64K conv=noerror,sync
      Ha latni szeretned a folyamatot:
      sudo dd if=/dev/sdx of=/dev/sdy bs=64K conv=noerror,sync status=progress
      Termeszetesen mindezt egy live rendszeren nyitott terminal alol !
      Amirol klonozol (/sdx) legyen levalasztva
      Amire klonoztam (/sdy) formazatlan volt. (A 2 eszkoz particios tablaja egyezzen meg)

Maradni fog egy akkora formazatlan terulet amekkora a 2 eszkoz meretenek a kulonbsege.
      Ezt hozzaadhatod az utolso particiohoz (Gparted -> Atmeretezes/Mozgatas)
      Vagy letrehozhatsz rajta pl. egy Adatok nevu particiot.

Volt nekem anno egy megoldasom aminek az volt a lenyege, hogy egy live rendszer alol grafikusna mentettem a Disks programmal egy masik tarhelyre ISO kepet az osszes particiorol. Majd dd-vel a lemez elejet, hogy meglegyen a particios tabla. A cellemezen eloszor a particios tablas ISO t allitottam vissza a teljes lemezre, majd Gparteddel atmereteztem amit akartam. Legutolsonak pedig az adatokat allitottam vissza. Majd Gparteddel pl kiolvasod az UUID jet minden particionak es az fstabban csekkolod, javitod, ha kell. Persze nem grubozok, ha ott is kell vele mokolni akkor azt kulon meg meg vussza kell allitani ha felcsatolhato allapotban van mar a rendszer.

Sziasztok. Nem vackolok. Asztali gepre radugom a szero winyot .eg az ujat azt leklonozom. Koszi. Nem kockaztatok. Ha megvan a 240 winOn a patriciot atmeretezem hogy kilegyen hasznalva teljesen.

Sziasztok. Na tegnap ejszaka 1300masodperc alatt dd parancsal leklónoztam a szerver vinyót. De gparteden se tudtam a kulon maradt 70gb atmeretezni a 180gb-ra.
      Ennyi a gondom de lan nelkul bekapcsoltam masik kis szerverben es a cerbutnal ugye megallt mert nem dugtam ra netet de elindul. Koszi a parancsot. lsblk parancsal kilistaztam azt adj neki.

mennydorges Szerintem az LVM kötetet Gparteddel nem lehet átméretezni.
      Más:
      1./ Fényképező eszközt elővesz, 2./ fényképet elkészít, 3./ fényképet ide beilleszt, vagy egy 4./ megosztó portálra felrak és a linket ide beilleszt.
      1./ Szöveget kijelöl, 2./ hozzászólásba beilleszt.

mumorec
        A kiterjesztett particio is akadaja lehet az atmeretezesnek - nem is ertem hogy mi szukseg
        volt ra.

mennydorges
          Hat ezt eleve szarul telepitetted. Es most viszed tovabb az egeszet. Kezd mar ujra legyszives a sajat magad es masok szopatasa helyett. Ad 1, GPT telepitest csinalj, ad 2, felejtsd el az lvm-et. Netan van vagy 7-8 SATA csatid amikre tervezed hogy majd akasztasz 7-8 tovabbi HDD-t SSD-t? Az lvm jo, felreertes ne essek, de az ilyesmit precizen tervezik, es aki olyat csinal, annak nem kerdes hogyan klonozzon. Erosen javaslom a teljes ujra huzast, de helyesen am, nem igy ahogy most van.

Már készen van. Csak az érdekes hogy loca címhez kötött és a szerver panelt nem érem el. Apache betölt. De imscp nem. Maj ma délután átrakom az élő szerver helyére.

Ennyivel később: egy év