Sziasztok. Elfelejtettem a root jelszavam. Próbáltam a recovery modban megváltoztatni,de nem lép be hogy kiadjam a passw parancsot.
Van valami megoldás,hogy megtudjam változtatnia nélkül,hogy újra kellene telepítenem?
Köszönöm.
Sziasztok. Elfelejtettem a root jelszavam. Próbáltam a recovery modban megváltoztatni,de nem lép be hogy kiadjam a passw parancsot.
Van valami megoldás,hogy megtudjam változtatnia nélkül,hogy újra kellene telepítenem?
Köszönöm.
Most próbálom ezt a megoldást a szerverben:
https://www.linuxhelp.com/how-to-reset-the-login-password-in-ubuntu-16-04
De az egyenlőség jelet nem tudom beírni nem találom azt a kombinációt.
nem az sem.
Próbálom kitalálni miért nem enged itt be
Press Enter for maintenance
(or press Control-D to continue):
Akármit csinálok nem tudok a két parancsot beadni:
mount -o remount,rw /
passwd <username>
https://www.hiroom2.com/2018/05/27/ubuntu-1804-reset-forgotten-passwd-en/
Nem tudom nekem is jó lenne néha kíváncsi vagyok rá mik vannak.
Kérdés. Ha átrakom egy másik gépbe a szerver ssd-t. Az asztalin pendrive-ról futtatok ubuntut.
Tudok a szerver ssd-be fájlokat szerkeszteni. Van olyan beállítás,hogy töröljem vagy kikapcsoljam a jelszó kérést a belépésből utólag?
Van, csak nem biztos, hogy nem borítod az egészet. (Ja, és nem én fogom megmondani a hogyant.)
Csak az okos offokra. köszi.:
Vagy a szerverbe vagy kiveszed az ssd-t. Én átraktam asztali gépre usb-ről bebootoltam egy ubuntu 18-at asztali verziót ..
Katt magyar majd kipróbálom..
Betölt terminál megnyit.:
lsblk...
nekem SDA2
mkdir /mnt/recover
mount /dev/sda2 /mnt/recover
chroot /mnt/recover
passwd akarmi
exit
umount /mnt/recover
Köszi puszi okos. Megoldom
A jelszót az /etc alá menti valami fájlba. Sudoers vagy passwd valami ilyesmi. Live alól megszerkeszteni lehetne. Csak így filózok. Amolyan kalóz editáció. Persze ha háznál van a cucc akkor játszol vele ahogy akarsz. Ha a világ másik végén van akkor marhára ne felejtsd el
bartaszili
Az /etc/passwd
már egy ideje nem tartalmaz jelszavakat, a jelszavak hashe az /etc/shadow
fájlban található. Azt persze át lehet írni, de szebb az elfogadott megoldás
Indítsd újra a szervert majd a grub-nál "e"-t nyomj és a kernel sorba megadni init=/bin/bash
és F10-el bootol.
Majd a kapsz egy bash promtot és beírod passwd root
.
Reboot és a tiéd a rendszer újra.
LoL
Meg lehet csinálni, én már vagy 100x visszaállítottam így root jelszót.
Lehetnek distronkent eltérések, mert van amelyiknél chroot-olni is kell.
Vagyis nem vissza hanem beállítottam amire akartam és utána csak rebootoltam a normális rendszerre.
A másik meg, hogy tudni kell hol vannak angol bill kiosztáson azok a karakterek.
De ha nem tudod is el kezdheted nyomkodni a kombókat és idő után meglesz, majd kitorlöd es beírod., aztán boot gomb (F10) és done.
És a recovery módban is meg lehet ugyanezt csinálni, mert ott is kapni root shellt.
A másik meg, hogy tudni kell hol vannak angol bill kiosztáson azok a karakterek.
De ha nem tudod is el kezdheted nyomkodni a kombókat és idő után meglesz, majd kitorlöd es beírod., aztán boot gomb (F10) és done.
És a recovery módban is meg lehet ugyanezt csinálni, mert ott is kapni root shellt.
Vagy nem mivel tőled kicsit okosabb külföldi oldalakon is írták ,hogy nem fog menni ez a két megoldás,de te mint magyar a külföldi alkotóknál okosabban majd megmondod neki,hogy műkdik a rendszerük mert te jobban és jobban tudsz mindent... Ja nem...