Hello,
Van már erre példa máshol?
Köszi a választ
Lehetséges-e alkalmazni államigazgatási szinten Linuxot?
Ha jól emlékszem, valamikor régen a Suse Linuxot Németországban, az UHU-Linuxot Magyarországon akarták bevezetni a hivatalokban. Nem lett belőle semmi!
- Szerkesztve
Ha Kína megcsinálja, az eléggé szép példa lehet majd: https://www.origo.hu/techbazis/20220507-kina-kozigazgatas-linux-atallas.html
Én amúgy elvi akadályát nem látom.
Lehetséges, csak nem fogja senki megtenni.
Miért oldjon meg bármit házon belül, ha ki is szervezheti valami vállalathoz, és elkölthet rá a cég pénzéből egy jó nagy kosárral.
A kisvállalat nem tudja igazán megoldani, nincs rá infrastruktúrája. A multinál meg a vállalati káder karrierista réteg nem érdekelt benne, nincs biznisze belőle.
Az államihazgatás meg még rosszabb bármelyiknél. Láttál te már olyat, hogy a bürokrata bármit megoldott, vagy építőt tett? Nem, és nem is fog.
Akik széthordták a gazdaságunkat és külföldi kézbe szervezték a feldolgozóiparunkat, azokból kinézed, hogy az állami
IT infrastruktúrából meg sajátot építenek? Ilyen sajnos soha nem lesz.
Lehetséges lenne GNU alapú állami info rendszert csinálni, csak ahhoz jószándék kéne, ami kishazánkat ismerve álomvilág.
Silent_Bob Ki beszélt itt kishazádról, meg a gazdaságáról, meg az iparáról?
Minek kell egyáltalán belekeverni a feltett kérdésbe?
Htibi
Nagyon egyszerű:
1, Államigazgatásról szólt a kérdés, ezalatt a hazait értettem.
2, Ipar, gazdaság: Ha a dontéshozók ilyen előélettel, múlttal bírnak, van okom feltételezni, hogy a kiszervezésen, elherdáláson kívül máshoz nem nagyon értenek.
3, Ahhoz, hogy az állami IT -t nyílt forrásúsítsák, kellene egy erős céges IT bázis, knowhow, szakembergárda, ilyen cégek, stb. Van ilyen? Ez a jellemző? Efelé megyünk?
Na így jön ide.
Tudtam, hogy határesetes a válaszom, de ezt a kérdést nem is lehet pusztán technikai nézőponzból kezelni.
Silent_Bob Én meg pont azt kifogásoltam, hogy miért érted a hazait (és automatikusan csatolsz is egy rakat, többé-kevésbé rá jellemző „infót”) alatta?
A kérdés teljesen általános volt. Államigazgatás pedig minden államban van.
Htibi Nekem a kérdéséből egyenesen következett, hogy nem a külföldi példák érdekelték. Ha az érdekelné, hogy Szlovákia, vagy Románia, vagy Peru Linuxra áll e. akkor azt írta volna. Itt, most pénzt tennék be rá, hogy a kérdező hazaira gondolt(habár nem látok a fejébe)
Miért is beszélgetnék arról, hogy miért így és miért enm úgy megy egy másik ország államigazgatása, aminek nem is vagyok az állampolgára(Ha mégis, akkor ezt megemlítem)
Silent_Bob nem a külföldi példák
Goncol Van már erre példa máshol?
????
Silent_Bob Láttál te már olyat, hogy a bürokrata bármit megoldott, vagy építőt tett? Nem, és nem is fog.
.
.
.
100% egyetértek, de tévedés ezt kizárólag magyar specialitásnak gondolni.
- Szerkesztve
klt Nem, nem is gondoltam magyar jelenségnek, de mint többször kifejtettem, számomra a kérdés magyar bevezetést jelentett.
off:
Franz Kafka se magyar volt. A bürokrata ugyanaz a kártékony parazita mindenhol.
on
Köszönök szépen minden választ.
Számomra a válasz egyértelműen igen, lehetséges.
A kérdést én feltettem a Kultúrális és Innovációs minisztériumnak is egy e-mail formájában de tudni szerettem volna a fórum mit mond erről.
@Silent_Bob: én aztán tényleg nem vagyok jó véleménnyel az államigazgatásról, de azért ez már túlzás. Van állami IT infrastruktúra, amely használ Linuxot is. Az egész NISZ erre lett kitalálva, hogy ezt üzemeltessék és IT szolgáltatásokat nyújtsanak a többi állami intézménynek. Van bőven probléma, de azért nem mindenki gyökér aki közszférában dolgozik, nem mindenki csóró aki kisvállalatban, és nem mindenki elvtelen karrierista aki multinál.
- Szerkesztve
meskobalazs
Örülök, ha vannak üdítő példák, hidd el. És igen, a világ nem fekete és fehér. Azt viszont a fantáziádra bízom, hogy melyik a jellemző és melyik mekkora súllyal van döntési helyzetben.
Senkinek sehol nem sikerült még "csak linuxozni" parlamentben és a környező melegecske irodákban... Specifikus területen van rá példa, a katonaságnál és elhárításnál. Nemzetbiztonság. De hogy Lacinak Mancika melyik tendert passzolja oda, azt Outlookban nyomják mindenhol Wordben... Tapasztalt programozók képesek szenvedni Windows alatt ahelyett, hogy bármilyen linuxon vígan röhögnének a Windowsos kollégák nyűgjein. Érdekes megoldásokat nyújt a Microsoft mindennapi problémákra kollaborációs szoftvereket. És az a közeg, aki ezeket használnja, az fullosan meg van velük elégedve. Kényszerből max használnának mást egy rövid ideig, míg kisakkoznák hogyan lehetne visszatérni a régi jó megszokotthoz. Állami szinten ez nem a pénzről szól. Neked szól a pénzről. Nekik nem. Neked ez a jó, nekik meg nem. Ha a bolha tökéről kell egy ballisztikus rakétával lelőni a pattanást a világ másik oldalán gyorsan, akkor linux. Ha ráérsz akkor Windows.
Néztem hadászatos videókat, és páncélozott harci járművek interface -e is windows -os. Tehát még a katonaság se nélkülözi a Windows -t. Még ilyen kényes helyen se.
Más: Még nem próbáltam ki, de szerintem hazaküldenének a munkahelyemről, ha eljátszanám hogy ezt vagy azt nem tanulom meg, mert a régit már megszoktam. Fel se merült ilyen, pedig nem egy rabszolgahajcsár helyen vagyok. Na pont ezért írtam a bürokratákról azt, amit...
Silent_Bob
amit pityke őrmester kezel, az lehet Windows. De az nem az a windows amit te kezelsz. Ilyen csuda custom katonai - ergo jól bekeresett rajta a Microsoft. De a radaron RedHat ketyeg. A sonaron is. Az inra és lézeres celzón is. CERN-ben is windowst látsz ha benyitsz ide oda. De a komoly gépeken nem az van. A tőzsde is szarasig van Mac-el, windows-al. De a szervereken nem az van. Alapvetően a vezetők dontései Microsoft irányba mennek. Ezek az emberek jellemzően Excel fájlt sem tudnak szerkeszteni komplett team bevonása nélkül. És ők döntik el a te határozott indokolt tanácsod és ajánlásod ellenére, hogy Microsoft Windows Server lesz az és nem Ubuntu. Kurva nehéz feladat egy marketing buzival megérttetni hogy a windows nem tudja megkülönböztetni a tigris cápát a tengeralattjárótól, mert épp "kérjük ne kapcsolja ki számítógépét a windows rendszer frissítéseket telepít...". Szóval az nem erre lett kitalálva. Egy bizonyos elfogadható szintet tud hozni, amit barmely linux lealáz másnaposan. A linux viszont nem képes logikailag követni manyika meg erzsike outlookozós igényeit. Aztat csak a windows tudhassa....
bartaszili Hát, egy pár könnycsepp most legördült idealista orcámon.