lala2
egresi@egresi-T102HA:~$ speaker-test -t sine -f 800 -c2

speaker-test 1.2.2

Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Sine wave rate is 800,0000Hz
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
A puffertár mérete 96 és 1048576 között van
Period size range from 32 to 349526
Using max buffer size 1048576
Periods = 4
was set period_size = 262144
was set buffer_size = 1048576
0 - Elülső Bal
0 - Elülső Bal
1 - Elülső Jobb
Time per period = 60,096988
0 - Elülső Bal
1 - Elülső Jobb
Time per period = 60,094994

Nincs hang .

• klt válaszolt erre.
    • [törölve]

• Szerkesztve

Rossz hangeszközön vagy.

Mutasd ezt a kettőt:
    pactl list short sources
    pactl list short sinks

Az alsát meg az alsamixer és F6, majd itt állítod be az alaplapi kártyára.
    Közben nem árt ha "szól" a youtub is, hogy észrevedd.

[törölve]

[törölve] Rossz hangeszközön vagy.

Nekem is ez a gyanúm most már. A másik gyanusítottam, hogy a fejhallgató bedugdozását követő auto-mute nem jól működik, akkor is aktív, ha nincs bent füles. Volt már ilyen.

[törölve]
        egresi@egresi-T102HA:~$ pactl list short sources
        11 alsa_output.platform-cht-bsw-rt5645.stereo-fallback.monitor module-alsa-card.c s16le 2ch 48000Hz RUNNING
        12 alsa_output.pci-0000_00_02.0-platform-hdmi-lpe-audio.hdmi-stereo-extra2.monitor module-alsa-card.c s16le 2ch 44100Hz SUSPENDED
        13 alsa_input.platform-cht-bsw-rt5645.multichannel-input module-alsa-card.c s16le 2ch 48000Hz RUNNING

egresi@egresi-T102HA:~$ pactl list short sinks
        8 alsa_output.platform-cht-bsw-rt5645.stereo-fallback module-alsa-card.c s16le 2ch 48000Hz IDLE
        9 alsa_output.pci-0000_00_02.0-platform-hdmi-lpe-audio.hdmi-stereo-extra2 module-alsa-card.c s16le 2ch 44100Hz SUSPENDED

Észrevételeim:

• Windows alatt működik a hang, mindenhol, még Bluetooth is.
        • Az eredeti bejegyzésben írtam, hogy mindkét ubuntu verzióban, a telepítések után (míg ki nem kapcsoltam, volt hang a belső hangszórón.
        • Idehaza, nincs HDMI csatolva (mert nincs ilyen eszközöm).
        • A kimenetet az PulceAudió-ban Analog fejhallgató belső hangforrás.
          Se fülhallgatóval, se Bluetooth hang nincs, pedig a csatolás megvan.

klt
          Eddig nem használtam bedugós fülhallgatót, ezt csak most próbáltam ki (kérésre).

Csatoltam a jelenlegi beállításokat, dugós fülhallgató van bedugva.
          AlsaMixer-ben F6 az alaplapi RT kártya, és lejátszásban vagyok.
          Youtube-n fut egy videó hanggal.

Megismétlem, hogy az USB telepítöről a telepítő dallamot játszik le, mikor elindul. A telepítést követően még van hang, de a következő újraboot után, ami már a hdd-ről indul, már csak a HDMI-n van hang.

egresi.janos

Hogyan lehet a hangot alapállapotba visszaállítani? Praktikus lenne, hiszen, már sok minden lett állítgatva.

A live alatt nézd meg a működő hang mellett, hogy milyen beállítások és eszközök láthatóak.
            Fénykép, másolás... aztán a beteg rendszeren ellenőrizd a „hasonlóságot”.

• [törölve]

• Szerkesztve

pactl set-default-source alsa_input.platform-cht-bsw-rt5645.multichannel-input module-alsa-card

pactl set-default-sink alsa_output.platform-cht-bsw-rt5645.stereo-fallback

Próba

• klt válaszolt erre.

USB-röl van bootolva az ubuntu 20.04 LTE.
              Nem telepítettem és nem léptem ki, a hang tökéletesen működik, belső hangszóróról és dugós fejhallgatóról is. Ha bedugom a hallgatót, automatikusan váltja az eszközt (érzékeli a be/ki dugást.)

Lekérdeztem a korábban kért 2 infót, íme:
              ubuntu@ubuntu:~$ pactl list short sources
              0 alsa_output.platform-cht-bsw-rt5645.HiFihw_chtrt5645sink.monitor module-alsa-card.c s16le 2ch 48000Hz SUSPENDED
              1 alsa_input.platform-cht-bsw-rt5645.HiFihw_chtrt5645source module-alsa-card.c s16le 2ch 48000Hz SUSPENDED
              ubuntu@ubuntu:~$ pactl list short sinks
              0 alsa_output.platform-cht-bsw-rt5645.HiFihw_chtrt5645sink module-alsa-card.c s16le 2ch 48000Hz SUSPENDED
              ubuntu@ubuntu:~$

[törölve] Képein a lejátszás fülön pvucontrolban a hangszóró át van húzva. Szerintem az valahol némítva van.

Most azz USB-ről indított rendszerben vagyok belépve (felraktam a Google chromot, hogy tudjam elérni a forum fiókomat, most nem tudom a telepített rendszert bithegyezni.
              Ha akarunk látni bármit ami segít megérteni, hogy az USB rendszer és a HDD-re telepített rendszer között mi a különbség, azt most lekérdezhetjük.

• [törölve]

Nézd meg pavucontrolban a beállítások fülön miken van, mert szerintem ez rossz nálad.

nem engedi telepíteni az USB rendszerben.
              ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt install pavucontrol
              Reading package lists... Done
              Building dependency tree
              Reading state information... Done
              Package pavucontrol is not available, but is referred to by another package.
              This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
              is only available from another source

[törölve]
              Ez jogos, hiszen nincsen HDMI bedugva, mert idehaza nincsen ilyen eszközöm, amit bedughatnák, mást viszont nem lehet kiválasztani.