Szia! Régebben ez úgy volt, hogy az Ubuntu telepítőjét tartalmazó pendrive kétféle eszközként jelent meg a boot menüben.
Például:
Akármi DVD
TosHiba HDD
Samu SSD
Kingston pendrive
UEFI Kingston pendrive
Ha 'normal' pendrive-ot választottad, akkor a hagyományos (MBR táblához való), ha az UEFI előtagút, akkor a GPT táblához stimmelő telepítő bootolt be.
Hagyományos (Legacy) telepítésnél nem kellett EFI rendszerpartíció.
Ha tábla MBR-es volt és Legacyban bootoltál a telepítőről, akkor minden szépen rendben ment.
A gubanc általában abból volt, hogy GPT táblánál Legacy módban bootolták a telepítőt, ami nem ismerte az EFI rendszerprtíciót, így nem tudta (jól) feltelepíteni a rendszerbetöltőt (GRUB)-ot.
Melyik MATE ez?
Milyen gép ez, mit lehet állítgatni a BIOS-ban?
Kérdezném a fórumtársakat:
Esetleg egy MBR to GPT konvertálás?
Vagy az is lehet, hogy a Win7 még nem ismeri az UEFI-t?
Nem oly rég feltettem virtuálisba egy Ubuntu 22.04-et, nem engedélyeztem a virtualizált gépnek az UEFI-t, de a telepítő mégis GRUB-bal indult, igaz utána ott volt a Legacy-ra jellemző választóképernyő is, de az automatizmus mégis GPT táblát csinált és hozzá EFI system partíciót.
Most ugyanebben a virtuális gépben a GParteddel MSDOS táblát csináltam, kézzel particionáltam a telepítőben és bár reklamált az EFI system partícióért (!), azt nem engedtem meg neki, maradt az egy darab Ext4, / csatolási ponttal. A telepítés rendben lezajlott, a telepített rendszer a virtuális gép újraindítását követően bebootolt.
Kiírtam pendrive-ra egy Ubuntu 22.04 telepítőt, a valós gép boot menüjében kétféle eszközként jelent meg a pendrive. A normál pendrive-ot választva jött a GRUB, majd a Try Ubuntu-t választva a Legacy telepítőt jellemző választóképernyő.

Egyszer csináltam egy XP-Win7-Ubuntu triplaboot-ot. Emlékeim szerint a GRUB-ban csak az Ubuntu és a Win7 volt választható, a Win7 indításakor jött egy újabb, a Windowshoz tartozó választó, ahol a Win7 és az XP jelent meg.
Ebből én arra következtetek, hogy itt esetleg a Windows 10-et kellene piszkálni, hogy az indításakor megjelenjen a választó, amiben ott a Win7, de a Windowsban nem vagyok otthon.