Sziasztok!
Szerettem volna egy tripla boot rendszert összerakni: win7, win10, ubuntu mate.
Installálási sorrend: (MBR tábla)

1. W7
  2. W10
  3. Ubuntu Mate

A win10 installálása után szuperül ment a dual boot w7 és w10 között.
Ezután feltettem az Ubit. (Szólt hogy állítsak be egy EFI rendszerpartíciót, ezt beállítottam).
Jelenleg a grub felismeri a w10-et de a win7-et sajnos nem.
Korábban ugye a w10 ismerte fel a w7-et is, először arra számítottam, hogyha ráindítok a win10-re akkor elöjön a win10 boot menüje ahol választhatom a 7-est is.
Sajnos ez nem így van, csak a w10 indul és az is érdekesen, mert indulásnál szépen berak egy össze vissza pixelszemetet a képernyőre. Funkcionálisan ezzel nincs probléma csak elég fura.
A kérdésem pedig, miképp lehetne hozzáadni a win7-et a grubhoz?
Felraktam a grub customizert, ott látom, hogy lehet hozzáadni új elemet, ellenben nem nagyon tudom mit kéne írnom a config részébe, tehát amiről tudná, hogy mit is és hogyan kellene bootolni.

Tudnátok segíteni?
Előre is hálásan köszönöm.

Szia! Régebben ez úgy volt, hogy az Ubuntu telepítőjét tartalmazó pendrive kétféle eszközként jelent meg a boot menüben.
Például:
Akármi DVD
TosHiba HDD
Samu SSD
Kingston pendrive
UEFI Kingston pendrive
Ha 'normal' pendrive-ot választottad, akkor a hagyományos (MBR táblához való), ha az UEFI előtagút, akkor a GPT táblához stimmelő telepítő bootolt be.
Hagyományos (Legacy) telepítésnél nem kellett EFI rendszerpartíció.
Ha tábla MBR-es volt és Legacyban bootoltál a telepítőről, akkor minden szépen rendben ment.
A gubanc általában abból volt, hogy GPT táblánál Legacy módban bootolták a telepítőt, ami nem ismerte az EFI rendszerprtíciót, így nem tudta (jól) feltelepíteni a rendszerbetöltőt (GRUB)-ot.
Melyik MATE ez?
Milyen gép ez, mit lehet állítgatni a BIOS-ban?
Kérdezném a fórumtársakat:
Esetleg egy MBR to GPT konvertálás?
Vagy az is lehet, hogy a Win7 még nem ismeri az UEFI-t?

Nem oly rég feltettem virtuálisba egy Ubuntu 22.04-et, nem engedélyeztem a virtualizált gépnek az UEFI-t, de a telepítő mégis GRUB-bal indult, igaz utána ott volt a Legacy-ra jellemző választóképernyő is, de az automatizmus mégis GPT táblát csinált és hozzá EFI system partíciót.
Most ugyanebben a virtuális gépben a GParteddel MSDOS táblát csináltam, kézzel particionáltam a telepítőben és bár reklamált az EFI system partícióért (!), azt nem engedtem meg neki, maradt az egy darab Ext4, / csatolási ponttal. A telepítés rendben lezajlott, a telepített rendszer a virtuális gép újraindítását követően bebootolt.
Kiírtam pendrive-ra egy Ubuntu 22.04 telepítőt, a valós gép boot menüjében kétféle eszközként jelent meg a pendrive. A normál pendrive-ot választva jött a GRUB, majd a Try Ubuntu-t választva a Legacy telepítőt jellemző választóképernyő.

Egyszer csináltam egy XP-Win7-Ubuntu triplaboot-ot. Emlékeim szerint a GRUB-ban csak az Ubuntu és a Win7 volt választható, a Win7 indításakor jött egy újabb, a Windowshoz tartozó választó, ahol a Win7 és az XP jelent meg.
Ebből én arra következtetek, hogy itt esetleg a Windows 10-et kellene piszkálni, hogy az indításakor megjelenjen a választó, amiben ott a Win7, de a Windowsban nem vagyok otthon.

Ennyivel később: egy év