Laptopon élek és valahogyan bővítenem kell tárhelyet. Vehetnék USB rádugható HDD-t, vagy valamilyen külső táppal rendelkező HDD házat, aztán ebben cserélgethetek merevlemezt, nagyobbra és nagyobbra, ahogy az idő telik. De gondoltam, talán van valami más lehetőség is. Így jutottam el a Synology NAS tárolókhoz. Egyelőre ez jobban tetszik mint egy kínai doboz, egy vagy több merevlemezhellyel. De nem tudom, hogy mi van még... illetve, hogy mit lenne érdemes megnézni, megismerni. Nektek mi a tapsztalatotok? Gondolom nem én vagyok az első aki belefutott a bővítés kérdésébe.

A NAS nagyon hasznos dolog - ha több gépről szeretnéd elérni a fájljaidat, akár mobilról is. Ha csak a laptopról szeretnéd, akkor luxus, bár ha ezzel RAID tömbbe szervezed a benne lévő lemezeket (munkahelyemen ilyen NAS van), az még az adatbiztonságot is szolgálja. HDD-t (akár NAS-ba, akár HDD házba) ismerősöktől olcsón vagy ajándékba is kaphatsz, mert sokan cserélik le SSD-re, és tárolni jó a HDD.

• [törölve]

• Szerkesztve

Igen a NAS nagyon jó dolog!
    Nekem is volt itthon több éven át, többféle NAS is, Synology meg Openmediavault, FresNAS, Linux szerverek minipc-vel, de végül rájöttem, hogy elég egy sima USB-s ház benne a HDD-vel.
    Viszont egy Raspberry még akad pár NAS funkcióra, de nincsen raidem.

Ha azt nézzük, hogy NAS-ban ugye nonstop üzemidőben amortizálódnak a lemezek és így is elmennek 4-8 esetleg 10 évet is úgy, hogy a raid meghibásoda, akkor egy sima usb-s házban a lemez ami csak akkor van használva amikor kell elmegy meghibásodás nélkül 30-50 évet is akár, tehát nem is kell raid és csak akkor fogyaszt áramot amikor bedugod, néha. Ezzel mindenképp pénzt spórolnál. A NAS többe kerül mint 1 HDD és áramot is fogyaszt + helyet.

Én így csinálom és ami igen fontos azt átmásolom a PI-ről a néha használt HDD-re ami nem amortizálódik nonstop.
    A PI-n csak egy SSD van usb3-on ami szintén kisfogyasztású 3,3V, míg a 2,5" HDD 12V-ról megy és egy NAS-ban több is van ebből..

Tehát én a Raspi + 1 ssd kombót ajánlanám ha kell pár alap NAS funkció.
    Ha nem kell és csak adat tárolásról van szó, akkor az USB-s HDD bőven elég és praktikus, szinte örök és nem fogyaszt állandóan.

Vagy vehetsz google drive, onedrive és hasonló tárhelyeket és, akkor nem kell otthon üzemeltetni semmit.

új-felhasználó Több lehetőséged is van:

• a legegyszerűbb egy külső HDD, olcsó, nagy tárhely, a fiókban jól elvan, nem kér enni. Mivel lassan mennek tönkre, nem feltétlen a cserélgetés a jellemző, hanem hogy szépen gyűlnek a fiókban.
    • belső bővítés HDD-vel, az ODD helyére bővítőkerettel. Hátránya, hogy lenni kell egy ODD-nek a lapiban. ill a lapi üzemideje is csökken a HDD használatával. Viszont nem kell külön rádugdosni.
    • a NAS-on én is gondolkodtam, de nekem felesleges lenne, nem használnám ki a szolgáltatásait, (pl. egy médiacenter egy megfelelő router-re dugott külső HDD-vel is megoldható)

Te tudod, hogy csak tárolásra, vagy szolgáltatásra is van szükséged. Én épp most szereztem be egy 2TB-s külsőt akciósan, egy ideig megint el leszek vele.

• [törölve]

• Szerkesztve

Nem gyűlik az ha 1 nagyobbat veszel és még mindíg töredéke annak ha NAS-ba invertálsz.
    A belső viszont nem mobil és mindíg áram alatt van ami folytonos amobtizlciót jelent, már nem olyan tartós mint a fiókban.

Ez a Raspberry dolog tetszik... még semmit nem tudok róla, úgyhogy utána nézek – köszönöm szépen.
    Szerintem az indító kérdésem nem pontosan fogalmaztam meg, bocsánat, most pontosítok: a cél bővíthető külső adattárolás lenne. Fotózok, néha videó is, és vészesen gyorsan fogy a hely. Például egy 10 másodperces timelapse 500 fotó, 25 giga. Ebből aztán készül 4K videó is... gyorsabban növöm ki a frissen vett 2TB USB tárolót mint gondoltam. És hát most így belenézve a jövőbe, azt látom, hogy ha továbbra is USB lemezeket vásárolok, akkor lógni fognak oldalt mint a szöllöfürt... ezt szeretném valahogy elkerülni.
    A NAS azért tűnt jó ötletnek (bár a szoftveres dolgaikra és RAID-re nincs szükségem) mert rekeszekbe lehet tenni HDD-ket, és aztán ahogy olcsósodik az egyre nagyobb kapacitás, úgy cserélgethetném le őket sorban. Csakhát az ide való HDD drága, a ház sem olcsó, satöbbi. A kínai többrekeszes házak olcsóbbak, de nem nagyon sikerül pozitív vásárlói véleményeket találni róluk – sokuk végződik úgy, hogy bárcsak inkább Synologyt vettem volna egy kicsit drágábban...
    Szóval arra gondoltam, hogy megkérdezlek benneteket, látott-e már valaki olyan HDD-házat, ami többrekeszes, bővíthető, nem kínai, és esetleg fürtözhető is: például vennék kezdésnek egy négyrekeszes házat, valami elfogadható árú vinyóval, aztán tehetnék bele idővel mégegyet, aztán majd mégegyet, és így tovább, aztán ha úgy alakul az élet, rádugható egy másik 4 rekeszes ház is. A Synologyt lehet így fürtözni, onnan jött az ötlet. Nem feltétlenül így akarnám csinálni, de ha mondjuk nem megy lejjebb jelentősen a nagykapacitású meghajtók ára, akkor talán jobb ötlet fürtözni a kisebbeket.

• [törölve]

• Szerkesztve

Ahhoz, hogy így időnként mindig bővítsd egy egész nagy hangos és sokat fogyasztó rackre lenne szükséged és speciális fájlrendszerre.

Vagy még egy hasonló talán jó:
    https://www.amazon.de/Wechselrahmen-f%C3%BCr-Zoll-4cm-SATA/dp/B00V5JHOXQ

Vagy a 6-os verzió:
    https://www.amazon.de/Wechselrahmen-f%C3%BCr-Zoll-4cm-SATA/dp/B01MSFEAQI

Vagy:
    https://www.amazon.de/ORICO-dockingstation-Magnetic-type-Festplattengeh%C3%A4use-Unterst%C3%BCtzung/dp/B07QD5DXV2
    Az elsőkbe tehetsz kisebb fogyasztású SSD-t és 12 voltos normál HDD-t is a másik csak 3,5" only, de biztos van 2,5" verzióban is.

meg is van:
    https://www.amazon.de/Sabrent-Festplattengeh%C3%A4use-Festplatte-Docking-Station/dp/B0711L68MS

Ezzel nem fogyasztanál annyi áramot mint egy nonstop üzemidőben működő NAS-nál.

NAS-ba ha teszel 4 HDD-t, azt nem tudod utána már bővíteni ha csak újra nem építed a RAID-et teljesen nagyobb új HDD-kkel amit hidd el nem akarsz majd pár terra adat mellett.

Én BTRFS el csinálnám és csak mindig hozzáadnám a következő lemezt pár évente.
    Pl.:
    btrfs device add /dev/sdc /mnt/sda

Mindig csak add-olni kell az sda-hoz a kövi lemezeket sdb sdc sdd sde sdf etc.
    És elég csak az sda-t mountolni és hozzá adja a többi méretét és látható az egész méret minden lemezé együttesen.
    Hasonló mintha raid0 lenne, de nem az.
    Vagy csinálhatod ugyanígy ZFS-sel is.

De ha engem kérdezel, akkor a BTRFS lenne a legjobb erre, lehetnek a lemezek különböző méretűek is..

Üdv!

Ennyivel később: egy év