Kérdés címe. Tudtommal volt ebből korábban botrány is.

• klt válaszolt erre.

Nem tudom milyen adatot gyűjt, valamivel jobban megbízom benne mint a MS-ben. Főleg Ö ingyen ad egy használható rendszert és nem mondja hogy dobjam a i7 7-es sorozatú gtx 1050 Ti laptopomat mert az már neki elavult és nem frissíthetek. Persze magán személy vagyok és semmi kompromittáló nincs a gépemen (egyiken se), üzleti adataim sincsenek, tehát ha adatot akarok adni inkább olyannak aki ad nekem.

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta

Rowon Tudtommal volt ebből korábban botrány is.

Milyen botrány? Csak ezt találtam a témára keresve, ebben meg semmi idegesítő nincs:
      https://itsfoss.com/ubuntu-data-collection-stats/
      Ettől függetlenül lehetne alapértelmezetten kikapcsolt az adatgyűjtés, és tevőlegesen működjön közre a felhasználó, hogy küldjön statisztikai adatokat - ha akar.

KiralyMarta Persze magán személy vagyok és semmi kompromittáló nincs a gépemen

Ha valami big-techcég kémkedik utánad (igen, kémkedik), az nem azért van, hogy kompromittáljon, megszégyenítsen, följelentsen a NAV-nál, vagy a cicás videóidat ellophassa. Pénz van mögötte, nem is kevés. Arra használják a begyűjtött adatokat, hogy kiszámolják belőle, mi az, ami téged érdekelhet, és mikor? És ez alapján igyekeznek majd a megfelelő reklámot a megfelelő időben eléd tolni, hogy minél kevesebb esélyed legyen ellenállni neki. Ha használsz fészbúkot, keresel a gúglival, tök mindegy, hogy ájfónon, droidon, vagy Ubuntu-n teszed. Annyi, hogy ha Windows-t használsz, a MS is figyel, és emellett kicsavarja a kezedből a saját géped üzemeltetését -hogy ez utóbbi jó, vagy rossz, az nem mindig egyértelmű.

klt
        Igen ezzel a részével is tisztában vagyok (és itt nem sírni akarok) de védett és immúnis vagyok a reklámok ellen. Védett nem túl sok pénzem marad vásárolni amit megnézek az csak nyálcsurgatás hiába tolja a képembe nem tudom megvenni. Immúnis végül is mindenhol reggeltől estig körül vesz a reklám, kivédhetetlen. Ahova nézek ott van akarom nem akarom. És ha már nem tehetek ellene mert minden oldalon el kell fogadnom vagy utasítanom a sütiket ennek ellenére megjön a hirdetés egyet tehetek megpróbálom úgy használni a környezetemet hogy nem veszek tudomást a benne levő számomra érdektelen részekről (reklám stb). Ha pedig ebből olyan valaki húz hasznot (Ubuntu), aki ad is valamit cserébe kevésbé bánt mint azaz MS akinet a termének egy részét illegálisan használják még is pár év alatt milliárdos. A reklám pedig így is úgyis velünk marad.

Ennyivel később: egy év