Rengeteg hivatkozás, és leírás van... "de"
Konkrétan nem találtam megoldást, és leírást a megoldásra.

Adott egy HDD, egy ubuntu rendszerrel /a konkretizálás kedvéért legyen 500 GB (A kérdés kedvéért meg is csináltam fizikailag) / alapesetben az "ubuntu 22.04" tiszta telepítéssel, /nulláról ahogy a telepítő ajánl fel mindent elfogadva/ A rendszer koppra működik! De közben lehetőségem lenne cserélni SSD-re... (az 500-sa HDD-t) de nincs akkora SSD... (480GB)...

Kérdés: Ha van egy belőtt rendszered, hogyan mented át???
Kiváltva a HDD-t SSD-re?
Adott körülmények között...

a "dd" nem játszik... Próbáltam, nem boot-ol... /nem ugyanaz a két tároló mérete/ a dd --> bitről bitre másol.

A HDD kb 30% -ban használt --> símán rá kell férjen az SSD-re.

A hogyan érdekelne... Aki csinált már hasonlót, megköszönném a tapasztalait, ha megosztaná.

Bigyó bácsi
    Nagyobb eszkokozrol kisebb eszkozre (500GB -> 320GB) ugy klonoztam rendszert. hogy inditottam egy live
    rendszert, es azon a GParted-et.
    A nagyobb eszkoz particiojat (/home) zsugoritottam annyival hogy a nagyobb eszkoz teljes particionalt merete, valamennyivel kisebb legyen mint a celeszkoz merete.
    A kisebb eszkozon letrehoztam a szukseges mennyisegu/meretu/fajlrendszeru particiokat. (Esetemben: /boot/efi,
    /, es /home)
    Ezutan, a GParted "copy - paste" opciojaval egymas utan atmasoltam a rendszer (/) es a /home particiokat egyikrol a masikra.
    Miutan vegzett, chroot-olassal telepitettem a rendszerbetoltot a celeszkozre (Legacy telepites eseten)
    Vagy a /boot/efi particiora (EFI telepites eseten.)
    Megjegyzem: " A GParted az e2image -et használja az ext2/3/4 partíciók hatékony másolásához." - ugy hogy
    csak a hasznalt blokkokat masolja (Nem bitrol-bitre mint a dd)
    https://wiki.archlinux.org/title/Disk_cloning

https://francoconidi.it/systemback-1-9-4-per-debian-10-ubuntu-20-04/
    Mondjuk Ubuntu 22.04-en még nem próbáltam, de szerintem működne.
    Korábbi változatával én ennek segítségével költöztettem Ubuntukat, Debianokat HDD-ről SSD-re. Az SSD minden esetben kisebb volt, mint a HDD, de ennek nincs is igazából jelentősége, a rendszer és home partíció méretét azért persze jól kellett megválasztanom.

systemback lesz a nyerő, live mentést már rég használom pendrive-on 22.04-es
    ubuntuval.

csucsu
      Jut eszembe, Debian 11-ből én is csináltam vele pendrive-ra live rendszert, szóval akkor várhatóan működni fog Ubuntu 22.04-en is a Systemback rendszermásolás funkciója.

• [törölve]

Tokeletes a dd csak elotte vagj le belole.

22.04 nincs még annyira belakva nálam,
      tiszta új telepitést csinálnék egy új háttértárra.

Túráztatom a "buksim", hogy használhatóbb lehet, ha lementem a telepített csomagok aktuális listáját 'amiket telepítettem' egy "csomagok" szöveges fájlba a következőképp:

$ sudo apt list --installed >> csomagok

Ezt a filet kimentem külső tárolóra, a "/home" partícó tartalmával együtt.

Teljesen új telepítéssel felteszem az új rendszert.

Visszatelepítem a mentett csomaglistát a következőképpen:

$ sudo apt install << csomagok
      Ezután a "/home" tartalmát visszamásolom.

Szerintetek működhet?

• [törölve]

• Szerkesztve

dpkg --get-selections > csomagok

for i incat csomagok | awk {'print $1'}; do apt install -y $i ; done

Sajna a kódbeillesztés nem működik megfelelően.

A gyakorlatban nekem így működött a csomaglista mentése:

# dpkg-query -f '${binary:Package}\n' -W > csomag_lista.txt

A visszaállítás pedig ebből a listából:

# xargs -a csomag_lista.txt apt install

• [törölve]

LoL

De próbáld ki a te kódod, >> egy txt be menteni...
        És azt amit én írtam ki >> egy másik txt be.

Látható a különbség, mert nálam csak a csomagnevek szerepelnek így egy az egyben lehet

# apt install << csomag_lista.txt -y

Legalábbis még telepíti...

Ha kész referálok

• [törölve]

• Szerkesztve

Bigyó bácsi
          Igen, azért van ott az awk {'print $1'}
          Majd az apt install -y $i

Így csak a csomagnevet kapja a telepítéshez.

Bigyó bácsi a következőre módosította a címet: HDD --> SSD [Megoldva].
          Ennyivel később: egy év