Sziasztok. Elfelejtettem a root jelszavam. Próbáltam a recovery modban megváltoztatni,de nem lép be hogy kiadjam a passw parancsot.

Van valami megoldás,hogy megtudjam változtatnia nélkül,hogy újra kellene telepítenem?

Köszönöm.

• Legjobb válaszoktopus állította be

Csak az okos offokra. köszi.:

Vagy a szerverbe vagy kiveszed az ssd-t. Én átraktam asztali gépre usb-ről bebootoltam egy ubuntu 18-at asztali verziót ..
    Katt magyar majd kipróbálom..

Betölt terminál megnyit.:

lsblk...
    nekem SDA2

mkdir /mnt/recover
    mount /dev/sda2 /mnt/recover

chroot /mnt/recover

passwd akarmi

exit

umount /mnt/recover

Köszi puszi okos. Megoldom

Nem tudom nekem is jó lenne néha kíváncsi vagyok rá mik vannak.

oktopus
"Akármit csinálok nem tudok a két parancsot beadni:"
Mert miért nem? Nem működik a billentyűzet? Nem látod a betűket? Fáj az ujjad?
Írd már meg, mi van, mert ez így lepkefing.

Kérdés. Ha átrakom egy másik gépbe a szerver ssd-t. Az asztalin pendrive-ról futtatok ubuntut.

Tudok a szerver ssd-be fájlokat szerkeszteni. Van olyan beállítás,hogy töröljem vagy kikapcsoljam a jelszó kérést a belépésből utólag?

Van, csak nem biztos, hogy nem borítod az egészet. (Ja, és nem én fogom megmondani a hogyant.)

Ennyivel később: 5 nap

Csak az okos offokra. köszi.:

Vagy a szerverbe vagy kiveszed az ssd-t. Én átraktam asztali gépre usb-ről bebootoltam egy ubuntu 18-at asztali verziót ..
Katt magyar majd kipróbálom..

Betölt terminál megnyit.:

lsblk...
nekem SDA2

mkdir /mnt/recover
mount /dev/sda2 /mnt/recover

chroot /mnt/recover

passwd akarmi

exit

umount /mnt/recover

Köszi puszi okos. Megoldom

A jelszót az /etc alá menti valami fájlba. Sudoers vagy passwd valami ilyesmi. Live alól megszerkeszteni lehetne. Csak így filózok. Amolyan kalóz editáció. Persze ha háznál van a cucc akkor játszol vele ahogy akarsz. Ha a világ másik végén van akkor marhára ne felejtsd el 🙂

bartaszili
    Az /etc/passwd már egy ideje nem tartalmaz jelszavakat, a jelszavak hashe az /etc/shadow fájlban található. Azt persze át lehet írni, de szebb az elfogadott megoldás 🙂

• [törölve]

Indítsd újra a szervert majd a grub-nál "e"-t nyomj és a kernel sorba megadni init=/bin/bash és F10-el bootol.
    Majd a kapsz egy bash promtot és beírod passwd root.
    Reboot és a tiéd a rendszer újra.

oktopus

oktopus de pl az = - jelet nem lehet beírni

De, csak nem ott van, ahol a magyar billentyűzeten 😉

• [törölve]

• Szerkesztve

oktopus

LoL 😄
      Meg lehet csinálni, én már vagy 100x visszaállítottam így root jelszót.
      Lehetnek distronkent eltérések, mert van amelyiknél chroot-olni is kell.
      Vagyis nem vissza hanem beállítottam amire akartam és utána csak rebootoltam a normális rendszerre.

A másik meg, hogy tudni kell hol vannak angol bill kiosztáson azok a karakterek.
      De ha nem tudod is el kezdheted nyomkodni a kombókat és idő után meglesz, majd kitorlöd es beírod., aztán boot gomb (F10) és done.

És a recovery módban is meg lehet ugyanezt csinálni, mert ott is kapni root shellt.

Ennyivel később: 14 nap

[törölve]

A másik meg, hogy tudni kell hol vannak angol bill kiosztáson azok a karakterek.
        De ha nem tudod is el kezdheted nyomkodni a kombókat és idő után meglesz, majd kitorlöd es beírod., aztán boot gomb (F10) és done.

És a recovery módban is meg lehet ugyanezt csinálni, mert ott is kapni root shellt.

Vagy nem mivel tőled kicsit okosabb külföldi oldalakon is írták ,hogy nem fog menni ez a két megoldás,de te mint magyar a külföldi alkotóknál okosabban majd megmondod neki,hogy műkdik a rendszerük mert te jobban és jobban tudsz mindent... Ja nem... 😃

• klt válaszolt erre.

oktopus

Attól, hogy egy fórum külföldi, még nem tud mindent jobban.
          Biztos, hogy a chroot-os megoldás működik.

Ennyivel később: 14 nap