Lefényképeztem.Most az Ubuntu 20ról írok.Minden működik,de érdekes módon a fájlokat ahol a fénykép van nem lehet megnyitni.Majd megpróbálom késöbb.

Kékfelhő
    Haat ! ... Anyam tobb mint 10 eves laptop HDD-jen az 1 ... Olvasasi hibak gyakorisaga ... Ertek: 1

• klt válaszolt erre.

lala2 Arra vigyázz:
      némelyik típus itt az előfordult hibákat számolja (WD mind ilyen).
      Némelyik az alsó 32 biten az olvasási műveleteket számolja (néha nullázödik, mikor átfordul) a hibás olvasásokat a felső 16 biten (Seagate mind ilyen).
      A szóban forgó lemeznél nem tudom, hogyan van utána kellene nézni.

Van négy Toshiba merevlemezem.A legrégibb 2015-ben vásárolt és rensdszeresen használt.Ennek küldtem el a SMART adatait.A többi három 2021-ben vásárolt.Ezekből egy volt ritkán használva inkább csak egy biztonsági Ubuntu operációs rendzszert raktam,ha esetleg a 2015-ös nem müködne.A maradék kettő pihen és tartalék.
      Tegnap érdekes eset történt.Most és tegnap is 2015 ös Hd van használva.Bekapcsolom rendben müködik.Beteszem a Usb penrivet amin régen egy dokumentum filmet rögzitettem a you tubéról.Be akarom másolni a gépbe.Amint a másolást elkezdte a gép,nyomban a másolás leállt.Kurzor eltünt és semmi sem reagált a gép,még a Ctl alt deletére sem.Kénytelen voltam a kapcsolót megnyomva kilépni.Nekem ez furcsa egybeesés.

Szeretném kérni,hogy írjátok meg,ha letöltöm az Ubuntu új operációs rendszerét alatta van az ellenörző szám.Úgy emlékszem le kell tölteni egy programot a gépre és ebbe a letöltött operációs rendszerenek valamelyik adatát rá kell másolni az ellenörző programba és ez kiszámolja az ellenörző számot.Ezt hogyan csináljam a gyakorlatban?

Kékfelhő Nekem ez furcsa egybeesés.

Egybeesésnek egybeesés, de ha megpukkant a HDD, akkor semmi furcsa nincs benne.

Az viszont biztos, hogy a letöltött YouTube videódnak ehhez az ég adta világon semmi köze.

• [törölve]

• Szerkesztve

Egy csomó hibát jelez amúgy a lemezed.
        Érdemes lenne tovább nézni a smart adatokat pl megnézhetnéd azt is mit én írtam.
        Vagy csak simán a smartctl-t használni.

Kékfelhő
        1) hany fokos a CPU, mert eleg kemeny melegek vannak mostansag...
        Pasztazni kellene rendesen es huteni a dolgokat.

2) Tap jo? Nincs pupos kondi?

Mert amit leirtal az szimpla tulmelegedesi emergency shutdown a CPUn belul.

• [törölve]

• Szerkesztve

Ezzel a HD Sentinellel is megnézhetnéd.
        Csináltam ide egy simple verziót amit le tudsz tölteni, kicsomagolod és csak elindítod a HD_Sentinel_GUI fájlt sudo-val.
        https://cloud.unixit.org/share/qsbjG0Qj

Nézzünk egy ilyent is:
        smartctl -a /dev/sda

További smartctl parancsok:
        https://www.cyberciti.biz/tips/linux-find-out-if-harddisk-failing.html

Érdemes lenne egy long tesztet futtatni és megnézni az eredményt mennyi az error count stb.

Start teszt:
        smartctl --test=long /dev/sda

Eredmény nézése teszt közben:
        smartctl -l selftest /dev/sda

Pár óráig biztos eltart.

Olvasva az eseményeket... gyanús, hogy a tápod unja a melót és minden más ennek issza a levét.

Kékfelhő Néhány csavar eltávolításával bele lehet nézni. Meg akkor már kiporolni sem árt. Aztán máris látszanak a púpos kondik.

a mester
          Kell írnom? Csak feltétlen húzza ki előtte a kábelt a konnektorból, nehogy nagy legyen a feszültség Kékfelhőben!

[gonosz on] Minek neki egyáltalán gép? Ő tudna a felhőben is dolgozni 🙂 [gonosz off]

Ennyivel később: egy év