- Szerkesztve
Sziasztok!
Feltettem a gépre több Linuxot, és most miután kiderült az Ubuntu befutó, hogyan tudom leszedni a többit?
Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Feltettem a gépre több Linuxot, és most miután kiderült az Ubuntu befutó, hogyan tudom leszedni a többit?
Előre is köszönöm a segítséget!
Gondolom sok adat nem lehet így rajta, ha ennyit egymás mellé raktál. Tedd fel újra a befutót, formázva a lemezt (vagy azon részeket ami nem megfelelő), és tedd fel újra a rendszert.
De akár formázhatod is a nem szükségesek helyét (gparted) majd oda csatolod őket ahová akarod. Ha van másik megmaradó rendszer, adat, akkor mentés meg nagy figyelem.
premier5 Szia! Hogyan tetted fel és miket? Hány partíció felesleges? Mi van, ha az ubuntut újratelepíted és telepítés közben letörlöd a többit?
Mutass egy lsblk -f
és egy mount
kimenetet.
Szia!
Off
Talán címnek jobb lenne az Ubuntu mellől más Linuxok eltávolítása vagy valami ilyesmi.
On
Durván megközelítve például a Gparteddel törölheted a felesleges Linuxok partícióit, aztán egy
sudo update-grub
parancs után vélhetően már csak a választott Ubuntu maradna talpon, de ez hagyna maga után még egy kérdést:
Mi lesz a sok felszabadított hellyel?
Így hát előbb inkább mutass egy képernyőképet a GPartedről vagy jöhetnek a tanult komák által kért parancskimenetek.
Rootként:
parted /dev/sdb
mklabel msdos
mkpart
q - quit
update-grub
mkfs.ext4 /dev/sdb1
mkdir /mnt/disk2
mount /dev/sdb1 /mnt/disk2
Vagy ott a gparted.
premier5 A Hdd-t szeretném felszabadítani adattárolásra.
Közösen használnád mindkét rendszer alól? Akkor felőlem lehet NTFS is, ha elfogadod, hogy a Win alól kell karbantartani, illetve a Winben ki kell kapcsolni a gyors rendszerindítást.
Ha csak Linux alól használnád, akkor ext4-re formáznám azt a lemezt [partíciót], aztán már csak a jogosultságot kell rajta beállítani, de azt nem tudom, az ext4-gyel hogyan boldogul a Windows.
premier5 Átírtam.