Sziasztok!
Ubuntu 22.04.2 LTS operációs rendszerem van.Ha a gépet otthagyom és monitor kimélőre kapcsol vagy leállítja magát de nem én kapcsolom ki újrainditásnál nincs hang.Bemegyek a beállitási menü hanghoz és HDMI lehetőség nincs hanem
line out belső hangforrás vagy digital output (S/PDIF) belső hangforrás lehetőség.Kérdésem hová tünik a HDMI beállított kapcsolat és miért tünik el és miért nem kinálja fel mint lehetőség.Ki kell kapcsolnom a gépet,újrainditani és akkor megint van HDMI választási lehetőség.Mi a megoldás?
Válaszokat köszönöm.

meskobalazs a következőre módosította a címet: HDMI csatlakozás eltűnése.

Kékfelhő
    Szia!
    Valamit tudni kene azert a gepedrol is.

sudo apt install inxi
    inxi -Fxxx | curl -F 'f:1=<-' ix.io

enter
    Kisvartatva kapsz egy linket - azt masold be a valaszodba.

• klt válaszolt erre.
    • klt kedveli ezt.

Kedves Lala!
      2020-ban cserélték az alaplapot.Megnéztem a számlát és ezt írták:
      alaplap S1151 ASUS H310-E R2.0
      CPU LGA 1151 Intel Core i3-9100F 3.6/4.2GHZ 4 Core
      használt PCIE EVGA Geforce 210 512mb DDR3
      RAM DDR4 8Gb 3200MHZ Kingston Value
      Ilyen a gépem.

• klt válaszolt erre.

Kékfelhő Nem azt csináltad, ami @lala2 kért.

Kékfelhő Kérdésem hová tünik a HDMI beállított kapcsolat és miért tünik el és miért nem kinálja fel mint lehetőség.

Valószínűleg ilyesmi a te problémád is.
        https://forums.developer.nvidia.com/t/missing-hdmi-audio-output-after-wake-up-computer/79211

Onnan indulva úgy tűnik, az illetőnek kernel csere megoldotta a gondját.

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2424030&p=13876947%5B/url%5D

I upgrade kernel version "5.0.0-25" and now it is fixed. Nvidia driver is still same.

Ennyivel később: 8 nap

Ezt másoltam be:

sudo apt install inxi

Erre gondoltál?

• klt válaszolt erre.

Bemásoltam.Kipróbálom a gépem ha magára hagyom és visszalépek a HDMi kapcsolat megmarad e.

Ennyivel később: 6 nap

Ezt másoltam: sudo apt install inxi

Szia! Hagytam a gépet kilépni és amikor visszaléptem a you tubon zeneszámot kerestem és hanggal lejátszotta.Nem tünt el a HDMI hangcsatlakozás.Ez annak az eredménye,hogy a terminálba bemásoltam a terminálba a megadott parancsot:

sudo apt install inxi

utána valamit kiirt és azt is bemásoltam. Megoldódott a hang elmenetel.
              Kérdésem az volna egyszerüen magyarázva mi okozta a problémát ?

Kékfelhő
                Ha ettől javult meg, akkor...
                Az inxi SEMMIT nem csinál géppel csak egy összesítést ír ki a tapasztalatairól.

"utána valamit kiirt és azt is bemásoltam."
                Szóval valamit kiírt, bemásoltad, ezzel megoldottál valamit.

Ennyivel később: 6 nap

Sziasztok!
                Pár napja semikor sincs hang.Első bekapcsoláskor sem.A beállításnál a hangnál a vonalak ugrálnak tehát úgy érzékeli van hang.A monitor ami nekem tv tévé üzemmódban külön van hang tehát a tv jó.Azon gondolkodom rá teszem a telepitő pendrivet és újra telepitem azt választva,hogy az adatok maradjanak.

Kékfelhő
                  Nem lehet, hogy az adatok megmaradása a beállítások öröklődését is magával hozza?